Εμφύλιος Wagner – Πούτιν: Άμεση ανάλυση από τους «New York Times»

220

rostov-wagner-mak

Αυτές τις ώρες και ημέρες ο Βλαντίμιρ Πούτιν δίνει αγώνα για την πολιτική (τουλάχιστον) επιβίωσή του

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στη Ρωσία μετά το κάλεσμα του επικεφαλής της ομάδας Βάγκνερ, Γεβγκένι Πριγκόζιν για ανταρσία. Για «προδοσία» και «πισώπλατη μαχαιριά» έκανε λόγο ο πρόεδρος Πούτιν.

Ρεπορτάζ των «New York Times» αναλύει τι ξέρουμε μέχρι και αυτή την ώρα.

Τι συμβαίνει στη Ρωσία; Να τι γνωρίζουμε.

Η σφοδρή επίθεση του αρχηγού Βάγκνερ κατά του ρωσικού στρατιωτικού κατεστημένου έχει κλιμακώσει δραστικά τις εντάσεις, αλλά δεν είναι ακόμη σαφές πόσο μεγάλη απειλή αποτελεί η κατάσταση για το Κρεμλίνο.

rostov-wagner

Ρώσοι στρατηγοί κατηγόρησαν την Παρασκευή έναν Ρώσο μεγιστάνα μισθοφόρο ότι προσπαθεί να οργανώσει πραξικόπημα κατά του προέδρου Βλαντίμιρ Β. Πούτιν. Αυτό σηματοδότησε μια έκτακτη ανοιχτή αντιπαράθεση μεταξύ του επικεφαλής του Βάγκνερ και του στρατού, οι οποίοι διαπληκτίζονται εδώ και μήνες για την πολεμική τακτική της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Υπήρξαν αναφορές κατά τη διάρκεια της νύχτας για στρατιωτικές κινήσεις σε μια περιοχή της νότιας Ρωσίας κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Και το πρωί του Σαββάτου, ο μεγιστάνας, Yevgeny V. Prigozhin, ισχυρίστηκε ότι έχει τον έλεγχο τμημάτων του στρατηγείου της στρατιωτικής διοίκησης στη νότια Ρωσία.

Δεν ήταν σαφές πόσο μεγάλο μέρος των δυνάμεων του Βάγκνερ ελέγχουν ή πόση απειλή αποτελούσαν για το Κρεμλίνο. Αλλά η αντιπαράθεση ισοδυναμούσε ήδη με τη μεγαλύτερη πρόκληση για την εξουσία του κ. Πούτιν από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία πριν από 16 μήνες.

Σε διάγγελμά του προς το έθνος, ο κ. Πούτιν χαρακτήρισε τις ενέργειες των δυνάμεων Βάγκνερ “μαχαιριά στην πλάτη της χώρας μας και του λαού μας” και υποσχέθηκε “αποφασιστικές ενέργειες”.

Διαβάστε περισσότερα στο Πρώτο Θέμα