Επιδρομή των Κουρσάρων στην Πάρο…

της Ελπίδας Παπαδανιήλ

1205

Το Πανηγύρι των Πειρατών στην Πάρο - CNN.gr

Οι Παριανοί τιμούν τα Εννιάμερα της Θεοτόκου με το έθιμο της επιδρομής των Κουρσάρων…

Πιο συγκεκριμένα, στη Νάουσα της Πάρου γιορτάζουν τα Εννιάμερα της Θεοτόκου με ένα ξεχωριστό έθιμο, την αναπαράσταση της επιδρομής των Κουρσάρων, ένα έθιμο που ξεκίνησε το 1965 και τηρείται κάθε χρόνο στις 23 Αυγούστου, την ημέρα που γιορτάζονται τα Εννιάμερα της Παναγίας.

Το 1537 ο γνωστός κουρσάρος Μπαρμπαρόσα έκανε επιδρομή στο νησί και οι άνδρες του έκλεψαν τις γυναίκες των Ναουσαίων. Εκείνοι πολέμησαν γενναία για να τις πάρουν πίσω. Έκτοτε, σε ανάμνηση των σκληρών μαχών με τους πειρατές οι Ναουσαίοι κάθε χρόνο κάνουν αναπαράσταση της μάχης.

Οι προετοιμασίες της γιορτής ξεκινούν πολύ νωρίτερα και συμμετέχουν τόσο οι κάτοικοι όσο και οι τουρίστες του νησιού. Ανήμερα της γιορτής των Εννιάμερων της Παναγίας, νέοι και νέες με παραδοσιακές φορεσιές του νησιού χορεύουν και τραγουδούν ερμηνεύοντας με θεατρικά δρώμενα την αρπαγή των γυναικών από τους κουρσάρους. Συγχρόνως, στο λιμανάκι της Ναόυσας καταφθάνουν θεαματικά φωτισμένα καΐκια γεμάτα “πειρατές” και ξεκινούν “συμπλοκές” με τους Ναουσαίους για τα μάτια μιας γυναίκας που καταλήγουν σε χορό και γλέντι μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Το “Κουρσάρικο Έθιμο” αποτελεί την μεγαλύτερη παραδοσιακή γιορτή της Νάουσας και πλήθος τουριστών επισκέπτονται το νησί για να συμμετέχουν στο δρώμενο.