Επιδημία Έμπολα στην Ουγκάντα: 17 επιβεβαιωμένοι θάνατοι

336

uganda_ebola

Ο ιός έχει έξι γνωστά στελέχη, τρία από τα οποία (Μπουντιμπούγκιο, του Σουδάν, του Ζαΐρ) έχουν προκαλέσει επιδημίες ευρείας κλίμακας

Η νέα επιδημία του Έμπολα που μαίνεται στην κεντρική Ουγκάντα στοίχισε τη ζωή σε 17 ανθρώπους σε τρεις εβδομάδες, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα το υπουργείο Υγείας στην Καμπάλα.

Την 5η Οκτωβρίου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έκανε λόγο για 29 νεκρούς στη χώρα εξαιτίας της ασθένειας που προκαλεί ο ιός Έμπολα από την εκδήλωση της επιδημίας, ωστόσο αυτός ο αριθμός συμπεριλαμβάνει επιβεβαιωμένα και ύποπτα κρούσματα.

Η κυβέρνηση της Ουγκάντας αντίθετα δεν ανακοινώνει παρά τους θανάτους μεταξύ των ανθρώπων που επιβεβαιώθηκε εργαστηριακά ότι μολύνθηκαν — ήταν 48 ως την 9η Οκτωβρίου, κατά το υπουργείο.

Η ασθένεια που προκαλεί ο Έμπολα είναι πολύ συχνά θανατηφόρα. Υπάρχουν ωστόσο πλέον πειραματικά εμβόλια και φάρμακα για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της νόσου που προκαλεί αιμορραγικό πυρετό και μεταδίδεται στον άνθρωπο από μολυσμένα ζώα.

Ο προηγούμενος επίσημος απολογισμός των αρχών της Ουγκάντας δημοσιοποιήθηκε την 5η Οκτωβρίου κι έκανε λόγο για 10 νεκρούς.

Τα πρώτα κρούσματα εντοπίστηκαν στην περιοχή Μουμπέντε, στο κεντρικό τμήμα της χώρας, προτού η επιδημία, που επιβεβαιώθηκε από τις αρχές την 20ή Σεπτεμβρίου, να εξαπλωθεί στις γειτονικές περιοχές Κασσάνδρα, Κιεγκέγκουα και Καγκάντι.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο πρώτος θάνατος της τρέχουσας επιδημίας —και πρώτος εξαιτίας της ασθένειας από το 2019 στη χώρα— οφειλόταν σε «εξαιρετικά σπάνιο» στέλεχος του Έμπολα, το λεγόμενο σουδανικό, που είχε να εντοπιστεί στη χώρα των Μεγάλων Λιμνών από το 2012.

Ο πρόεδρος της Ουγκάντας, ο Γιοουέρι Μουσέβενι, απέκλεισε στα τέλη Σεπτεμβρίου κάθε ενδεχόμενο να επιβληθεί lockdown, διαβεβαιώνοντας πως η Καμπάλα έχει τη δυνατότητα να περιορίσει την εξάπλωση της επιδημίας.

Η Ουγκάντα βίωσε ήδη επιδημίες του Έμπολα, ιού που έχει στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους σε όλη την Αφρική αφότου ταυτοποιήθηκε το 1976 στο τότε Ζαΐρ, τη σημερινή ΛΔ Κονγκό. Η πιο πρόσφατη στη χώρα των 45 εκατομμυρίων κατοίκων, το 2019, επισήμως στοίχισε τη ζωή σε πέντε ανθρώπους.

Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο γίνεται μέσω σωματικών υγρών. Κυριότερα συμπτώματα είναι η έντονη αδυναμία, η εκδήλωση επίμονου υψηλού πυρετού, οι εμετοί, οι αιμορραγίες, οι διάρροιες. Οι άνθρωποι που προσβάλλονται δεν είναι μεταδοτικοί παρά μετά την εκδήλωση των συμπτωμάτων, έπειτα από περίοδο επώασης κυμαινόμενη μεταξύ των 2 και των 21 ημερών.

Ο ιός έχει έξι γνωστά στελέχη, τρία από τα οποία (Μπουντιμπούγκιο, του Σουδάν, του Ζαΐρ) έχουν προκαλέσει επιδημίες ευρείας κλίμακας.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