Φωτιά στη Νέα Αγχίαλο: Απαλλάσσεται των καθηκόντων του ο Διοικητής της 111 Πτέρυγας Μάχης, μέχρι να ολοκληρωθεί η ΕΔΕ

184

explosion-m2

Μετατίθεται στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας – Την εξέλιξη είχε προαναγγείλει το protothema.gr – Οι βόμβες και οι πύραυλοι που καταστράφηκαν δεν ήταν κρίσιμα για τα αεροσκάφη readiness

Απαλλάσσεται των καθηκόντων του ο Διοικητής της 111 Πτέρυγας Μάχης, μέχρι να ολοκληρωθεί η ΕΔΕ. Την είδηση που αποκάλυψε νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής το protothema.gr, επιβεβαίωσε το βράδυ το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων το οποίο μετέδωσε ότι με απόφαση του Αρχηγού ΓΕΑ, ο διοικητής της 111 Πτέρυγας Μάχης στην αεροπορική βάση Νέας Αγχιάλου, απαλλάσσεται των καθηκόντων της διοίκησης της μέχρι την ολοκληρωση της κατεπείγουσας ένορκης διοικητικής εξέτασης, που έχει διαταχθεί για τα αίτια και τις συνθήκες σχετικά με τις εκρήξεις στην αποθήκη πυρομαχικών, στην περιοχή Καράμπα του νομού Μαγνησίας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ ο διοικητής μετατίθεται στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας.

Τα πυρομαχικά που εξερράγησαν στις αποθήκες στο στρατόπεδο Καράμπα, περίπου 6 χιλιόμετρα βόρεια από την αεροπορική βάση της Νέας Αγχιάλου, δεν ήταν τα πλέον σύγχρονα απ’ αυτά που φυλάσσονται στην 111 Πτέρυγα Μάχης ούτε τα απαραίτητα για άμεση χρήση από τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block 30 και τα F-16 Block που είναι σε υπηρεσία readiness. Γι’ αυτόν τον λόγο άλλωστε τα πυρομαχικά που εξερράγησαν -για λόγους που θα αναζητηθούν από την έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη- βρίσκονταν στο στρατόπεδο Καράμπα και όχι στην λεγόμενη «Χορηγία Α», δηλαδή στον φόρτο μάχης που φυλάσσεται μέσα στην 111 Πτέρυγα Μάχης, πολύ κοντά στα shelter όπου βρίσκονται τα μαχητικά αεροσκάφη F-16, ώστε η φόρτωση των πυρομαχικών στα F-16 να γίνεται όσο το δυνατόν ταχύτερα.

Ανώτατες πηγές αναφέρουν ότι τα πυρομαχικά που εξερράγησαν μέσα στις αποθήκες πυρομαχικών του στρατοπέδου Καράμπα της 111 Πτέρυγας Μάχης δεν ήταν ούτε τα πλέον σύγχρονα, ούτε αυτά που χρειάζονται άμεσα για τα readiness των μαχητικών. Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, μεταξύ των πυρομαχικών που εξερράγησαν και καταστράφηκαν από τις εκρήξεις που ακολούθησαν την είσοδο της φωτιάς στις αποθήκες πυρομαχικών είναι βόμβες AGM Maverick, πύραυλοι Stinger εδάφους-αέρος και ρουκέτες.

Μέσα στην καταστροφή από τον βομβαρδισμό των αποθηκών πυρομαχικών έπειτα από τις συνεχείς ισχυρές εκρήξεις των πυρομαχικών που προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές στην πόλη της Νέας Αγχιάλου σε ακτίνα τριών χιλιομέτρων, αναφέρεται ότι ευτυχώς δεν καταστράφηκαν πανάκριβα και υπερσύγχρονα πυρομαχικά όπως οι πύραυλοι Harm ή Amraam, που είναι η αιχμή του δόρατος για τις τρεις πολεμικές Μοίρες της 111 Πτέρυγας Μάχης που έχουν κεντρική αποστολή την καταστολή της εχθρικής αεράμυνας.

