«Επίθεση κατά της ελευθερίας του λόγου» – Οι αντιδράσεις για την απόπειρα δολοφονίας του Ρουσντί

416

rushdie

Ο πολυδιαβασμένος συγγραφέας είναι φλογερός υπερασπιστής των διωκόμενων δημοσιογράφων και συγγραφέων σε όλο τον κόσμο

Η δολοφονική επίθεση κατά του Σαλμάν Ρουσντί έχει στόχο την ελευθερία του λόγου, τονίζουν συγγραφείς και πολιτικοί αντιδρώντας σοκαρισμένοι για όσα συνέβησαν στην Νέα Υόρκη.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για τη δολοφονική επίθεση.

«Αισθάνομαι αποτροπιασμό που ο Σερ Σαλμάν Ρούσντι μαχαιρώθηκε ενώ εξασκούσε ένα δικαίωμα το οποίο δεν πρέπει ποτέ να σταματήσουμε να υπερασπιζόμαστε. Επί του παρόντος οι σκέψεις μου είναι με τα αγαπημένα του πρόσωπα. Ελπίζουμε όλοι να είναι καλά», έγραψε στο Twitter.

Και άλλοι Βρετανοί πολιτικοί, όπως μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών και υποψήφιος για την πρωθυπουργία Ρίσι Σούνακ, ένωσαν την φωνή τους καταδικάζοντας την επίθεση.

Επίθεση που «σοκάρει ενάντια στην ελευθερία του λόγου και της σκέψης», έγραψε στο Twitter o Τσακ Σούμερ, επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία των ΗΠΑ, ευχόμενος ταχεία ανάρρωση και προσαγωγή του δράστη στη Δικαιοσύνη.

Από την πλευρά του, ο εκδοτικός οίκος του Ρουσντί, Penguin Random House, καταδίκασε την βίαιη επίθεση που έγινε σε δημόσιο χώρο και εξέφρασε το «βαθύ σοκ» για την είδηση.

«Ελπίζω να είναι καλά», έγραψε στο Twitter o Στίβεν Κινγκ:

Αποτροπιασμό για τα «τρομακτικά νέα» της επίθεσης εξέφρασε η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ που, όπως έγραψε, «νιώθω πολύ άσχημα τώρα, ας είναι καλά».

Ο Βρετανός συγγραφέας Ίαν ΜακΓιούαν τόνισε στον Guardian ότι η ελευθερία του λόγου και της σκέψης είναι το θεμέλιο όλων των δικαιωμάτων και των ελευθεριών μας. Προσθέτει ότι ο Σαλαμάν Ρουσντί υπήρξε υπερασπιστής των διωκόμενων δημοσιογράφων και συγγραφέων σε όλο τον κόσμο, «ένα φλογερό και γενναιόδωρο πνεύμα».