Εκλογές στη Βραζιλία: Νίκη για τον Λούλα δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα

371
lula

Η εκλογική επιτροπή της Βραζιλίας ξεκίνησε την ανακοίνωση των αρχικών αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας των προεδρικών εκλογών.

Μετά την καταμέτρηση μόλις του 0,1% των μηχανών ψηφοφορίας, ο πρώην πρόεδρος Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα συγκεντρώνει το 51% των εγκύρων ψηφοδελτίων, έναντι 37% για τον απερχόμενο πρόεδρο Ζαΐχ Μπολσονάρου.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου κατάφερε να ανατρέψει προσωρινά τα δεδομένα και να προηγηθεί με το 46,3% των ψήφων έναντι 44,9% του αντιπάλου του Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα όταν η καταμέτρηση έφτασε στο 52,2% των ψήφων.

Ο ακροδεξιός αρχηγός του κράτους έδειξε να οδεύει να ανατρέψει τα προγνωστικά —αρκετές πρόσφατες δημοσκοπήσεις έφεραν τον κεντροαριστερό προκάτοχό του να κερδίζει από τον πρώτο γύρο με πάνω από το 50% των εγκύρων ψηφοδελτίων—, ωστόσο ο Λούλα πέρασε ξανά μπροστά με 45,74% έναντι 45,51% όταν η καταμέτρηση έφτασε στο 70% των ψήφων.

Ο κεντροαριστερός πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας  συγκεντρώνει το 46,5% των ψήφων έναντι 44,8% του ακροδεξιού αρχηγού του κράτους με το 82,6% των ψηφοδελτίων να έχει καταμετρηθεί, δείχνουν τα ως τώρα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των χθεσινών προεδρικών εκλογών που δημοσιοποιεί η εκλογική επιτροπή, το ανώτατο εκλογοδικείο (TSE).

Διεθνή μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν ότι είναι πιθανή η εκλογική επικράτηση του Λούλα από τον πρώτο γύρο των εκλογών στην Βραζιλία.

Ο κ. Μπολσονάρου παρακολουθεί την καταμέτρηση στο παλάτι Αλβοράντα, την επίσημη προεδρική κατοικία στην Μπραζίλια.

Το 2014, όταν το PT είχε κερδίσει τις προεδρικές εκλογές, το προβάδισμά του φάνηκε δύο ώρες και πλέον μετά την έναρξη της καταμέτρησης. Γενικά η καταμέτρηση στο φτωχό βορειοανατολικό τμήμα της Βραζιλίας, οχυρό του Κόμματος Εργαζομένων, προχωρά με πιο αργούς ρυθμούς.

Υπήρχαν πληροφορίες για μεγάλες ουρές στα εκλογικά τμήματα που έκλεισαν στις 17:00 (τοπική ώρα· 23:00 ώρα Ελλάδας), καθώς πολλοί Βραζιλιάνοι πήγαν να συμμετάσχουν στις πιο πολωμένες εκλογές εδώ και δεκαετίες, που σημαδεύτηκε από μεμονωμένα επεισόδια βίας και ανησυχίες για πολιτική βία και θεσμική κρίση.

Η χωροφυλακή στο Σαν Πάουλου ανακοίνωσε ότι ένοπλος πυροβόλησε και τραυμάτισε δύο αστυνομικούς μέσα σε εκλογικό τμήμα χθες. Η οπλοκατοχή στη Βραζιλία αυξήθηκε θεαματικά επί των ημερών του απερχόμενου αρχηγού του κράτους.

Ο ακροδεξιός πρόεδρος, ψηφίζοντας στο Ρίο, είπε πως ανέμενε να κερδίσει αυτός από τον πρώτο γύρο, αψηφώντας τις δημοσκοπήσεις που έφεραν τον Λούλα να θριαμβεύει, καθώς, όπως είπε ο κ. Μπολσονάρου, δεν καταγράφουν πόσο λαοφιλής είναι.

Στην περίπτωση που κανείς από τους υποψήφιους δεν καταφέρει να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία των ψήφων (το 50%,εκτός λευκών και ακύρων), τότε οι δύο πρώτοι σε ψήφους υποψήφιοι θα διεκδικήσουν την προεδρία της Βραζιλίας σε β’ γύρο στις 30 Οκτωβρίου.

26269257
26269258