«Ελαμψε» διά της απουσίας της η Ν.Δ.

576

Εμπάργκο επέβαλε η Νέα Δημοκρατία στη σύσκεψη των φορέων της Καβάλας που συγκλήθηκε μετά τις εκβιαστικές πρακτικές της ELFE, συμφερόντων Λαυρεντιάδη, προς τους εργαζομένους του εργοστασίου λιπασμάτων.

 

Κανένας από τους θεσμικούς φορείς που ανήκουν στο κυβερνών κόμμα δεν παρευρέθηκε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής στο δημαρχείο Καβάλας, καθώς απόντες ήταν όλοι οι βουλευτές της Ν.Δ., η υποστηριζόμενη από τη Ν.Δ. πρώην δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα αλλά και ο «γαλάζιος» αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Κώστας Αντωνιάδης.

Προχθές γράφαμε για τις αντεργατικές πρακτικές της διοίκησης της εταιρείας, που ακόμη και με τη συνδρομή εταιρείας security δεν επέτρεψε την είσοδο στο εργοστάσιο λιπασμάτων των εργαζομένων που δεν υπογράφουν τις νέες συμβάσεις δανεισμού τους σε νέα εταιρεία.

Το συγκεκριμένο σχέδιο προτάθηκε στους εργαζομένους στη ΒΦΛ Καβάλας μάλιστα κατά τη διάρκεια των εορτών με επιστολή-τελεσίγραφο της διοίκηση της ELFE που τους καλούσε να υπογράψουν τις εν λόγω συμβάσεις, αγνοώντας την ήδη υπάρχουσα σύμβαση που έχουν υπογράψει και που ρυθμίζει τις εργασιακές τους σχέσεις με την εταιρεία, καταστρατηγώντας με αυτόν τον τρόπο τις δικαστικές αποφάσεις και την εργατική νομοθεσία («Νέα εργασιακή αναταραχή στα λιπάσματα Καβάλας», 4-6/1/2020).

Από τους τρεις βουλευτές της Ν.Δ. στην Καβάλα, ο υπουργός Αμυνας και βουλευτής Καβάλας Νίκος Παναγιωτόπουλος απουσίαζε γιατί συνόδευε τον πρωθυπουργό στο ταξίδι του στις ΗΠΑ, χωρίς να στείλει όμως εκπρόσωπό του στη σύσκεψη, ο βουλευτής Γιάννης Πασχαλίδης ύστερα από πιέσεις επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον δήμαρχο Καβάλας Θεόδωρο Μουριάδη και τον ενημέρωσε πως θα μεσολαβήσει για να πραγματοποιηθεί κάποια συνάντηση των εργαζομένων με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, ενώ ο τρίτος βουλευτής της Ν.Δ., Μακάριος Λαζαρίδης, στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη και άλλοτε διευθυντής Επικοινωνίας του κόμματος, απουσίαζε αδικαιολόγητα.

Μεγαλύτερη εντύπωση προκάλεσε, όμως, η απουσία του Κώστα Αντωνιάδη εκ μέρους της διοίκησης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η οποία είναι αυτή που έχει και τη θεσμική ευθύνη της υπογραφής της άδειας λειτουργίας της νέας εταιρείας στην οποία η ELFE προσπαθεί να μεταφέρει με εκβιαστικές μεθόδους τους εργαζομένους του εργοστασίου, προτρέποντάς τους να υπογράψουν νέες συμβάσεις εργασίας.

Εχει πολιτική σημασία η απουσία αυτή του μέλους της παράταξης του περιφερειάρχη Χρήστου Μέτιου διότι, όπως και ο ίδιος συχνά-πυκνά αφήνει να διαρρεύσει, ανήκει στον στενό πυρήνα των ανθρώπων του πρωθυπουργού.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον επέβαλε άλλωστε ως υποψήφιο περιφερειάρχη στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές παρά τις αντιδράσεις των τοπικών κομματικών παραγόντων.

Η συγκεκριμένη στάση του κυβερνώντος κόμματος δημιουργεί αυξημένη ανησυχία στους εργαζομένους αλλά και στους φορείς της Καβάλας καθότι είναι κοινό μυστικό στον νομό οι καλές σχέσεις που διατηρούσε ο επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης με στελέχη του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, όπως έχει αναδείξει και στο παρελθόν η «Εφ.Συν.» με δημοσιεύματά της («Ο Λαυρεντιάδης, τα χρέη και το “σκάνδαλο”», 23/3/2019 και «Οι ευλογημένες τοξικές μπίζνες του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη», 18/2/2017), αναμένοντας με αγωνία τη στάση της κυβέρνησης τις επόμενες μέρες.

Το «παρών» στη σύσκεψη την οποία συγκάλεσε ο δήμαρχος Καβάλας Θεόδωρος Μουριάδης έδωσαν η βουλευτίνα Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ Τάνια Ελευθεριάδου, ο δήμαρχος Νέστου Σάββας Μιχαηλίδης, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι της Καβάλας, εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ και του ΜέΡΑ25.

Ολοι οι συμμετέχοντες τόνισαν ότι τίθεται θέμα νομιμότητας όσον αφορά την πρόθεση της διοίκησης να δανείσει τους εργαζομένους της σε μια νέα εταιρεία με την επωνυμία «Λιπάσματα Καβάλας» και προχώρησαν στην έκδοση ψηφίσματος με το οποίο δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να ανεχθούν τις αντεργατικές επιχειρηματικές τακτικές, καλώντας το υπουργείο Εργασίας να παρέμβει άμεσα.