Επικαιροποιημένα εμβόλια: Ξεκινάει σήμερα ο εμβολιασμός – Σε ποιους συστήνεται

259

Ξεκινούν σήμερα οι εμβολιασμοί με τα επικαιροποιημένα εμβόλια κατά της Όμικρον 1 (BA.1) βάσει των ραντεβού που έχουν προγραμματιστεί από τη Δευτέρα (12/9) στις 18:00, οπότε και άνοιξε η σχετική πλατφόρμα.

Τα νέα διδύναμα εμβόλια στοχεύουν στην υποπαραλλαγή που «σήκωσε» το επιδημικό κύμα του περασμένου Δεκεμβρίου συν το αρχικό στέλεχος του κορωνοϊού (Ουχάν) και χορηγούνται ως αναμνηστική δόση αποκλειστικά. Προϋποτίθεται, δηλαδή, η ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού που περιλαμβάνει δύο δόσεις των μονοδύναμων mRNA εμβολίων (Pfizer/BionTech, Moderna) ή του πρωτεϊνικού εμβολίου (AstraZeneca) ή μια δόση του μονοδοσικού εμβολίου Johnson & Johnson για τοn γενικό πληθυσμό και 3 δόσεις των μονοδύναμων mRNA εμβολίων για τους ανοσοκατασταλμένους ασθενείς.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις από το υπουργείο Υγείας, αναμένονται και οι πρώτες παραλαβές των επικαιροποιημένων εμβολίων των Pfizer/BioNTech για τις υποπαραλλαγές ΒΑ.4 και ΒΑ.5, τις υπαίτιες της επιδημικής έξαρσης του καλοκαιριού. Τα «ενισχυμένα» εμβόλια -μαζί με την τήρηση των μέτρων προστασίας- αναμένεται να περιορίσουν τις επιπτώσεις από ένα νέο κύμα τους επόμενους μήνες «πολύ πιθανό αλλά όχι βέβαιο» όπως το χαρακτήρισε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), λόγω της κυριαρχίας του «Κένταυρου» ή υποπαραλλαγής ΒΑ.2.75, κρούσμα του οποίου καταγράφεται πλέον και στη χώρα μας.

Σε ποιους συστήνεται ο εμβολιασμός

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνει τη χορήγηση της αναμνηστικής δόση με τα επικαιροποιημένα διδύναμα εμβόλια (ΒΑ.1, ΒΑ.4/ΒΑ.5) σε χρονικό διάστημα τουλάχιστον 3 μηνών μετά την τελευταία δόση του εμβολίου ή τη νόσηση από κορωνοϊό σε:

• όλα τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
• άτομα ηλικίας 12-59 ετών που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου (βλ. Πίνακες 1 και 2 εδώ -> hyperlink https://www.protothema.gr/koronoios-live/article/1283888/epikairopoiimena-emvolia-se-poious-sustinetai-anamnistiki-dosi-apo-tin-epitropi-emvoliasmon/ ) σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού

• διαμένοντες και εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων ή άλλες μονάδες φροντίδας χρονίως πασχόντων

• επαγγελματίες υγείας
• διαβιούντες με άτομα σε ανοσοκαταστολή ή άλλο υποκείμενο νόσημα (βλ. Πίνακες 1 και 2 όπως παραπάνω)
• φροντιστές ατόμων που πάσχουν από νοσήματα που αυξάνουν τον κίνδυνο επιπλοκών από κορωνοϊό

Επιπλέον, στην ανακοίνωση από το Υπουργείο Υγείας διευκρινίζεται ότι με τα διδύναμα επικαιροποιημένα εμβόλια μπορούν να εμβολιαστούν:

• άτομα που έχουν ήδη εμβολιαστεί με τη δεύτερη αναμνηστική δόση των μονοδύναμων εμβολίων και ανήκουν στις παραπάνω ομάδες μετά από χρονικό διάστημα τουλάχιστον 3 μηνών
• άτομα που νόσησαν μετά τη χορήγηση της δεύτερης αναμνηστικής δόσης των μονοδύναμων εμβολίων, με τη σύμφωνη γνώμη του θεράποντα ιατρού
• άτομα ηλικίας 30 ως 59 ετών που δεν ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες για δεύτερη αναμνηστική ή τρίτη αναμνηστική δόση, με τη σύμφωνη γνώμη του θεράποντα ιατρού

Τονίζεται εκ νέου ότι ο έγκαιρος εμβολιασμός των παραπάνω ομάδων με τα επικαιροποιημένα διδύναμα εμβόλια είναι σημαντικότερος από τον τύπο του εμβολίου που θα χορηγηθεί.

