Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Άνοιξαν οι κάλπες, πού και πώς ψηφίζουν οι πολίτες

368

5450489

Ψηφίζουν όσοι ψήφισαν στον πρώτο γύρο – Στις επτά το απόγευμα ολοκληρώνεται η διαδικασία – Μετά τις 8 το βράδυ αναμένονται τα πρώτα αποτελέσματα

Στις 7 το πρωί άνοιξαν οι κάλπες για τον β’ γύρο των εσωκομματικών διαδικασιών του Κινήματος Αλλαγής. Οι δύο μονομάχοι, Νίκος Ανδρουλάκης και Γιώργος Παπανδρέου διεκδικούν την ηγεσία του κόμματος υποσχόμενοι να δώσουν νέα πνοή και ώθηση στην ιστορική παράταξη. Σήμερα, θα μπορούν να ψηφίσουν οι πολίτες που συμμετείχαν την προηγούμενη Κυριακή. Τονίζεται ότι δεν καταβάλλεται κανένα ποσό σήμερα. Μαζί, εκτός από την μάσκα που επιβάλλεται να φορούν θα πρέπει να έχουν ταυτότητα, δίπλωμα οδήγησης ή διαβατήριο ώστε να γίνει η ταυτοποίηση.

Τα εκλογικά κέντρα που θα λειτουργήσουν θα είναι τα ίδια της προηγούμενης εβδομάδας σε Ελλάδα και Εξωτερικό. Οι κάλπες θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα, ενώ αν δεν υπάρξει παράταση τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται 1-1.5 ώρα μετά.

ΔΕΊΤΕ ΕΔΩ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Σύμφωνα με οδηγία της ΕΔΕΚΑΠ, της αρμόδιας επιτροπής για την διεξαγωγή των εκλογών,
o ψηφοφόρος όταν προσέρχεται στο Εκλογικό Τμήμα καταθέτει υποχρεωτικά το ατομικό του στοιχείο ταυτοπροσωπίας , αναζητείται από τον χειριστή tablet στον εκλογικό κατάλογο που διαμορφώθηκε από τους ψηφίσαντες της 5/12/21 και όταν εντοπίζεται, διαπιστεύεται για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα.

Στη συνέχεια, ο γραμματέας της Εφορευτικής Επιτροπής θα καταχωρεί όλα τα στοιχεία που αναφέρονται στην κατάσταση ψηφισάντων και θα υπογράφει. Ακολούθως, ο πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής θα παραλαμβάνει το στοιχείο της ταυτοπροσωπίας και θα παραδίδει στον ψηφοφόρο το φάκελο και το ψηφοδέλτιο.

Ο ψηφοφόρος θα πηγαίνει υποχρεωτικά στο παραβάν για να κάνει την επιλογή του. Επιστρέφοντας ο ψηφοφόρος από το παραβάν, ο πρόεδρος θα σφραγίζει και θα μονογράφει το φάκελο και αφού τον ρίξει στην κάλπη, θα του παραδίδει το στοιχείο ταυτοπροσωπίας και θα αποχωρεί. Οι ψηφοφόροι κατά την εκλογική διαδικασία της 12ης Δεκεμβρίου δεν πληρώνουν κανένα ποσό.

Επισημαίνεται ότι η αναζήτηση των ψηφοφόρων που διαπιστεύτηκαν στις 5/12 με ΑΜΚΑ θα γίνεται υποχρεωτικά με ΑΜΚΑ και στις 12/12. Εάν κάποιος ψηφοφόρος που δηλώνει ότι ψήφισε την πρώτη Κυριακή δεν εντοπίζεται για να διαπιστευθεί θα επικοινωνεί ο υπεύθυνος του εκλογικού κέντρου ή κάποιος από τους εκπροσώπους των υποψηφίων με το call center του Κινήματος Αλλαγής στο τηλέφωνο 2103665040 για να αναζητηθεί τρόπος πιστοποίησης του ώστε να διευκολυνθεί στην άσκηση του δικαιώματός του. Κανείς δεν μπορεί να ψηφίσει εάν δεν έχει διαπιστευτεί από τον χειριστή του tablet και δεν έχει εγγραφεί και στην κατάσταση ψηφισάντων.

