Έβρος: «Όχι» της Δικαιοσύνης σε αίτηση αποφυλάκισης των δύο «σερίφηδων» που κρατούσαν σε τρέιλερ 13 μετανάστες

7554

Έβρος: «Όχι» της Δικαιοσύνης σε αίτηση αποφυλάκισης των δύο «σερίφηδων» που κρατούσαν σε τρέιλερ 13 μετανάστες

Απορρίφθηκε το αίτημα των δύο Ελλήνων εμπλεκόμενων στην υπόθεση – Ο 45χρονος Αλβανός και «πρωταγωνιστής» δεν υπέβαλε αίτηση

Απορρίφθηκε από την Δικαιοσύνη το αίτημα αποφυλάκισης που κατέθεσαν οι τρεις αυτόκλητοι «πολιτοφύλακες» του Έβρου που «συνέλαβαν» και εγκλώβισαν σε τρέιλερ 13 μετανάστες στην Αλεξανδρούπολη, το καλοκαίρι, οπότε οι πυρκαγιές έκαιγαν τον Έβρο, θέμα που το in ανέδειξε από την πρώτη στιγμή προκαλώντας εισαγγελική παρέμβαση για την απάνθρωπη μεταχείριση των μεταναστών.

Και οι τρεις αρνούνταν κατηγορηματικά τις βαριές κατηγορίες που τους αποδίδονταν για την υπόθεση. Υποστήριζαν ότι δεν συμμετείχαν ούτε στην «σύλληψη», αλλά ούτε και στην κράτηση και περιφορά των 13 παράτυπων μεταναστών με το κλειστό τρέιλερ και πολύ περισσότερο ότι δεν άσκησαν βία εναντίον τους, αλλά απλά βρέθηκαν στην περιοχή κατά την παράδοση τους στην Αστυνομία.

Τελικά προφυλακίστηκαν όλοι την 1η Σεπτεμβρίου και ύστερα από δύο μήνες, σήμερα Τρίτη (31/10), υπήρξε η πληροφορία ότι οι δύο Έλληνες υπέβαλλαν αιτήσεις αποφυλάκισης μέχρι να διεξαχθεί η δίκη, σύμφωνα με πληροφορίες του Evros-news.gr. Ωστόσο, ο 45χρονος Αλβανός, που ζει χρόνια και δραστηριοποιείται επαγγελματικά στην Αλεξανδρούπολη, ήταν «πρωταγωνιστής» της υπόθεσης, δεν υπέβαλε αίτηση αποφυλάκισης.

Δείτε το βίντεο:

Είναι όλοι κάτοικοι της Αλεξανδρούπολης, δυο Έλληνες 56 και 38 ετών και ένας 45χρονος Αλβανός, οι οποίοι είχαν συλληφθεί στα τέλη Αυγούστου για την παράνομη κράτηση των μεταναστών. Και οι τρεις αντιμετώπισαν βαριές κατηγορίες και τελικά προφυλακίστηκαν την 1η Σεπτεμβρίου με απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου Αλεξανδρούπολης – και αυτό γιατί υπήρξε διαφωνία ανακρίτριας και Εισαγγελέως. Έτσι το θέμα παραπέμφθηκε στο Τριμελές Δικαστικό Συμβούλιο που αποφάσισε την προφυλάκιση τους και έτσι κρατούνταν για μεγάλο χρονικό διάστημα στο Αστυνομικό Τμήμα Φερών, λόγω έλλειψης κελιών στις φυλακές Κομοτηνής.

Ο Δημητρακόπουλος αναλαμβάνει τον 38χρονο Έλληνα

Σύμφωνα με πληροφορίες του Evros-news.gr, ο 38χρονος Έλληνας ανέθεσε τον χειρισμό της υπόθεσης στο γραφείo του γνωστού ποινικολόγου, κ. Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ο οποίος μετέβη στην Αλεξανδρούπολη για να υποβάλλει την αίτηση αποφυλάκισης του εντολέα του.

Τελικά όμως η Δικαιοσύνη απέρριψε τις αιτήσεις και των δύο κατοίκων της Αλεξανδρούπολης και έτσι παραμένουν προφυλακισμένοι. Σημειώνεται πως δεν έχεςι γίνει γνωστό εάν εξακολουθούν να βρίσκονται στα κρατητήρια του Αστυνομικού Τμήματος Φερών ή αν έχουν μεταφερθεί στις φυλακές της Κομοτηνής.

