Έλενα Βασιλειάδη – Δρακωτού: «Κάθε γυναίκα είναι μοναδική … πρώτα στη Λάρισα»

2847

Μπορεί να είναι εικόνα 4 άτομα και άτομα που στέκονται

Η Λάρισα αποτελεί για ακόμη μια φορά πόλο έλξης παρουσίασης και εφαρμογής καινοτόμων συστημάτων στην ιατρική με σπουδαία απήχηση. Στο πλαίσιο αυτό παρουσιάστηκε στην πόλη και για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την ιατρό ακτινοδιαγνώστη κα Έλενα Βασιλειάδη – Δρακωτού, το MammoRisk.

Συγκεκριμένα, στην εκδήλωση που διεξήχθη την Πέμπτη 1  Ιουλίου «Κάθε γυναίκα είναι μοναδική» γνωστοποιήθηκε στο κοινό από την ιατρό μαζί με εκπροσώπους των εταιριών, το νέο πιστοποιημένο σύστημα ελέγχου των γυναικών για τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού με τεράστια επιτυχία και ανταπόκριση.

Η ακτινολογία και η Έλενα Βασιλειάδη-Δρακωτού

Η κα Έλενα Βασιλειάδη-Δρακωτού αποφάσισε να γίνει γιατρός όταν στην β’ γυμνασίου έμαθε ότι μία στενή της φίλη νοσεί από ανίατη πάθηση, ενώ στο πανεπιστήμιο την μάγεψε αμέσως η ακτινολογία και συνεχίζει να την μαγεύει. Στην ειδικότητα εκπαιδεύτηκε δίπλα σε σπουδαίους δασκάλους όπως ο Γιώργος Παμπούρας, ο Λάμπρος Βλάχος, ο Αθανάσιος Γουλιάμος,  η Λία Μουλοπούλου και ο Άρης Αντωνίου.

Ο δάσκαλός της, ο κ. Βλάχος την έμαθε ότι ποτέ δεν σταματάμε να διαβάζουμε, να ψάχνουμε, να μαθαίνουμε, να εξελισσόμαστε και αυτό είναι κάτι που ασπάζεται μέχρι σήμερα στη ζωή της και την επαγγελματική της πορεία. «Η Ακτινολογία προοδεύει και μαζί της προοδεύουμε και οι ταγμένοι σε αυτή, προσπαθώντας έτσι, κάθε μέρα να αλλάξουμε προς το καλύτερο τη ζωή των ανθρώπων. Γιατί το στίγμα μας στη ζωή καθορίζεται περισσότερο από κάθε τι άλλο από τον τρόπο που επηρεάζουμε τις ζωές των άλλων» τονίζει η ιατρός.

Ακόμη, η κα  Βασιλειάδη-Δρακωτού ολοκλήρωσε  με άριστα τη διδακτορική διατριβή της στις «σύγχρονες ακτινολογικές μεθόδους απεικόνισης των κενοτοπιωδών ισχαιμικών εμφράκτων: ακτινολογική διερεύνηση της αιτιοπαθογένειας, συσχέτιση με την κλινική εκδήλωση και την έκβαση της νόσου» στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Από τον Μάρτιο του 2019 η Δρ. Έλενα Βασιλειάδη Δρακωτού έχει αναλάβει επίσημα τη θέση του Key Opinion Leader/ Medical Advisor της Φινλανδικής εταιρείας ακτινολογικών μηχανημάτων Planmed OY, που αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες ακτινολογικών απεικονίσεων με ιδιαίτερη εξειδίκευση στην τρισδιάστατη απεικόνιση.

Η ιατρός Έλενα Βασιλειάδη-Δρακωτού μίλησε στη larissanet για το πιστοποιημένο σύστημα ελέγχου των γυναικών για τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού-MammoRisk και την παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε στην πόλη.

Τι ακριβώς είναι το τεστ MammoRisk;

Το τεστ Mammorisk είναι το πρώτο και μοναδικό πιστοποιημένο σύστημα ελέγχου των γυναικών για το ρίσκο, τον κίνδυνο δηλαδή, εμφάνισης καρκίνου του μαστού στην πενταετία το οποίο στηρίζεται στα γενετικά της χαρακτηριστικά (DNA).

Αναλυτικότερα, αποτελεί μία εξέταση της Γαλλικής εταιρείας προληπτικής ιατρικής Predilife, η οποία υπολογίζει το ρίσκο αυτό με τη βοήθεια πληροφοριών που προκύπτουν από τη μαστογραφία, ενός τεστ σάλιου με το οποίο μελετώνται πολλαπλοί γονιδιακοί παράγοντες (Polygenic Risk Score), κλινικών στοιχείων, του ιστορικού, των Μαζικών Δεδομένων (Big Data) και της Τεχνητής Νοημοσύνης. Το Polygenic Risk Score υπολογίζεται με την ανάλυση εκατοντάδων πολυμορφισμών των νουκλεοτιδίων (παραλλαγές του γονιδιώματος DNA) που έχουν συσχετισθεί με τον καρκίνο του μαστού και αναλύεται σε πιστοποιημένο εργαστήριο (Institute Curie στο Παρίσι). Το PRS το κάνει κάθε γυναίκα μία φορά στη ζωή της (δεν αλλάζει διότι αφορά το γονιδίωμα).

