DIVRIS FEST: Το ανερχόμενο μουσικό φεστιβάλ που σας υπόσχεται έντονες βουκολικές συγκινήσεις

του Παναγιώτη Κ. Σπανού

259

Μήπως η ζέστη σας είναι τόσο αποπκνυκτική που δεν μπορείτε ττην ζωή της πρωτεύουσας; Μήπως αγαπάτε τη φύση και τους ήχους της και ας αρέσει η μουσική; Σας έχω τη λύση. Εμπιστευτείτε με!

Αν δεν έχετε ακούσει ξανά για το Divris Fest επιτρέψτε μου να σας εξηγήσω. Η Δίβρη είναι ένα χωριό, περίπου στα 800 μέτρα υψόμετρο λίγο πιο έξω από τη Λαμία περίπου 18 χλμ. Περιστοιχίζεται από τα σημαντικά βουνά της Φθιώτιδας όπως η Γκιώνα και η Οίτη, που σημαίνει πως αν είστε λάτρεις της πεζοπορίας έχετε πολύ κοντά σας προορισμούς που αξίζει να επισκεφθείτε!

Εκεί λοιπόν η αγάπη των μελων του συλλόγου νεολαίας και η φαντασία τους, τους ώθησε να δημιουργήσουν ένα πολλά υποσχόμενο και ανερχόμενο θα έλεγα φεστιβάλ που αξίζει να του δώσετε την προσοχή σας. Ακούγεται λίγο σαν διαφήμιση και εγώ σα βαλτός αλλά θέλω να σας πω πως καλό είναι να στηρίζουμε τις προσπάθειες ανθρώπων που ασχολούνται και έχουν όρεξη να αναβαθμίσουν τον τόπο τους.

Το Divris Fest φέτος γιορτάζει τον 2ο χρόνο του. Κάτω από τα πλατάνια, το θρόισμα των φύλλων τους στις 26 Αυγούστου το φεστιβάλ ανοίγει τις μουσικές του πύλες προς την έκσταση και τον βουκολισμό. Όχι δεν πρόκειται για κάποια αίρεση. Ο Βουκολισμός είναι η κατ`εξοχήν μυσταγωγία της φύσης και του πνεύματος της. Η μύηση στην ζωή της, η επαφη μαζί της.

Η ώρα προσέλευσης είναι ανοιχτή και ξεκινάει από τις 10 το πρωί με διαδραστικη έκθεση-βιντεοπροβολή του “The Lotus Holidays”. Εκτός αυτού μπορείτε να απολαύσετε pilates, έκθεση φωτογραφίας και το σημαντικότερο που σας άφησα για το τέλος. Ελεύθερο κάμπινγκ. Η προσέλευση γίνεται με λεωφορείο από τη Λαμία, εκτός και αν έχετε δικό σας όχημα.

Εμείς ωστόσο επικοινωνήσαμε με κάποιους από τους ανθρώπους του φεστιβάλ και μας μίλησαν για την αγάπη που έχουν για τη μουσική και για το έργο τους!

 • Κυρίες και κύριοι! Όμως δεν θα μπορούσα να σας τα πω καλύτερα. Θα δώσουμε λοιπόν την σκυτάλη, στον Φάνη, ένα από τα πολλά μέλη της νεολαίας Δίβρης που ασχολούνται εντατικά για το στήσιμο του φεστιβάλ. Φάνη κατ`αρχάς σε ευχαριστώ που αποδέχτηκες να μιλήσεις στην ιστοσελίδα μας. Divris Fest 2023 λοιπόν. Θα ήθελες να μας πεις λίγα λόγια για το φετινό φεστιβάλ;

Ευχαριστούμε πάρα πολύ για την ευκαιρία που μας δίνετε μέσα από την σελίδα σας, να μιλήσουμε για ένα κομμάτι της καθημερινότητας μας, γιατί για εμάς δεν είναι απλά ένα φεστιβάλ. Το φεστιβάλ Δίβρης είναι ένα εθελοντικό εγχείρημα το οποίο ξεκίνησε πέρσι από μια χούφτα ανθρώπους με κοινό σκοπό και στόχο. Στόχος μας είναι η αναβίωση του χωριού, της Δίβρης, έστω και για λίγες μέρες και με τον καιρό αυτές οι μέρες να γίνονται όλο και περισσότερες. Οι ρίζες του βέβαια ξακινούν από το 2007 όπου οι τώρα 40ριδες έκαναν το πρώτο βήμα, με τα κλασικά πάρτυ νεολαίας και σίγουρα τους ευχαριστούμε για αυτό, Ε κι εμείς τώρα απλά το συνεχίζουμε και ευελπιστούμε να το πάμε ένα βήμα παραπέρα, κι εκείνοι να χαίρονται για αυτό που δημιούργησαν τότε. Γι’αυτό λέμε κι όλας πως “τα παιδιά κάναν παιδιά και τα παιδιά τους συνεχίζουν” .