Ο «Κένταυρος» στην Ελλάδα και η προστασία από τα εμβόλια

Το πρώτο κρούσμα της υποπαραλλαγής της Omicron «Κένταυρος» ή ΒΑ.2.75.2 κατέγραψε το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2. Όπως αναγράφεται στη χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ «από 664 δείγματα που έχουν επιλεγεί τυχαιοποιημένα ή στοχευμένα και αφορούν στην περίοδο 22 Ιουλίου 2022 έως 04 Σεπτεμβρίου 2022 […] απομονώθηκε στέλεχος Omicron (B.1.1.529). Ένα εξ αυτών ταυτοποιήθηκε ως υπο-παραλλαγή της ΒΑ.2 (ΒΑ.2.75.2)».

Ο «Κένταυρος» πρωτοεντοπίστηκε στην Ινδία τον περασμένο Μάιο και κρούσματά έχουν καταγραφεί σε πάνω από 10 χώρες, μεταξύ των οποίων το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, η Γερμανία, η Ιαπωνία και ο Καναδάς. Ο ΕΟΔΥ αναφέρει σε ανακοίνωσή του στις 23 Αυγούστου πως «παρότι η υποπαραλλαγή “Κένταυρος” ΒΑ.2.75 έχει αναδυθεί εδώ και μερικούς μήνες, προς το παρόν παρουσιάζει αυξητική τάση μόνο στην Ινδία και σε καμία άλλη περιοχή χωρίς, συνεπώς, να υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να κυριαρχήσει έναντι της ΒΑ.5. Αυτό μεταφράζεται στο ότι η δυνατότητα κυριαρχίας σε περιοχές, όπως στη χώρα μας, που υπάρχει σε μεγάλα ποσοστά η ΒΑ.5, δεν είναι δεδομένη».

Ο Οργανισμός έχει επισημάνει ότι ο εμβολιασμός έχει αποτελέσει εγγύηση για την προστασία από σοβαρή νόσο καθ’ όλη τη διάρκεια της επιδημίας. Σύμφωνα με κλινικές μελέτες που επικαλέστηκε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την πρόσφατη ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας, τα επικαιροποιημένα διδύναμα εμβόλια προκαλούν αύξηση της ανοσιακής απόκρισης μέσω εξουδετερωτικών αντισωμάτων και έτσι είναι αποτελεσματικά ως προς την αντιμετώπιση των παραλλαγών της Όμικρον 1, της Όμικρον 2, Όμικρον 2,7, αλλά και της Όμικρον 5.

Μείωση στους επιδημιολογικούς δείκτες

Μειωμένους επιδημιολογικούς δείκτες αποτυπώνει η τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ για τις 5 – 11 Σεπτεμβρίου συγκριτικά με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με την οποία τα κρούσματα ανήλθαν σε 33.590 κρούσματα (-17%), οι εισαγωγές στα νοσοκομεία στις 793 (-19%) και οι θάνατοι σε 129 (-30%), διευκρινίζοντας ότι οι 40 (31%) ασθενείς απεβίωσαν μετά την παρέλευση τουλάχιστον 29 ημερών από την ημερομηνία εργαστηριακής επιβεβαίωσης της λοίμωξης COVID-19. Ο δείκτης παραμένει κάτω από τη μονάδα και για την επικράτεια εκτιμάται σε 0.88.

Οι νοσηλευόμενοι ασθενείς με κορωνοϊό ήταν 948 σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr και ygeiamou.gr για τη χθεσινή ημέρα -127 νέες εισαγωγές-, κατά 40 περίπου λιγότεροι συγκριτικά με τη Δευτέρα και κατά το ένα τρίτο (34% ή 324 ασθενείς) στα νοσοκομεία της 1ης και 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής, Πειραιώς και Αιγαίου. 236 ασθενείς νοσηλεύονται σε μονάδες (ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΛ, ΑΡΝ. ΠΙΕΣΗΣ).

Διαμετρικά αντίθετη στα παραπάνω είναι η εικόνα που δίνει το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) για το ιικό φορτίο στα αστικά λύματα έξι περιοχών για την περασμένη εβδομάδα και, συγκεκριμένα, καθαρά αυξητικές τάσεις στην Κέρκυρα (+31%), στην Ξάνθη (+87%), στην Αλεξανδρούπολη (+98%), στη Λάρισα (+135%) και στο Βόλο (+165%) και οριακή αύξηση στα Ιωάννινα (+12%).

Για τρεις περιοχές σημειώθηκαν καθαρά πτωτικές τάσεις (Πάτρα -38%, Ηράκλειο -40%, Άγιος Νικόλαος -68%) και οριακή μείωση στη Θεσσαλονίκη (-27%), ενώ σταθερό παρέμεινε το ιικό φορτίο στην Αττική (-9%) και στα Χανιά (-9%).