Γλυκά Νερά: Γιατί οι εισαγγελείς έδωσαν την επιμέλεια της Λυδίας στη μητέρα της Καρολάιν

463

Γλυκά Νερά: Στη μητέρα της Καρολάιν η επιμέλεια της Λυδίας

Πλειάδα επιχειρημάτων επικαλείται, σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγγελία ανηλίκων για την αφαίρεση της γονικής μέριμνας της μικρής Λυδίας από τον προφυλακισμένο πατέρα της – κατηγορούμενο για τη δολοφονία της μητέρα της, Καρολάιν, στις 11 Μαΐου στα Γλυκά Νερά. Υπενθυμίζεται ότι νωρίς σήμερα το μεσημέρι η εισαγγελία ανηλίκων με πολυσέλιδη διάταξη που εξέδωσε, ανέθεσε την προσωρινής επιμέλεια της μόλις ενός έτους Λυδίας στην μητέρα της Καρολάιν που ζει στην Αλόννησο.

Παράλληλα, με την ίδια διάταξη αφαίρεσε τη γονική μέριμνα από τον κατηγορούμενο πατέρα της μικρής, Χαράλαμπο Αναγνωστόπουλο και έδωσε τη δυνατότητα στην οικογένειά του να βλέπει το παιδί πέντε ημέρες τον μήνα, από τις 10 το πρωί μέχρι τις 14:00 το μεσημέρι στην Αλόννησο και μόνο.

«Εγκληματική διαγωγή»

Πως όμως η εισαγγελία ανηλίκων στοιχειοθετεί την απόφασή της να αφαιρέσει από τον προφυλακισμένο Χαρ. Αναγνωστόπουλο τη γονική μέριμνα της μικρής Λυδίας; Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η εισαγγελία …αφιερώνει «ειδικό κεφάλαιο» στη διάταξη που εξέδωσε για το θέμα αυτό. Συγκεκριμένα, κάνει λόγο για άτομο που επέδειξε αναλγησία, ψυχραιμία και απάθεια και ανέπτυξε άμεσα και οργανωμένα μεθοδική δράση συγκάλυψης του εγκλήματος του, προκειμένου να αποφύγει την τιμωρία. Επιπρόσθετα, η εισαγγελία δεν παραλείπει να αναφέρει πως ο κατηγορούμενος προσπαθούσε επί εβδομάδες να παραπλανήσει τις αρχές, καθώς και ότι, εκτός από τη δολοφονία της Καρολάιν, δεν δίστασε να διαπράξει και ένα ακόμη κακούργημα, ήτοι να δολοφονήσει το σκυλί που είχαν στο σπίτι τους. Ακόμη, στη διάταξη γίνεται λόγος για άτομο με συγκρότηση χαρακτήρα που υποδηλώνει άτομο παντελώς στερούμενο ηθικών αναστολών! Αξίζει να σημειωθεί ότι στη διάταξη γίνεται ακόμη αναφορά και στο γεγονός ότι ο 33χρονος τοποθέτησε το παιδί πάνω στο σώα της νεκρής μητέρας του, αμέσως μετά τη δολοφονία της.

Συγκεκριμένα, η εισαγγελέα που μελέτησε το φάκελο της δικογραφίας, φέρεται να κατέληξε στη σημερινή της απόφαση, «ζυγίζοντας» ιδιαίτερα ότι ο κατηγορούμενος συζυγοκτόνος:

– Έχει ήδη στερηθεί την ελευθερία του ως προσωρινά κρατούμενος και άρα αδυνατεί αντικειμενικώς να επιμεληθεί της ανήλικης κόρης του.

– Φέρεται σε επίπεδο σοβαρών ενδείξεων ενοχής να έχει εγκληματική διαγωγή καθώς από το μέχρι τώρα συλλεγέν στο πλαίσιο της ποινικής διαδικασίας αποδεικτικό υλικό, υπάρχουν τουλάχιστον σοβαρές ενδείξεις ενοχής για τα προαναφερθέντα ποινικά αδικήματα για τα οποία του ασκήθηκε ποινική δίωξη,

