H επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα σε 20 φωτογραφικά στιγμιότυπα

1178

episkepsi-ardogan

Οι ελεύθεροι σκοπευτές στο Προεδρικό Μέγαρο, το photobombing του Πίνατ, οι τσολιάδες της Προεδρικής Φρουράς και οι αγκαλιές στο Μέγαρο Μαξίμου

Το αεροπλάνο που μετέφερε τον πρόεδρο της Τουρκίας στην Αθήνα προσγειώθηκε περίπου μισή ώρα νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό στο αεροδρόμιο «Ελεύθεριος Βενιζέλος».

Όταν άνοιξε η πόρτα του προεδρικού αεροσκάφους της Τουρκίας απο μέσα βγήκαν οι υπουργοί της κυβέρνησης Ερντογάν που θα μετέχουν στις διμερείς επαφές και το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας ενώ στις 10:29 αποβιβάστηκε ο Τούρκος πρόεδρος.

Τον κ. Ερντογάν στην Ελλάδα υποδέχθηκε, όπως είχε ανακοινωθεί, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος είχε σύντομο διάλογο με τον Τούρκο πρόεδρο.

BEST_01_IMG_3758
Μισή ώρα νωρίτερα έφτασε ο Ταγίπ Ερντογάν με το Τουρκικό προεδρικό αεροσκάφος στο «Ελ. Βενιζέλος»
BEST_02_IMG_3752
Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης υποδέχθηκε τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στο αεροδρόμιο.
BEST_04_DSC_0620-01
Ελεύθεροι σκοπευτές είχαν ακροβολιστεί στην ταράτσα του Προεδρικού Μεγάρου για λόγους ασφαλείας.
BEST_05_6050731
Ξένοι δημοσιογράφοι αναμένουν την άφιξη του Τούρκου Προέδρου στο Προεδρικό Μέγαρο

Η αυτοκινητοπομπή του κ. Ερντογάν αναχώρησε από το «Ελεύθεριος Βενιζέλος» στις 11 το πρωί γεγονός με προορισμό την Ηρώδου Αττικού, όπου και είχε διαδοχικές συναντήσεις αρχικά με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και στη συνέχεια με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

ΒΕΣΤ_06_ΝΕΑ_6050734
Παρέλαση της Προεδρικής Φρουράς στην Ηρώδου Αττικού.
BEST_07_DSC_7536__1_
Στο Προεδρικό Μέγαρο το άγημα των τσολιάδων της Προεδρικής Φρουράς απέδωσε τιμές στον επίσημο φιλοξενούμενο
BEST_08_DSC_0645-01
Με δρακόντεια μέτρα ασφαλείας η αυτοκινητοπομπή με τον Τούρκο Πρόεδρο φτάνει στο Προεδρικό Μέγαρο.
BEST_09_6050711
Η λιμουζίνα του Τούρκου Προέδρου στο Προεδρικό Μέγαρο
BEST_10_6050649
Ο κ. Ερντογάν στο Προεδρικό Μέγαρο συναντήθηκε με την Κατερίνα Σακελλαρόπουλου, ενώ οι υπουργοί που τον συνοδεύουν κατευθύνθηκαν στα κτίρια του υπουργείου Εξωτερικών και στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων στην οδό Ρηγίλλης για τις συναντήσεις τους με τους Έλληνες ομολόγους τους.
BEST_11_6050658
Το μήνυμα ότι «είναι καλύτερα για το μέλλον να μιλάμε βλέποντας το ποτήρι μισογεμάτο» έστειλε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον σύντομο διάλογο που είχε μπροστά στις κάμερες με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου μετά την άφιξή του στο Πρόεδρικό Μέγαρο στις 11:30 το πρωί της Πέμπτης.

Στη συνάντησή του στο Προεδρικό Μέγαρο, το μήνυμα ότι «είναι καλύτερα για το μέλλον να μιλάμε βλέποντας το ποτήρι μισογεμάτο» έστειλε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον σύντομο διάλογο που είχε μπροστά στις κάμερες με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου μετά την άφιξή του στο Πρόεδρικό Μέγαρο στις 11:30 το πρωί της Πέμπτης.

Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι είναι «αναγκαίο περισσότερο από ποτέ Ελλάδα και Τουρκία να συνεργαστούν για ενίσχυση της ευημερίας και τη διαφύλαξη της ειρήνης και για την προώθηση σχέσεων καλής γειτονιάς προς όφελος των δύο λαών μας».

BEST_12_6050703
Με τα πόδια από το Προεδρικό Μέγαρο κατευθύνθηκε ο Τούρκος Πρόεδρος στο Μέγαρο Μαξίμου λίγα λεπτά μετά τις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης.
BEST13_6050757
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο κεφαλόσκαλο του Μεγάρου Μαξίμου αναμένει τον Τούρκο Πρόεδρο.
6050813__1_
Συνεννοήσεις της τελευταίας στιγμής, ανάμεσα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη, λίγο πριν την άφιξη του Τούρκου Προέδρου στο Μέγαρο Μαξίμου.
BEST_15_6050674
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχθηκε τον Τούρκο πρόεδρο στα σκαλιά του Μαξίμου έχοντας και έναν σύντομο διάλογο πριν να φτάσουν στην είσοδο του κτηρίου για τις τυπικές φωτογραφίες.
BEST-16_6050728
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός και ο Τούρκος Πρόεδρος κατευθύνονται στα ενδώτερα του Μεγάρου Μαξίμου

Στο Μέγαρο Μαξίμου μετέβη λίγα λεπτά μετά τις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος συναντήθηκε με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.  Η συνάντηση, μάλιστα, διήρκεσε περισσότερο από τον αρχικό προγραμματισμό των 45 λεπτών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχθηκε τον Τούρκο πρόεδρο στα σκαλιά του Μαξίμου έχοντας και έναν σύντομο διάλογο πριν να φτάσουν στην είσοδο του κτηρίου για τις τυπικές φωτογραφίες.

BEST_17_6050729
Η κλασική φωτογραφία στο κεφαλόσκελο του Μεγάρου Μαξίμου
BEST_18_6050799
Ενα χάδι για τον Πίνατ από τον Γιώργο Γεραπετρίτη
BEST_19_6050687
Η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν διήρκεσε περισσότερο από τον αρχικό προγραμματισμό των 45 λεπτών.
BEST_19_NEA_6050942__1_
Ο Τούρκος πρόεδρος επέλεξε να αναφέρθει στο κλείσιμο του καταυλισμού του Λαυρίου αλλά και στην «τουρκική» μειονότητα στην Θράκη για να εισπράξει την απάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού ότι «ο προσδιορισμός της μειονότητας καθορίζεται από τη Συνθήκη της Λωζάνης» με τον κ. Ερντογάν να μην δίνει συνέχεια στην τοποθέτησή του αυτή.
BEST_20_NEA_6050979__1_
Μετά την ομιλία Ερντογάν πήρε ξανά τον λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος αναφέρθηκε στο θέμα των μειονοτήτων λέγοντας ότι «για εμένα προσωπικά η Θράκη αποτελεί παράδειγμα συνύπαρξης χριστιανών και μουσουλμάνων. Ο προσδιορισμός της μειονότητας καθορίζεται από τη Συνθήκη της Λωζάνης. Χρέος μας το κλίμα της αρμονικής συμβίωσης να το συντηρήσουμε και να το διασφαλίσουμε.

Στις δηλώσεις τους μετά την συνάντηση το μήνυμα ήταν ότι το επόμενο βήμα στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας μπορεί να είναι η προσέγγιση για οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ανακοίνωσε, επίσης, την υπογραφή της διακήρυξης φιλίας και καλής γειτονίας ανάμεσα στις δύο χώρες 100 χρόνια μετά τη συνθήκη της Λωζάννης υπενθυμίζοντας το σύμφωνο Βενιζέλου-Ινονού το 1930. Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε, ακόμα, τη διαφωνία της Αθήνας με την Άγκυρα στο Κυπριακό ενώ είπε με νόημα ότι «είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν φωνές που δεν συμφωνούν με αυτή την προσέγγιση, όμως έχουμε ευθύνη να φέρουμε τις δύο χώρες δίπλα-δίπλα όπως είναι και τα σύνορά μας». Από την πλευρά του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις δηλώσεις του χρησιμοποίησε τον όρο «αδέρφια» για Έλληνες και Τούρκους προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει πρόβλημα τόσο μεγάλο μεταξύ μας που δεν μπορεί να λυθεί».