Φάρσα η μεταφορά της Κτηνιατρικής

680

με παρακολουθούν» | StoNisi.gr

Είναι πλέον γνωστό σε όλους ότι τα κύρια χαρακτηριστικά της σημερινής Περιφερειακής Αρχής του κου Μουτζούρη είναι η έλλειψη οράματος, ο λαϊκισμός, η ανεπάρκεια, το μηδενικό έργο, η αλόγιστη χρήση δημοσίου χρήματος, ο διορισμός πολυάριθμων συμβούλων, η αλαζονεία και η διάλυση των δημοσίων υπηρεσιών. H πανηγυρική αποτυχία και οπισθοδρόμηση σε όλους τους τομείς.

Μέσα σε αυτό το νοσηρό πλαίσιο άσκησης εξουσίας, αποφασίστηκε και η διάλυση της Κτηνιατρικής. Η απόφαση Μουτζούρη για τη μεταφορά της Κτηνιατρικής από δημόσιο κτίριο που στεγαζόταν, εμβαδού 750 τ.μ. ηλικίας μόλις 25 ετών, σε ένα μισθωμένο νεοκλασικό κτίριο στο κέντρο της πόλης, ηλικίας άνω των 100 ετών και ωφέλιμου εμβαδού μόλις 180 τ.μ. (ισόγειο, όροφος), είναι ένα ακόμη τραγικό και επικίνδυνο λάθος Μουτζούρη, που ξεπερνά την ανθρώπινη λογική και κινείται στη σφαίρα του παραλόγου, με διαστάσεις σκανδάλου.

Το νεοκλασικό που νοικιάστηκε είναι ανεπαρκές και ακατάλληλο για τη λειτουργία μιας οργανωμένης Κτηνιατρικής που στοχεύει στην προστασία του ζωικού κεφαλαίου, στην εξασφάλιση της υγείας των ζώων, στη λήψη αποφάσεων για τις ασθένειες που μπορεί να πάρουν επιδημικό χαρακτήρα, στη λήψη μέτρων για την προστασία της Δημόσιας Υγείας, του υγειονομικού ελέγχου των σφαγείων και των προϊόντων ζωικής προέλευσης. Είναι αυτονόητο ότι οι ανωτέρω βασικοί στόχοι της Κτηνιατρικής δεν μπορούν να επιτευχθούν χωρίς τη λειτουργία επιστημονικού εργαστηρίου και κτηνιατρείου που φρόντισε σαν άλλος «Προκρούστης» να καταργήσει ο κος Μουτζούρης για να χωρέσει η Κτηνιατρική στο νεοκλασικό της οδού Καραπαναγιώτη.

Το Δημόσιο κτίριο που στεγαζόταν μέχρι πρότινος η Κτηνιατρική, είχε από το Υπουργείο Γεωργίας- που διαθέτει την εμπειρία και την τεχνογνωσία για τον σχεδιασμό των ειδικών κτιρίων για τη λειτουργία της Κτηνιατρικής- κόστισε στο Ελληνικό Δημόσιο το έτος 2000, 200 εκ. δραχμές και έχει άνετους χώρους, επιστημονικά εργαστήρια, κτηνιατρείο, αποτεφρωτήρα και τον απαιτούμενο εργαστηριακό εξοπλισμό.

Η απόφαση εγκατάλειψης του σύγχρονου αυτού δημοσίου κτιρίου και της απαξίωσης της δημόσιας περιουσίας με τη δικαιολογία ότι δήθεν έχει καταστεί στόχος παραβατικών συμπεριφορών, αποδεικνύει ξανά την ανεπάρκεια, την ακρισία και το έλλειμμα βάρους της περιφερειακής αρχής, να συντονιστεί έστω με την Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου για να εξασφαλιστεί η ασφαλής και απρόσκοπτη λειτουργία της Κτηνιατρικής. Η ανήκουστη αυτή για σύγχρονο κράτος δικαίου, δικαιολογία εάν δεν είναι πρόσχημα, αποτελεί μία επικίνδυνη παραδοχή κατάλυσης της Δημοκρατίας και του κράτους από μικρή ομάδα παρανόμων με ανεξέλεγκτες τραγικές επιπτώσεις για την προστασία της ασφάλειας της ζωής και της περιουσίας των πολιτών. Πρέπει να γίνει αντιληπτό από τον Περιφερειάρχη, ότι ορισμένες αποφάσεις εκτός από τη οικονομική βλάβη του Δημοσίου, λειτουργούν σημειολογικά τόσο για τους πολίτες όσο και για αυτούς που λειτουργούν εκτός των ορίων της νομιμότητας. Με λίγα λόγια, η εγκατάλειψη του Δημοσίου κτιρίου, δημιουργεί φόβο στον πολίτη που νιώθει την αδυναμία του κράτους να τον προστατεύσει και ταυτόχρονα αποθρασύνει τα εγκληματικά στοιχεία. Το Δημόσιο κτίριο της Κτηνιατρικής πρέπει άμεσα να επαναλειτουργήσει, διότι θα λεηλατηθεί, θα απαξιωθεί και θα μετατραπεί σε γκέτο και ορμητήριο παραβατικών. Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου πριν να είναι αργά…

Εκτός αυτού, η ενοικίαση του νεοκλασικού για τη λειτουργία της Κτηνιατρικής είναι τραγικό λάθος, διότι εκτός της ακαταλληλότητάς του που επισημάναμε, η ενεργειακή του κλάση, είναι από τις χαμηλότερες της ενεργειακής κλίμακας, γεγονός που σε συνθήκες ενεργειακής κρίσης θα εκτοξεύσει το ενεργειακό κόστος λειτουργίας του σε απαγορευτικό ύψος. Εκτός όμως του απαγορευτικού κόστους λειτουργίας, το κτίριο αυτό εν μέσω μάλιστα κλιματικής αλλαγής και φαινομένου του θερμοκηπίου, θα είναι και μόνιμη πηγή περιβαλλοντικής ρύπανσης. Φαίνεται πως στην «επικράτεια Μουτζούρη», δεν έχει εφαρμογή η Ευρωπαϊκή νομοθεσία που επιβάλλει τον δραστικό περιορισμό των εκπεμπόμενων ρύπων από τα Δημόσια κτίρια.

Σοβαρός επίσης λόγος για την άμεση διακοπή της μίσθωσης αυτού του κτηρίου, είναι ότι δεν εξασφαλίζεται η προσβασιμότητα σε άτομα με αναπηρίες κατά παράβαση του Ν4067/2012. Η απόφαση μίσθωσης του κτιρίου από Δημόσιες Υπηρεσίας χωρίς να τηρούνται οι διατάξεις του Νόμου, είναι προφανώς παράνομη και φυσικά δεν αποπνέει τον ελάχιστο σεβασμό στα άτομα που αποκλείει ουσιαστικά την πρόσβαση, επιδεικνύοντας ρατσιστική συμπεριφορά. Τέλος σοβαρό ερώτημα παραμένει εάν η άδεια εγκατάστασης Δημόσιας Υπηρεσίας συνοδεύεται από τις απαιτούμενες μελέτες ενεργητικής και παθητικής πυροπροστασίας για την προστασία των υπαλλήλων και του κοινού. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η παγκόσμιας πρωτοτυπίας εγκατάσταση της Κτηνιατρικής στο κέντρο της πόλης, αποτελεί ανέκδοτο για τα κτηνιατρικά χρονικά που γρήγορα θα εξελιχθεί σε μεγαλύτερη φάρσα από την πρόσφατη γιορτή των εγκαινίων.