Έτοιμο να εισβάλει στην κυπριακή ΑΟΖ και το τρίτο τουρκικό γεωτρύπανο

585

Το τουρκικό πολεμικό ναυτικό έχει ήδη παραχωρήσει δύο πλοία υποστήριξης του «Κανούνι», τα οποία έχουν δέσει σε αυστηρά ελεγχόμενη προβλήτα στον κόλπο της Σελεύκειας δίπλα στο πλωτό γεωτρύπανο.

Έτοιμο να ξεκινήσει παράνομη γεώτρηση πριν το τέλος του Σεπτεμβρίου είναι το τρίτο γεωτρύπανο της Τουρκίας, το «Sertao» που μετονομάστηκε σε «Κανουνί». Το τουρκικό πολεμικό ναυτικό έχει ήδη παραχωρήσει δύο πλοία υποστήριξης του «Κανούνι», τα οποία έχουν δέσει σε αυστηρά ελεγχόμενη προβλήτα στον κόλπο της Σελεύκειας δίπλα στο πλωτό γεωτρύπανο.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Φιλελεύθερου της Κύπρου, η Τουρκία έχει ναυλώσει ακόμα δύο πλοία υποστήριξης υπεράκτιων δραστηριοτήτων, τα οποία θα φτάσουν στο ίδιο σημείο τα αμέσως επόμενα 24ωρα.

Η ενίσχυση με πρόσθετα πλοία υποστήριξης υπεράκτιων δραστηριοτήτων ήταν αναγκαία, λόγω του ότι τρία από τα έξι ειδικά πλοία που αγόρασε την τελευταία διετία η Τουρκία μεταφέρθηκαν στη Μαύρη Θάλασσα για υποστήριξη του «Πορθητή».

Όπως επιβεβαιώνεται από τις δορυφορικές φωτογραφίες, το γεωτρύπανο «Κανουνί» είναι δεμένο τον τελευταίο μήνα στη νότια πλευρά της στρατιωτικής προβλήτας. Τα δύο πλοία υποστήριξης, έχουν δέσει στη βόρεια πλευρά της προβλήτας, ενώ τη Δευτέρα έγινε μετακίνησή τους, ώστε να δημιουργηθεί χώρος για πρόσδεση και τρίτου πλοίου υποστήριξης.

Τα δύο πλοία υποστήριξης που εξασφαλίστηκαν και είναι δεμένα στην προβλήτα μαζί με το γεωτρύπανο, είναι το ιταλικών συμφερόντων «Ievoli Ivory» που έφτασε στην τουρκική βάση στις 9 Αυγούστου και το νορβηγικών συμφερόντων «Olympic Challenger» που έφτασε στις 10 Αυγούστου, ενώ τα πλοία υποστήριξης με οποία αναμένεται να ενισχυθεί επιπλέον το «Κανουνί», είναι τα επίσης ιταλικών συμφερόντων «Asso Ventutto» και «Asso Ventiquatro».

Το «Ievoli Ivory» ανήκει στην ιταλική εταιρεία Marnavi Offshore, ενώ το «Olympic Challenger» στην Νορβηγική Olympic Subsea. Τα δύο πρόσθετα πλοία που αναμένεται να προστεθούν στην υποστήριξη του «Κανουνί» είναι επίσης ιταλικά.

Η στρατιωτική προβλήτα (στην οποία μέχρι πρόσφατα έδεναν πολεμικά πλοία) είναι ενταγμένη στις υποδομές του ΝΑΤΟ και βρίσκεται απέναντι από το λιμάνι της Σελεύκειας, τμήμα του οποίου έχει μετατραπεί σε βάση υποστήριξης των παράνομων γεωτρήσεων της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Στην ίδια βάση έχει έχει ενισχυθεί και η μονάδα παραγωγής λάσπης -που χρησιμοποιείται στις γεωτρήσεις- γεγονός που δείχνει ότι η Τουρκία προετοιμάζεται ούτως ώστε να μπορεί να πραγματοποιεί ταυτόχρονα δύο γεωτρήσεις με τα γεωτρύπανα «Γιαβούζ» και «Κανουνί» που διατηρεί στην περιοχή.

Αναμένεται ότι τις επόμενες μέρες τα υπουργεία Εξωτερικών και Ενέργειας της Κύπρου θα προβούν σε διαβήματα προς τις εταιρείες, ώστε να μη συμμετέχουν σε παράνομες δραστηριότητες εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Στις προηγούμενες δύο περιπτώσεις έναρξης γεωτρητικών εργασιών, αρχικά με το «Φατίχ» και μετά με το «Γιαβούζ», οι αντιδράσεις της Κυπριακής Δημοκρατία, ανάγκασαν την Τουρκία να αγοράσει και να θέσει υπό τουρκική σημαία έξι –μέχρι στιγμής– πλοία υποστήριξης.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, η Ανώνυμη Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου (ΤΡΑΟ), έχει προγραμματίσει ακόμα δύο γεωτρήσεις εντός του 2020 εντός της κυπριακής ΑΟΖ, εκ των οποίων η μία νοτιοδυτικά της Κύπρου και η δεύτερη (στον στόχο Narlıkuyu-1) στα ανοικτά του Αποστόλου Αντρέα.

Η Τουρκία, ουσιαστικά με την αναστολή των εργασιών των διεθνών ενεργειακών εταιρειών στην ανατολική Μεσόγειο και του γεωτρητικού προγράμματος στην Κύπρο, θεωρεί ότι έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα για την ενίσχυση και εμπέδωση της παρουσίας και των παράνομων διεκδικήσεων της στην περιοχή.

Ταυτόχρονα, στην Άγκυρα γνωρίζουν ότι όλες οι παράνομες ενέργειες στις οποίες προβαίνουν τα τελευταία χρόνια, αλλά και οι τεράστιες δαπάνες στις οποίες προχώρησε προς αυτή την κατεύθυνση (που ξεπερνούν μέχρι τώρα τα €3 δισ.), θα είναι σαν τρύπα στο νερό αν δεν βρεθεί κοίτασμα.

Υπό παρακολούθηση και το «Γιαβούζ»
Ταυτόχρονα, στο μικροσκόπιο της κυπριακής κυβέρνησης βρίσκεται σε συνεχή βάση και η δραστηριότητα του «Γιαβούζ» στο τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ. Οι δύο παρατάσεις και η δραστηριότητα το τελευταίο διάστημα, με διπλές πτήσεις ελικοπτέρων μεταφοράς στελεχών, όπως και ο διαρκής αδιάλειπτος ανεφοδιασμός με πρόσθετο εξοπλισμό, απαιτούν καθημερινή και συνεχή παρακολούθηση των εξελίξεων.

Σειρά δεδομένων τηλεμετρίας, όσο και δορυφορικές φωτογραφίες δείχνουν ότι το γεωτρύπανο τα τελευταία 24ωρα δεν διεξάγει γεώτρηση, προφανώς εν αναμονή κάποιων αποτελεσμάτων και αναλύσεων, ώστε να διαφανούν τα επόμενα βήματα.

Πηγή: in.gr