Καθότι παρατήρθηκαν προβλήματα στο δίκτυο την προηγούμενη εβδομάδα και χρειάστηκε σε κάποιες περιπτώσεις να κρατηθούν τα στοιχεία των ψηφοφόρων χειρόγραφα, η επιτροπή επισημαίνει ότι αυτή την φορά εάν για οποιοδήποτε λόγο, είτε εξαιτίας διακοπής ρεύματος ή πτώσης του συστήματος τηλεπικοινωνιών είναι αδύνατη η διαπίστευση του, θα σταματάει η εκλογική διαδικασία για όσα λεπτά χρειαστεί μέχρι να επανέλθει σε λειτουργία το σύστημα. Σε περίπτωση που υπάρξει διαφορά μεταξύ διαπιστευμένων και ψηφισάντων το Εκλογικό Τμήμα θα ενημερώνει άμεσα πριν την Διαλογή των Ψηφοδελτίων την ΕΔΕΚΑΠ για να τους απαντήσει αν θα προχωρήσουν σε διαλογή των ψηφοδελτίων ή θα ακυρώνεται η ΚΑΛΠΗ.
Συνίσταται η προσοχή τόσο στα μέλη της Εφορευτικής Επιτροπής όσο και στους εκπροσώπους των υποψηφίων για την πιστή τήρηση των κανόνων ώστε ν’ αποφευχθεί κάθε πιθανότητα ακύρωσης Αποτελεσμάτων Εκλογικού Τμήματος.

Που ψηφίζουν οι υποψήφιοι

Ο Νίκος Ανδρουλάκης θα ψηφίσει στις 11:00 στο εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου στο Εκλογικό Τμήμα που λειτουργεί στο Δημαρχείο Νίκαιας, Παναγή Τσαλδάρη 10, στις 10:45 το πρωί.

Φυσικά, και οι υπόλοιποι «4», θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαιώμα. Ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο μόνος από τους συνυποψηφίους του που με δημόσια δήλωση του στήριξε ανοιχτά τον Νίκο Ανδρουλάκη, θα ψηφίσει στο 2ο ΚΑΠΗ Μεταμόρφωσης στις 10:30 το πρωί.

Ο Παύλος Γερουλάνος θα ψηφίσει στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων στις 13:00, ενώ ο Παύλος Χρηστίδης θα ψηφίσει Λιοσίων 22 στην αίθουσα δημαρχείου Αθηνών στις 10.00 το πρωί.

Ο Χάρης Καστανίδης θα ψηφίσει γύρω στις 11:00 το πρωί της Κυριακής στο νεοκλασικό κτίριο του δήμου Θεσσαλονίκης στην Βασιλίσσης Ολγας και 25ης Μαρτίου.

Που θα δουν τα αποτελέσματα οι υποψήφιοι

Μαζί με τους στενούς συνεργάτες τους θα παρακολουθήσουν τα αποτελέσματα ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Γιώργος Παπανδρέου.
Το στρατηγείο του ευρωβουλευτή, βρίσκεται στην Ιπποκράτους, μια ανάσα από τα γραφεία του κόμματος στην Χ. Τρικούπη. Εκεί, μετά τις 7 θα βρίσκεται με τους στενούς του συνεργάτες όπως μεταξύ άλλων, τους Ανδρέα Σπυρόπουλο, Στέφανο Ξεκαλάκη, Βασίλη Πανάγου, Μάρα Κουκουδάκη, Βαγγέλη Τσόγκα, Παναγιώτη Βλάχο, κ.α.

Ο πρώην πρωθυπουργός, θα βρίσκεται στην Λένορμαν με το επικοινωνιακό του επιτελείο που αποτελείται, μεταξύ άλλων, από τους Γιώργο Πεταλωτή, Φίλιππος Σαχινίδης, Γιώργος Ελενόπουλος, Ντίνα Καπρινιώτη, Έφη Χαλάτση, κ.α.

Πηγή: Πρώτο Θέμα