Επιπλέον, τονίζεται ότι υπάρχουν πληροφορίες πως η Δικαιοσύνη εξετάζει το ενδεχόμενο εμπλοκής και άλλων ατόμων από την περιοχή στην υπόθεση με τους 13 παράνονους μετανάστες στα τέλη του περασμένου Αυγούστου. Άλλωστε, η απόρριψη της αίτησης αποφυλάκισης των δύο εκ των τριών κατηγορουμένων, δείχνει πόσο σοβαρή θεωρείται η εν λόγω υπόθεση από την Δικαιοσύνη.

Ελεύθεροι χωρίς όρους όλοι οι μετανάστες

Σημειώνεται ότι ελεύθεροι χωρίς όρους είχαν αφεθεί στις 28 Αυγούστου όλοι οι μετανάστες που κατηγορούνταν από τους αυτόκλητους «πολιτοφύλακες» για εμπρησμό στον Έβρο.

Πιο συγκεκριμένα, σήμερα, με τη σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέα Αλεξανδρούπολης αφέθηκαν ελεύθεροι οι οκτώ Σύριοι και ένας με καταγωγή από το Πακιστάν, όπως είχε γίνει και με τους τέσσερις Πακιστανούς την Παρασκευή 25 Αυγούστου.

Υπενθυμίζεται ότι οι 13 μετανάστες κρατούνταν από τις Αρχές, όπως είχε τονίσει το in σε ρεπορτάζ του, όχι με βάση κάποιο στοιχείο, αλλά εξαιτίας των καταθέσεων των τριών «σερίφηδων» που επιχείρησαν να κατασκευάσουν ενόχους για να ρίξουν την ευθύνη για τις καταστροφικές και φονικές πυρκαγιές στον Έβρο και τη Ροδόπη.

«Οι πρόσφυγες αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς περιοριστικούς όρους μετά από μια διαδικασία που κράτησε πολλές ώρες, ξεκίνησε πριν από τις 12 το μεσημέρι και κράτησε μέχρι τις 21:30 το βράδυ. Κανένας τους δεν είχε γνωστή κατοικία στη χώρα κάτι που ενίσχυε το επιχείρημα ότι η κατηγορία που τους βάραινε ήταν έωλη. Μετά την απόφαση όλοι ήταν πολύ χαρούμενοι, αν και πολύ κουρασμένοι. Μιλάμε για ανθρώπους με οικογένειες, με παιδιά, ένας είχε προβλήματα υγείας. Στις απολογίες τους στις αρχές οι άνθρωποι περιέγραψαν τι έχουν περάσει στη ζωή τους, αλλά και τι πέρασαν κατά τη διάρκεια του συγκεκριμένου περιστατικού», είχε δηλώσει στο in ο Γιάννης Πατζανακίδης, ένας από τους δικηγόρους των μεταναστών.

«Θύματα και μάρτυρες εγκληματικών ενεργειών»

Ο κ. Πατζανακίδης και η Αικατερίνη Γεωργιάδου, επίσης δικηγόρος των μεταναστών, στην κοινή δήλωσή τους ανέφεραν: «Η υπόθεση δεν έχει τελειώσει. Οι 13 πρόσφυγες συνεχίζουν να κρατούνται διοικητικά λόγω παράνομης εισόδου στη χώρα. Με δεδομένο ότι αποτελούν ήδη θύματα και ουσιώδεις μάρτυρες εγκληματικών ενεργειών που διώχθηκαν με το άρθρο 82α του Ποινικού Κώδικα για το έγκλημα με ρατσιστικά χαρακτηριστικά, για το οποίο υποβλήθηκε δήλωση υποστήριξης της κατηγορίας, πρέπει να προχωρήσει άμεσα η χορήγηση άδειας παραμονής και στους 13 για ανθρωπιστικούς/εξαιρετικούς λόγους. Πέραν των δικών μας ενεργειών, οι αστυνομικές αρχές και το Τμήμα Ρατσιστικής Βίας της ΕΛΑΣ πρέπει να μεριμνήσουν για τη νόμιμη παραμονή τους στη χώρα.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους χιλιάδες πολίτες που εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στους εντολείς μας και τους εκατοντάδες που βοήθησαν στην κάλυψη των εξόδων για τη νομική τους υπεράσπιση. Η δυνατότητα εκπροσώπησης των εντολέων μας σήμανε την έμπρακτη άσκηση του δικαιώματός τους στην υπεράσπιση και την από πλευράς μας ανάδειξη του οργανωμένου ρατσιστικού χαρακτήρα των αυτόκλητων “πολιτοφυλακών” που δρουν στην περιοχή του Έβρου. Από νέο βιντεοληπτικό υλικό που δημοσιεύτηκε σήμερα, προκύπτει ότι το επίδικο περιστατικό ήταν κάθε άλλο παρά μεμονωμένο».