Έκρηξη στη Σταδίου: Έμπειροι, «διαβασμένοι» και αποφασισμένοι οι βομβιστές – Οι κάμερες έχουν καταγράψει τις κινήσεις τους

92

ergasias_vomva_arthro

Η τσάντα στην οποία είχαν τοποθετήσει τον εκρηκτικό μηχανισμό πιθανότατα ήταν τοποθετημένη σε κάγκελα που βρίσκονται απέναντι από την είσοδο του υπουργείου Εργασίας

Απόλυτα προετοιμασμένοι και ως πολύ καλά διαβασμένοι χαρακτηρίζονται από τις Αρχές οι βομβιστές της οδού Σταδίου. Τόσο το σημείο που τοποθετήθηκε ο εκρηκτικός μηχανισμός, όσο και το γεγονός πως δεν πτοήθηκαν από το ότι τους κατέγραφαν κάμερες στο κέντρο της Αθήνας δείχνουν, σύμφωνα με πληροφορίες το πόσο αποφασισμένοι ήταν για την πράξη τους.

Αυτό που αξίζει επίσης να σημειωθεί είναι πως οι Αρχές παρουσιάζονται δύσπιστες σχετικά με την οργάνωση που φέρεται να ανέλαβε το χτύπημα απέναντι από το υπουργείο Εργασίας καθώς η «Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα» δεν έχει ακουστεί ξανά. Σημειώνεται ότι το προηγούμενο χτύπημα με εκρηκτικό μηχανισμό ήταν πριν από 47 ημέρες κοντά στις εγκαταστάσεις των ΜΑΤ στου Γουδή με την ευθύνη να αναλαμβάνει η οργάνωση «Ένοπλη Προλεταριακή Δικαιοσύνη». Πηγές από την Αντιτρομοκρατική δεν αποκλείουν, μάλιστα, το γεγονός τις δύο βόμβες να έβαλαν τα ίδια άτομα και απλά στο χτύπημα στη Σταδίου να άλλαξαν το όνομα της οργάνωσης για να θολώσουν τα νερά.

Κλειδί για τον εντοπισμό τους θεωρούνται οι πολλές κάμερες που υπάρχουν στην περιοχή και οι οποίες όπως έγραψε από το πρωί το protothema.gr το δεδομένο είναι ότι έχουν καταγραφεί καθώς επέλεξαν για την πράξη τους ένα από τα κεντρικότερα σημεία της πρωτεύουσας.

Η τσάντα στην οποία είχαν τοποθετήσει τον εκρηκτικό μηχανισμό πιθανότατα ήταν τοποθετημένη σε κάγκελα που βρίσκονται απέναντι από την είσοδο του υπουργείου Εργασίας με έναν μικρό κρατήρα να έχει δημιουργηθεί στο σημείο.

Αξίζει να αναφερθεί ότι της έκρηξης προηγήθηκαν δύο τηλεφωνήματα αγνώστων οι οποίοι προειδοποίησαν για την τοποθέτηση του μηχανισμού. Αρχικά είπαν ότι η βόμβα είχε τοποθετηθεί στο υπουργείο Εργασίας και αργότερα στο επόμενο τηλεφώνημα είπαν πως η βόμβα βρίσκεται σε υποκατάστημα τράπεζας που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το υπουργείο και το οποίο είναι κλειστό αυτήν την εποχή καθώς γίνεται ανακαίνιση. Σύμφωνα με την αστυνομία ο μηχανισμός εξερράγη στη 01:29 σε αυτό το σημείο.

Ένα από τα σενάρια που εξετάζεται στα γραφεία της Αντιτρομοκρατικής είναι ο βομβιστής να ήταν πεζός, να είχε τον εκρηκτικό μηχανισμό σε ενα σακίδιο, να τον άφησε και να έφυγε από την περιοχή με συνεργό του να τον περιμένει λίγα μέτρα μακριά, πιθανότατα με μοτοσικλέτα, για να διαφύγουν γρήγορα από την περιοχή.

Αυτό που θεωρείται δεδομένο είναι ότι αυτοί που άφησαν τη βόμβα που εξερράγη στις 1:29 τα ξημερώματα του Σαββάτου, είχαν κάνει κατοπτευση του χώρου και της περιοχής ώστε να γνωρίζουν τι ακριβώς συμβαίνει.

Το δρομολόγιο άφιξης αλλά και το δρομολόγιο άφιξης των δραστών γίνεται προσπάθεια να χαρτοργραφηθεί από τις κάμερες που υπάρχουν στη Σταδίου και τους γύρω δρόμους, καθώς η εκτίμηση είναι ότι οι δράστες έχουν καταγραφεί.