Έκθεση ΕΟΔΥ: Μειώθηκαν τα κρούσματα κορωνοϊού, αυξήθηκαν της γρίπης – Τα στοιχεία

246

gripi_xristoygenna_arthro

Έκθεση ΕΟΔΥ: Μειώθηκαν τα κρούσματα κορωνοϊού, αυξήθηκαν της γρίπης – Τα στοιχεία

Σταθερά αυξητική πορεία καταγράφεται σε όλες τις ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, σύμφωνα με την ενιαία επιδημιολογική έκθεση για κορωνοϊό, γρίπη και αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Ωστόσο, η γρίπη αρχίζει να κερδίζει έδαφος έναντι της covid-19 που υποχωρεί και του RSV που παραμένει στα ίδια επίπεδα.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΟΔΥ εφεξής θα εκδίδει μία έκθεση κάθε Πέμπτη αντί για τις δύο ξεχωριστές εκθέσεις για κορωνοϊό και γρίπη που αναρτούσε μέχρι τώρα, υιοθετώντας τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για ενιαία επιδημιολογική επιτήρηση.

Την τελευταία εβδομάδα, 12 έως 18 Δεκεμβρίου, ο ΕΟΔΥ διαπιστώνει αύξηση στις γριπώδεις συνδρομές ανεξαρτήτως παθογόνου, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα στην κοινότητα, αλλά και ροή ασθενών προς τα νοσοκομεία.

Η γριπώδης συνδρομή ορίζεται σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) ως αιφνίδια έναρξη συμπτωμάτων που περιλαμβάνουν τουλάχιστον ένα συστηματικό σύμπτωμα (πυρετό, καταβολή, κεφαλαλγία, μυαλγίες) και τουλάχιστον ένα σύμπτωμα από το αναπνευστικό σύστημα (βήχας, πονόλαιμος, δύσπνοια).

Ο μεγαλύτερος όγκος ασθενών προς τα ιατρεία αφορούσε παιδιά ηλικίας 5 έως 14 χρόνων αλλά και όλες τις άλλες ηλικιακές ομάδες, άτομα ηλικίας 15 έως 64 χρόνων. Στις ηλικίες κάτω των 5 ετών και τις ηλικίες 65 ετών και άνω, η αναλογία των ατόμων με γριπώδη συνδρομή στο σύνολο των επισκέψεων ήταν σχετικά σταθερή.

Τα κρούσματα κορωνοϊού στην κοινότητα παρουσίασαν μείωση για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα – σημειώνεται βεβαίως πως οι ειδικοί έχουν επισημάνει την υποδήλωση των θετικών κρουσμάτων κορωνοϊού την εφετινή περίοδο.

Ο αριθμός των εισαγωγών για covid ήταν στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη εβδομάδα. Συνολικά έγιναν 1.343 εισαγωγές και καταγράφηκαν 104 νέες διασωληνώσεις ασθενών με λοίμωξη λόγω κορωνοϊού. Το εύρος ηλικίας των διασωληνωμένων είναι 25 έως 89 χρόνων, ενώ το 98% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Στις Μονάδες νοσηλεύονται πάνω από 300 ασθενείς.

Άλλοι 150 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους λόγω επιπλοκών του κορωνοϊού, ηλικίας 49 έως 98 χρόνων.

Τα κρούσματα γρίπης, με κυρίαρχο το στέλεχος Α(Η3Ν2), αυξήθηκαν και αυτήν την εβδομάδα. Καταγράφηκαν 4 νέα σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης τύπου Α, που οδήγησαν σε νοσηλεία σε ΜΕΘ. Πρόκειται για 3 άνδρες και 1 γυναίκα από 60 έως 81 χρόνων.

Συνολικά από την αρχή της εφετινής περιόδου γρίπης έως και τις 18 Δεκεμβρίου έχουν νοσηλευτεί 17 άτομα με γρίπη σε ΜΕΘ. Κατά το ίδιο διάστημα έχει καταγραφεί ένας θάνατος, αφορούσε 78χρονη με υποκείμενα νοσήματα.

Σε ό,τι αφορά τον ιό RSV, oι ειδικοί διαπιστώνουν ότι η θετικότητα ήταν περίπου σταθερή σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα σε δείγμα από μαζικές δειγματοληψίες στην κοινότητα.

Αναλυτικά:

Γριπώδεις συνδρομές (ανεξαρτήτως παθογόνου):

– καταγράφηκε περαιτέρω αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα στην κοινότητα

–  η αύξηση αφορούσε στις ηλικιακές ομάδες 5-14 και 15-64 ετών, ενώ στις ηλικίες κάτω των 5 ετών και τις ηλικίες 65 ετών και άνω η αναλογία των ατόμων με γριπώδη συνδρομή στο σύνολο των επισκέψεων ήταν σχετικά σταθερή

Ιός SARS-CoV2 – λοίμωξη COVID-19

– η θετικότητα στην κοινότητα παρουσίασε μείωση για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα

– ο αριθμός των εισαγωγών για COVID-19 ήταν στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη εβδομάδα

– καταγράφηκαν 104 νέες διασωληνώσεις ασθενών με λοίμωξη COVID-19

– καταγράφηκαν 150 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 85 έτη (εύρος 49-98)

– η υπο-παραλλαγή ΒΑ.5 εξακολουθεί να είναι η συχνότερη υπο-παραλλαγή της Όμικρον στη χώρα μας

– οι υπο-παραλλαγές ΒQ.1 και BQ.1.1., παρουσιάζουν αύξηση σε σχέση με τις υπόλοιπες υποπαραλλαγές της ΒΑ.5

–  η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARSCoV2 σε 5 από τις 8 περιοχές που ελέγχθηκαν

Ιός της γρίπης

– η θετικότητα παρέμεινε υψηλά

– καταγράφηκαν 4 νέα σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης τύπου Α, που αφορούσαν νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ

– συνολικά από την εβδομάδα 40/2022 έως και την εβδομάδα 50/2022 νοσηλεύτηκαν 17 άτομα με γρίπη σε ΜΕΘ

– δεν καταγράφηκαν θάνατοι από γρίπη την εβδομάδα 50/2022

– από την εβδομάδα 40/2022 έως και την εβδομάδα 50/2022 έχει καταγραφεί ένας θάνατος ασθενούς με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη

– από τα 108 στελέχη τύπου Α που εξετάστηκαν από την εβδομάδα 40/2022 έως και την εβδομάδα 50/2022, 106 (98%) ταξινομήθηκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και 2 (2%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1)pdm09

Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός – RSV

–  η θετικότητα ήταν περίπου σταθερή σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα σε δείγμα από μαζικές δειγματοληψίες στην κοινότητα (non-sentinel δείγματα)

Δείτε εδώ την έκθεση του ΕΟΔΥ.