Γεβγκένι Πριγκόζιν: Γρίφος για τους αναλυτές αν είναι αυθεντικό το βίντεο που τον δείχνει στη Λευκορωσία

264

prighozin

«Θα κάνουμε τον στρατό της Λευκορωσίας τον δεύτερο καλύτερο στον κόσμο και αν χρειαστεί θα πολεμήσουμε για αυτούς», φέρεται να λέει στο βίντεο ο επικεφαλής της Wagner

Σπαζοκεφαλιά είναι για τους αναλυτές το βίντεο που δημοσιεύτηκε χθες στο Telegram απεικονίζοντας στο σκοτάδι έναν άνδρα που μοιάζει με τον Γεβγκένι Πριγκόζιν να δίνει οδηγίες στους μισθοφόρους της ομάδας «Wagner» από τη Λευκορωσία.

Βάζοντας στο μικροσκόπιο τα λεγόμενά του, οι εμπειρογνώμονες διερωτώνται γιατί στην ομιλία του δεν επιτίθεται ευθέως -όπως συνήθιζε- κατά του υπουργού Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σοϊγκού και κατά του Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, Βαλερί Γκερασίμοφ.

Στη συνέχεια του βίντεο, ο Πριγκόζιν υποστηρίζει ότι οι μαχητές του «θα συνεχίσουν» την προετοιμασία τους και υπαινίσσεται πιθανή επιστροφή τους στα ουκρανικά εδάφη «όταν θα είμαστε σίγουροι ότι δεν θα εξαναγκαστούμε να θέσουμε τους εαυτούς μας και την εμπειρία μας σε εξευτελισμό».

Σε αυτό το σημείο, επίσης, οι αναλυτές συμφωνούν ότι τα λόγια αυτά ταιριάζουν με το σκεπτικό του αντάρτη της «Wagner» υπενθυμίζοντας τα διαρκή παράπονά του αλλά και τις εκρήξεις θυμού για την έλλειψη πυρομαχικών από τη Μόσχα ενώ, υπογραμμίζουν ότι δεν αποκλείει την επιστροφή της ομάδας στην Ουκρανία αλλά υπό όρους.

Επιπλέον, ο Πριγκόζιν αναφέρει απευθυνόμενος σε μαχητές του ότι «η απόφαση ελήφθη για να παραμείνουν στη Λευκορωσία ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα» και ότι οι μισθοφόροι του θα χρησιμοποιήσει το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα για να κάνει τον στρατό της «τον δεύτερο καλύτερο στον κόσμο».

Από αυτό το σημείο, οι αναλυτές συμπεραίνουν ότι ο Γεβγκένι Πριγκόζιν βρίσκεται στο Μινσκ τηρώντας τα όσα συμφωνήθηκαν την 24η Ιουνίου όταν απέτυχε η εξέγερσή της Wagner, μετά τη φερόμενη διαμεσολάβηση του Λευκορώσου προέδρου, Αλεξάντρ Λουκασένκο.

Μέχρι και χθες, ο Πριγκόζιν είχε δημοσιοποιήσει ορισμένα ηχητικά μηνύματα ενώ, τελευταία φορά είχε εμφανιστεί καθώς αποχωρούσε από την πόλη στον νότο της Ρωσίας, Ροστόφ.

Ωστόσο, την περασμένη Δευτέρα, διεθνή πρακτορεία είχαν δημοσιεύσει δορυφορικές φωτογραφίες στις οποίες διακρίνονταν οχήματα να εισέρχονται στη Λευκορωσία.

Εάν είναι γνήσιο το βίντεο που δημοσιεύτηκε χθες μέσω της πλατφόρμας Telegram, τότε ο αντάρτης της ομάδας μισθοφόρων «Wagner», Γεβγκένι Πριγκόζιν, βρίσκεται κοντά στο φερέφωνο του Πούτιν και προέδρου της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο.

 

Όπως αναφέρουν το CNN και το Reuters , στο σχετικό βίντεο φαίνεται το προφίλ του Πριγκόζιν όμως επειδή έχει πέσει το σκοτάδι, δεν μπορεί κανείς να είναι σίγουρος ότι είναι αυτός.

Με βάση το βίντεο του Telegram, είναι η πρώτη δημόσια εμφάνιση του ηγέτη της παραστρατιωτικής οργάνωσης μετά την ανταρσία των μισθοφόρων του, στις 24 Ιουνίου.

Ο Πριγκόζιν φέρεται να λέει ότι είναι «ντροπή« τα όσα συμβαίνουν στην πρώτη γραμμή του μετώπου στην Ουκρανία.
Τονίζει επίσης ότι η ομάδα «Wagner» δεν πρέπει να συμμετέχει στον πόλεμο του Πούτιν κατά της Ουκρανίας .

«Ετοιμαστείτε, βελτιώστε το επίπεδό σας και προχωρήστε σε ένα νέο μονοπάτι. Ίσως επιστρέψουμε σε μια εποχή που θα είμαστε σίγουροι ότι δεν θα αναγκαστούμε να ντροπιαστούμε», είπε , μεταξύ άλλων, ο Πριγκόζιν, παρουσία χιλιάδων μαχητών της «Wagner», όπως τονίζεται στο κανάλι Τelegram που χρησιμοποιεί η οργάνωση.

Ο αντάρτης της οργάνωσης μισθοφόρων βρισκόταν στα …μαχαίρια με τη ρωσική στρατιωτική ηγεσία γεγονός που τον οδήγησε να δώσει εντολή για εξέγερση στο τέλος Ιουνίου, η οποία απέτυχε.

Ύστερα από τη φερομένη διαμεσολάβηση του φερέφωνου του Πούτιν και προέδρου της Λευκορωσίας, Αλεξάντρ Λουκασένκο, ο Πριγκόζιν ήρθε σε συμφωνία με το Κρεμλίνο, υπό τον όρο να μετεγκατατασθεί ο ίδιος και οι άνδρες του στην Λευκορωσία.

Ο Πριγκόζιν, ισχυρίστηκε ότι τα στρατεύματά του είχαν πλησιάσει σε απόσταση 200 χιλιομέτρων από τη Μόσχα όταν τους διέταξε να σταματήσουν την προέλαση, στο πλαίσιο της συμφωνίας με τον Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Η αποτυχημένη εξέγερση ήταν η μεγαλύτερη απειλή για τον Ρώσο πρόεδρο στη μακρόχρονη θητεία του δείχνοντας παράλληλα αδυναμία του Κρεμλίνου, σχολιάζει το Reuters.