 • Ποια ήταν η πηγή έμπνευσης σας ώστε να πραγματοποιηθεί;

Η έμπνευση ήρθε από την έλλειψη που έχει ο νομός σε κάτι  διαφορετικό απ’ όλα τα άλλα, το να γίνει κάτι που θα ενώσει τον κόσμο, κάτι εναλλακτικό, που θα τον φέρει κοντά στη φύση, μια ανάσα από τη Λαμία. Αφού λοιπόν βλέπαμε πως δε παίζει κάτι παρόμοιο στην πόλη αλλά και εκτός αυτής, όχι τώρα, εδώ και χρόνια, λέμε γιατί όχι;

Είναι αυτές οι συζητήσεις που κάνεις και λες μα γιατί να μη γίνει το τάδε και στον τόπο μας; Γιατί να μη κάνουν και αυτό εδώ που γίνεται στην Χ ή ψ περιοχή; Ε αυτές τις ερωτήσεις είχαμε κι εμείς κι απλά λέμε πάμε να το κάνουμε εμείς αφού δε το κάνουν οι άλλοι.

Σίγουρα πήραμε έμπνευση κι από άλλα φεστιβάλ που γίνονται στην Ελλάδα.

 • To φετινό είναι το 2ο που διοργανώνεται. Ποια είναι τα συναισθήματα σας και τι αλλαγές έχετε κάνει σε σχέση με το περσινό πρώτο φεστιβάλ;

Το φετινό φεστιβάλ σε σύγκριση με πέρσι, έχει εμπλουτιστεί αρκετά , και στο μουσικό κομμάτι αλλά και στο θέμα των παράλληλων δραστηριοτήτων. Έχει κρατήσει την ταυτότητα του που δεν είναι απαραίτητα μουσική, εμείς άλλωστε δε το χαρακτηρίζουμε σαν μουσικό φεστιβάλ αλλά σαν πολυμορφικό και αυτό πάμε να περάσουμε κι όλας.

Επιλέξαμε δραστηριότητες που θα μπορεί να συμμετέχει και το κοινό, όλων των ηλικιών , επίσης θα μπορεί να κατασκηνώσει έτσι ώστε να μη σκέφτεται το “πως θα φύγω μετά” , άρα να αρκεστεί στο τώρα , κι άλλα πολλά που θα προκύψουν στην πορεία.

 • Στην Ελλάδα λαμβάνουν χώρα παρόμοια events. Tι είναι αυτό που κάνει το Divris Fest να ξεχωρίζει;

Ξεχωριστό από μόνο του μπορεί να θεωρηθεί πως μια χούφτα ανθρώποι όπως είπα και πιο πάνω , σε ένα χωριό με δύο χούφτες ανθρώπους , μη έχοντας άλλα χωριά δίπλα του, έχει καταφέρει απ’ την δεύτερη κι όλας χρόνια να μαζέψει τόσο κόσμο, όσο δε μαζεύουν άλλα events εντός της πόλης της Λαμίας. Τώρα, ξεχωριστό είναι η ελεύθερη είσοδος, θεωρούμε πως για την ποιότητα που προσφέρουμε σε όλους τους τομείς, 10 ευρώ θα μπορούσε να μπει άνετα σαν εισιτήριο εισόδου, παρόλα αυτά επιλέγουμε αυτά τα 10 ευρώ , να τα πιει , να τα φάει, να αγοράσει κάποιος αναμνηστικά. Αν δε κάνω λάθος δεν πρέπει να είναι πάνω από 5 φεστιβάλ σε όλη την Ελλάδα που να έχουν ελεύθερη είσοδο. Είναι τα παιδιά στον Αλμυρό που φέτος έχουν το last dance, τα παιδιά στη Ζήρεια που δυστυχώς φέτος δε θα κάνουν κάτι πάνω στο βουνό, είναι το ataxia school στον Ελικώνα στη Βοιωτία, παίζει ένα ακόμα στην Κρήτη που δε θυμάμαι το όνομα του, γενικά δεν είναι πολλά φεστιβάλ με αυτή την φιλοσοφία. Ίσως να είμαστε κι εμείς λάθος σε αυτό , θα το δείξει ο χρόνος, όσο αντέχουμε κι όσο έχουμε τους υποστηρικτές μας, θα το κρατάμε ελεύθερο για όλους.