– Φέρεται ειδικά σε επίπεδο σοβαρών ενδείξεων ενοχής να έχει διαπράξει το εκ του ά, 299 παρ.1 Π.Κ. έγκλημα της ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως στρεφόμενο σε βάρος μέλους της οικογένειας του και ενώπιον άλλου μέλους της οικογένειας του και δη ανηλίκου (άρθρο 1 παρ.1,3 Ν. 3500/2006). Στη διάταξη, αναφέρεται, εξάλλου ότι σύμφωνα με το άρθρο 1532 εδ. β’ περ. στ’ του ά. 1532 όπως αυτό τροποποιήθηκε με το ά. 14 Ν. 4800/2021 -έναρξη ισχύος σύμφωνα με το άρθρο 30 του ίδιου Νόμου από 16-9-2021- η καταδίκη του γονέα, με οριστική δικαστική απόφαση, για ενδοοικογενειακή βία συνιστά κακή άσκηση της γονικής μέριμνας

 

– Ο κατηγορούμενος πέραν της σκληρότητας της ίδιας της πράξης που του αποδίδεται (ανθρωποκτονία σε βάρος της νεαρής συζύγου του καθ’ ο χρόνο το θύμα δεν μπορούσε να αντισταθεί και προσφάτως μητέρας ενώπιον του ανηλίκου τέκνου του), επέδειξε αναλγησία, ψυχραιμία και απάθεια και ανέπτυξε άμεσα και οργανωμένα μεθοδική δράση συγκάλυψης του εγκλήματος του, προκειμένου να αποφύγει την τιμωρία, επιχειρώντας να παραπλανήσει τις Αρχές, μη διστάζοντας να προβεί στην διάπραξη και άλλου κακουργήματος (φόνος ζώου συντροφιάς) αλλά και άλλων πλημμελημάτων στην συνέχεια (ψευδείς καταθέσεις στις Αρχές, κατάσταση άλλων υπόπτων κακουργήματος) αλλά και μεταχειριζόμενος ακόμη και το ανήλικο (11 μηνών περίπου τότε) τέκνο του, το οποίο τοποθέτησε επάνω στο άψυχο σώμα της μητέρας του, μέχρι την άφιξη της Αστυνομίας, ως μέρος της σκηνοθεσίας τόπου θανατηφόρας ληστείας, καθιστώντας και αυτό ωσαύτως θύμα εγκλήματος ενδοοικογενειακής βίας.

– Η συγκρότηση του χαρακτήρα του η οποία -με βάση τα παραπάνω- υποδηλώνει άτομο παντελώς στερούμενο ηθικών αναστολών και η προαναφερθείσα εγκληματική συμπεριφορά του δύνανται οπωσδήποτε να επηρεάσουν την ψυχική και ηθική διάπλαση του τέκνου του, το οποίο όπως προελέχθη έχει ήδη θυματοποιήσει και

– Επιχείρησε ενέργεια που αντιστρατεύεται το συμφέρον του τέκνου του και ειδικότερα κατέλυσε την σχέση μητέρας-κόρης, θανατώνοντας την μητέρα της ανήλικης και ματαιώνοντας ωσαύτως οριστικά την δυνατότητα εδραίωσης του τόσο σημαντικού για τη ζωή και την ανέλιξη αυτής συναισθηματικού δεσμού.

Η Αλόννησος

Σε ό,τι αφορά στην ανάθεση, τέλος, της προσωρινής επιμέλειας της μικρής Λυδίας στην μητέρα της Καρολάιν στην Αλόννησο, η εισαγγελέας ανηλίκων επικαλείται τις εκθέσεις των κοινωνικών λειτουργών, οι οποίοι είναι θετικές και για τα δύο οικογενειακά περιβάλλοντα. Ωστόσο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η εισαγγελέας αναφέρει ότι υπερτερεί ως τόπος διαβίωσης για το παιδί η Αλόννησος. Και αυτό, καθώς μεταξύ των άλλων, εκεί εξασφαλίζεται και η αναγκαία απόσταση από τον τόπο όπου θα εξελιχθεί η δίκη του πατέρα της ενώ η μικρή θα είναι προστατευμένη και από την λογικά επικείμενη υπερδιέγερση συναισθημάτων στο συγγενικό περιβάλλον του πατέρα της.

Να σημειωθεί ότι την τελική απόφαση για το θέμα της επιμέλειας της Λυδίας θα την λάβει το Μονομελές Πρωτοδικείο.

Πηγή: Πρώτο Θέμα