Το τεστ δημιουργήθηκε μετά από έρευνες 10 ετών στις  οποίες συμμετείχαν 1 εκατομμύριο γυναίκες από την Αμερική και 350 χιλιάδες γυναίκες από τη Γαλλία. Ακόμη, είναι πιστοποιημένο κατά CE και FDA (Ευρωπαϊκή και Αμερικανική πιστοποίηση) ενώ έχει πάρει κωδικό Ε.Ο.Φ. Διατίθεται ήδη στις Ηνωμένες πολιτείες της Αμερικής και στις περισσότερες Ευρωπαϊκές και Αραβικές χώρες.

Ποια είναι η διαδικασία που οφείλει να ακολουθήσει μια γυναίκα πριν διεξαχθεί η εξέταση MammoRisk; 

Η διαδικασία είναι πολύ απλή. Κάνει μαστογραφία ή προσκομίζει μαστογραφία η οποία πρέπει να έχει γίνει έως και έξι μήνες πριν το τεστ, απαντά σε ένα συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο και στη συνέχεια γίνεται το τεστ σάλιου. Αυτό πραγματοποιείται με μία ειδική μπατονέτα από το εσωτερικό του μάγουλου και είναι πολύ πιο εύκολο από τα τεστ  ανίχνευσης covid19.

Ποιες γυναίκες μπορούν να κάνουν το τεστ;

Το MammoRisk απευθύνεται σε γυναίκες >40 ετών λευκής φυλής που ζουν στην Ελλάδα, δεν έχουν διαγνωσθεί με καρκίνο μαστού, δεν έχουν γνωστή μετάλλαξη ΒRCA, δεν έχουν ακτινοβοληθεί στον θώρακα για λέμφωμα και έχουν κανέναν ή έναν συγγενή πρώτου βαθμού (μητέρα, αδερφή, κόρη) με καρκίνο του μαστού ή των ωοθηκών.

Να σημειωθεί ότι το τεστ υπολογίζει το ρίσκο στην πενταετία. Μετά την πενταετία επαναλαμβάνονται τα υπόλοιπα στοιχεία αλλά όχι το τεστ DNA, το οποίο γίνεται μόνο μία φορά στη ζωή κάθε γυναίκας.

Πρώτα στη Λάρισα σε όλη την Ελλάδα. Πώς καταφέρατε να εξασφαλίσετε την πρωτιά για την πόλη μας; Θα αναλάβετε και την «μεταφορά» του πιστοποιημένου συστήματος και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Πότε θα γίνει διαθέσιμο σε άλλες πόλεις;

Η Predilife προκειμένου να προωθήσει το προϊόν της στους ακτινολόγους μαστού σε όλο τον κόσμο απευθύνθηκε στις εταιρείες που κατασκευάζουν μαστογράφους, μία εκ των οποίων και η Planmed. Η Planmed είναι μία από τις κορυφαίες εταιρείες κατασκευής μαστογράφων διεθνώς με έδρα την Φινλανδία. Εδώ και τρία χρόνια είμαι η Διεθνής ιατρός εκπρόσωπος (Global Key Opinion Leader) της Planmed. Αυτό σημαίνει ότι εκπροσωπώ την εταιρεία στα Ευρωπαϊκά και Διεθνή συνέδρια με ομιλίες, κάνω σεμινάρια για αυτούς και είμαι υπεύθυνη αξιολόγησης και ανάπτυξης των νέων πρωτοκόλλων που αφορούν στον μαστογράφο.  Η Predilife λοιπόν, επικοινώνησε με την Planmed, και αμέσως μετά ήρθε σε επαφή απευθείας μαζί μου. Έτσι, το τεστ ξεκίνησε στη Λάρισα πολύ νωρίς, ταυτόχρονα σχεδόν με πολλές Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Προφανώς και το τεστ ταχύτατα θα εξαπλωθεί σε όλη την Ελλάδα. Δεν εμπλέκομαι καθόλου στην πώλησή του στις υπόλοιπες πόλεις, δεν έχω επιχειρηματικό ενδιαφέρον, μόνο επιστημονικό για το τεστ. Το κάνω ως παροχή στις γυναίκες της περιοχής μας. Η Predilife μου έχει παραχωρήσει ωστόσο, την αποκλειστικότητα στη Θεσσαλία ως επιβράβευση της προσπάθειας γνωστοποίησης του προϊόντος τους.

Διαβάστε περισσότερα στη larissanet.gr