Η κρίσιμη επικαιρότητα και τα νέα νομοσχέδια σήμερα στο υπουργικό- Tι προβλέπει το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς

595

ipourgiko

Τα επόμενα 24ωρα θεωρούνται εξαιρετικά κρίσιμα αφενός για την εξέλιξη της πανδημίας και αφετέρου για τον κυβερνητικό σχεδιασμό- όσον αφορά και στο άνοιγμα της οικονομίας

Νέα συνθήκη, την ώρα που η κυβέρνηση συζητούσε την σταδιακή άρση του απαγορευτικού με το άνοιγμα του λιανεμπορίου και των σχολείων, επιβάλλει η σημαντική αύξηση των κρουσμάτων και η ισχυρή πίεση που δέχεται για άλλη μια φορά το ΕΣΥ και δη στην Αττική.

Ως εκ τούτου, τα επόμενα 24ωρα θεωρούνται εξαιρετικά κρίσιμα

αφενός για την εξέλιξη της πανδημίας και αφετέρου για τον κυβερνητικό σχεδιασμό- όσον αφορά και στο άνοιγμα της οικονομίας με την προσδοκία ότι οι μεγαλύτερες «ταχύτητες» της εμβολιαστικής διαδικασίας θα φέρουν νωρίτερα το «τείχος ανοσίας» και το «καλό σενάριο» για την «επόμενη μέρα» από την επιδημιολογική κρίση. Μπορεί η σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου να έχει άλλη ατζέντα, ωστόσο οι καλά γνωρίζοντες τονίζουν ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιχειρήσει με την εισαγωγική του τοποθέτηση να δώσει κατευθύνσεις στους υπουργούς του για τα μείζονα της συγκυρίας, πριν ζητήσει από τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη να παρουσιάσουν νομοσχέδια που θα κατατεθούν άμεσα προς ψήφιση στην βουλή.

Είναι πασιφανές ότι -παρότι ακολουθεί αύριο προ ημερησίας στην βουλή με αφορμή την υπόθεση Λιγνάδη και όχι μόνο- ο πρωθυπουργός θα δώσει το στίγμα των πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση των νοσηρών φαινομένων, την πρόληψη και την αποτροπή αυτών, καθώς και την απόδοση δικαιοσύνης. Ταυτόχρονα θα εκφράσει την πλήρη στήριξή του στην Λίνα Μενδώνη, της οποίας την παραίτησξ έχουν εισηγηθεί ακόμη και στελέχη της κυβερνητικής παράταξης για τον χειρισμό της υπόθεσης Λιγνάδη.

Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, που έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει μέσω τηλεδιάσκεψης στις 11 το πρωί, ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης θα παρουσιάσει το νομοσχέδιο για την τηλεργασία, ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας το νομοσχέδιου για τη μεταρρύθμιση του οικογενειακού δικαίου αναφορικά με τις σχέσεις γονέων και τέκνων, ενώ ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας θα κάνει εισήγηση σχετικά με την επιλογή του υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας θα παρουσιάσει επίσης το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς, που είχε δεσμευτεί ότι θα καταθέσει προς ψήφιση από την προεκλογική περίοδο ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αξίζει να σημειωθεί ότι την αναγγελία του συγκεκριμένου νομοσχεδίου είχε κάνει πριν τον ανασχηματισμό, ως υφυπουργός Εσωτερικών, ο Θοδωρής Λιβάνιος, που είχε έρθει σε επαφή με φιλοζωικούς φορείς που ζητούσαν να αναλάβει το Εσωτερικών το πακέτο αρμοδιοτήτων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για το θέμα. Αρκετοί μάλιστα θυμούνται την κόντρα μεταξύ συναρμόδιων υπουργείων για το θέμα από την εποχή Τσιρώνη του οποίου το σχετικό νομοσχέδιο αποσύρθηκε κακήν κακώς από την διαβούλευση.

Με το νομοσχέδιο που θα παρουσιάσει εν τέλει ο κ. Πέτσας, δημιουργείται για πρώτη φορά Εθνικό Μητρώο Ζώων (ΕΜΖ) Συντροφιάς για δεσποζόμενα και αδέσποτα, ζώα προς υιοθεσία, φιλοζωικά σωματεία και οργανώσεις, κτηνίατρους, εκτροφείς, καταφύγια και τη Δημόσια Διοίκηση σε μια ενιαία επίσημη πλατφόρμα συνεργασίας. Θα υπάρχουν πλέον ηλεκτρονικό βιβλιάριο, Μητρώο Φιλοζωικών Σωματείων & Οργανώσεων, Μητρώο Καταφυγίων, Μητρώο επαγγελματιών και ερασιτεχνών εκτροφέων, Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς αλλά ακόμη και Μητρώο Εθελοντικής Αιμοδοσίας Ζώων Συντροφιάς.

Τα ζώα συντροφιάς θα αποκτήσουν ψηφιακό φάκελο υγείας πριν από τους ανθρώπους, μέσω του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς με το ιατρικό ιστορικό των ζώων να είναι προσβάσιμο ψηφιακά, για τους ιδιοκτήτες & τους κτηνιάτρους, οπουδήποτε, σε οποιαδήποτε έκτακτη περίσταση.

Επίσης το νομοσχέδιο βάζει τέλος στις ανεξέλεγκτες γέννες επιβάλλοντας υποχρεωτική στείρωση, καθώς προβλέπει άμεσα την διεξαγωγή 1 εκατομμυρίου μαζικών στειρώσεων αδέσποτων ζώων. Στους ιδιώτες θα επιτρέπεται μόνο με άδεια και μία μόνο γέννα ανά δεσποζόμενο ζώο με προϋπόθεση ότι πριν από την γέννα θα γίνεται δήλωση των υποψηφίων αναδόχων για τα νεογέννητα.

Συγκεκριμένα άρθρα του νομοσχεδίου απαγορεύουν ρητά την πώληση σκύλων και γατών από pet shop, την αναπαραγωγή γεννητόρων με συγγένεια α’ βαθμού, τις αγγελίες για ζευγάρωμα αλλά και τις αγγελίες για πώληση από μη εγκεκριμένους επαγγελματίες ή αδειοδοτημένους εκτροφείς και ιδιοκτήτες.

Δίνουν δε κίνητρο και διευκολύνουν τους κηδεμόνες ζώων ώστε να είναι συνεπείς παρέχοντάς τους voucher τόσο για τη σήμανση του ζώου τους και την καταγραφή αλλά και για τη στείρωσή του.

Οι δήμοι θα έχουν τη δυνατότητα να προχωρούν σε μείωση των δημοτικών τελών μέχρι και 10% για επιμελείς ιδιοκτήτες. Αντίστοιχα κίνητρα μπορούν να ενθαρρύνουν την διάδοση του θεσμού της υιοθεσίας.

Το “Πρόγραμμα Άργος”, όπως τιτλοφορείται η νομοθετική πρωτοβουλία θέτει τους Δήμους προ των ευθυνών τους και πλέον υποχρεώνει κάθε δήμο μόνο του ή σε συνεργασία με άλλους δήμους ή μέσω Συνδέσμων ή σε συνεργασία με ιδιώτες, να εφαρμόζει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων. Ήδη έχουν εξασφαλιστεί 43 εκατ. ευρώ για τα καταφύγια και 800 οχήματα για περισυλλογή, ενώ θα υπάρχει Εθνική Γραμμή Κατα