Η διοίκηση της 111 Πτέρυγας Μάχης και η ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, είχαν διαβεβαιώσει εγγράφως ότι τα συστήματα πυρασφάλειας και πυρόσβεσης στις αποθήκες πυρομαχικών λειτουργούν άψογα. Εκ των πραγμάτων, το απόγευμα της Πέμπτης 27 Ιουλίου αποδείχθηκε ότι έννοιες όπως πυρασφάλεια, πυροπροστασία, ασφάλεια αποθηκών πυρομαχικών, αυτόματη πυρόσβεση ή πυρεκκένωση είναι σχεδόν άγνωστες. Κι αυτό σε μία κρίσιμη μονάδα της Πολεμικής Αεροπορίας, ίσως την 2η σημαντικότερη μετά την 110 Πτέρυγα Μάχης στην Λάρισα που είναι η καρδιά της Πολεμικής Αεροπορίας, όπου εκτός των εθνικών ελέγχων, η ασφάλεια των πυρομαχικών και η λειτουργία παθητικών συστημάτων πυροπροστασίας ακόμη κι αν απαιτηθεί η άμεση απομάκρυνση του προσωπικού (όπως συνέβη την Πέμπτη 27 Ιουλίου) είναι διασφαλισμένη αυτόματα και πιστοποιημένη ότι θα λειτουργήσει ομαλά και στο 100%, ακόμη και στις πιο ακραίες συνθήκες.

Επειδή όμως στη συγκεκριμένη μονάδα της Πολεμικής Αεροπορίας, όπως και σε κάθε Πτέρυγα Μάχης η τελική ευθύνη βαρύνει τον διοικητή, αποφασίστηκε η άμεση αντικατάστασή του. Από την έρευνα θα κριθεί αν ευθύνες έχουν κι άλλα πρόσωπα στην αλυσίδα της διοίκησης του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας. Κι «αν υπάρχουν ευθύνες θα αποδοθούν. Στο ακέραιο», όπως τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας.

Από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν επιβεβαιώνεται επισήμως ότι τα πυρομαχικά που καταστράφηκαν είναι τα AGM Maverick, οι πύραυλοι Stinger και άγνωστος αριθμός ρουκετών, όπως πληροφορείται το protothema.gr. Σύμφωνα με πληροφορίες από αρμόδιες πηγές, τα πυρομαχικά που καταστράφηκαν από τις εκρήξεις είχαν «μεταλλικό περίβλημα» και σύμφωνα με την ισχύουσα πρακτική τα πυρομαχικά αυτού του τύπου πρέπει να αποθηκεύονται με τον τρόπο που φυλάσσονταν στις αποθήκες Καράμπα. Στο ερώτημα «αφού αποθηκεύονταν όπως έπρεπε ποια είναι η ευθύνη του διοικητή», η προφανής απάντηση είναι ότι από πλευράς της διοίκησης της βάσης της Νέας Αγχιάλου είχαν δοθεί οι εγγυήσεις ότι είχαν ληφθεί όλα τα μέτρα πυροπροστασίας και ότι τα πυρομαχικά είναι ασφαλή. Λογικό, την επομένη της καταστροφής να αρχίσει η απόδοση ευθυνών που δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα σταματήσει με την «καρατόμηση» του διοικητή της 111 Πτέρυγας Μάχης. Το πολύ βασικό είναι ότι από τις καταστροφικές εκρήξεις στις αποθήκες πυρομαχικών φαίνεται πως δεν έχει χαθεί το αξιόμαχο της 111 Πτέρυγας Μάχης και των τριών πολεμικών μοιρών που φιλοξενούνται στη βάση της Νέας Αγχιάλου. Κι αυτό διότι τα πυρομαχικά που καταστράφηκαν, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίεςς, δεν ήταν τα πιο κρίσιμα για τη λειτουργία των αεροσκαφών readiness.

Διαβάστε περισσότερα στο Πρώτο Θέμα