Ξεχωριστοί θεωρώ πως είμαστε κι εμείς οι ίδιοι. Δεν είμαστε εταιρεία και δεν έχουμε μεσάζοντες. Οπότε , ναι, το δικό μας φεστιβάλ προς το παρόν έχει πρόσωπο , αφήνουμε τις δουλειές μας, τσακωνόμαστε με τους δικούς μας , αδειάζουμε τις τσέπες μας έχοντας ένα όραμα , κι αυτό το όραμα πιστέψτε με δεν έχει να κάνει με τα χρήματα . Για να τα λέμε κι όλα με το όνομα τους.

Επίσης και να μη πω κάτι παραπάνω, ξεχωριστό είναι πως δεν θα δεις τα ίδια και τα ίδια, τους ίδιους και τους ίδιους, όπως βλέπεις σε άλλα φεστιβάλ απλά γιατί έχουν πέραση, έχουν απήχηση . Μάκαρι να είμαστε καλά , να μας στηρίξει ο κόσμος και να δει πράγματα που ξεφεύγουν από τα στενά όρια της Λαμίας, όσο εγωκεντρικό και ας ακούγεται αυτό.

 • Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίσατε γενικά και ποια είναι τα όνειρα σου για το μέλλον;

Ας ξεκινήσουμε με τα όνειρα. Σιγουρα το να σπάμε κάθε φορά κι από ένα ρεκόρ προσέλευσης μέχρι να φτάσουμε στο σημείο να μεταφερθούμε στο 2ο stage το οποίο υπάρχει στο χωριό κι εκεί χωράει χιλιάδες άτομα, ε είναι ένα απ’ τα όνειρα μας. Ακόμα, το να γίνει πολυήμερο το φεστιβάλ, είναι κι αυτό ένα όνειρο.

Δυσκολίες υπάρχουν ακόμα κι έχουν να κάνουν με το οικονομικό κομμάτι γιατί όπως είπα και πιο πάνω δεν είμαστε εταιρεία . Πέρα απ’ το οικονομικό είναι το θέμα των ατόμων – εθελοντών. Όσο μεγαλώνει το φεστιβάλ τόσο περισσότερους θα χρειάζεσαι κι αυτό είναι αρκετά δύσκολο διότι κι εμείς προσπαθούμε όλα τα πόστα του φεστιβάλ να είναι μέσα στο χώρο του φεστιβάλ, να περνάνε όλοι καλά , να το ζουν .

 • Είχατε τη στήριξη που είχατε φανταστεί;

Δεν έχουμε παράπονο και δεν κατηγορουμε κανέναν. Ο καθένας βοηθάει όσο θέλει κι άμα θέλει. Έχουμε ακούσει αρκετά σχόλια που είναι αρνητικά διότι στο ξεκίνημα , λέγανε τι είναι αυτά που πάτε να κάνετε, κάντε ένα πανηγύρι να γίνει χαμός, φέρτε τον τάδε κλπ. Βέβαια όταν είδαν την δυναμική όλου αυτού τότε κατάλαβαν πως υπάρχει κόσμος που διψάει για κάτι διαφορετικό , από πανηγύρια, έντεχνους κλπ .

 • Το σλόγκαν σας είναι «Βουκολιστείτε ελεύθερα». Θα ήθελες να μας εξηγήσεις τι φιλοσοφία του moto σας;

Εντάξει, θέλαμε να υπάρχει ένα μοτο, όταν ξεκινήσαμε όλο αυτό λέγαμε με τον φίλο μου και art director  του φεστιβάλ, ότι θέλουμε η θεματική του φεστιβάλ να είναι λίγο πιο βουκολική. Ε βουκολική, βουκολική, βγήκε και αυτό το μόνο. Γι’αυτό και φέτος θα παίξει στη Δίβρη η Βουκολική διαταραχή , για να έρθει και να δέσει το γλυκό .

 • Μάλιστα χωρίς φόβο αλλά με πάθος. Πόσο ευεργετικό πιστεύεις είναι για κάποιον η ανακάλυψη και η έκφραση των συναισθημάτων του;

Κοίτα, θα μιλήσω στα πλαίσια του φεστιβάλ, σίγουρα θέλουμε κόσμο στην πρώτη γραμμή που λένε που θα εκφράζει χωρίς φόβο αυτό που νιώθει. Οπότε το να είσαι πιο εκφραστικός μέσα στο φεστιβάλ και να έρθεις από τα πίσω επίπεδα του χώρου, στα μπροστά και να το ζεις με χορούς και φωνές. Ε αυτό είναι μια έκφραση συναισθημάτων που τη θέλουμε

 • Ποιους καλλιτέχνες ονειρεύεστε να συμμετάσχουν στο μέλλον στο φεστιβάλ σας;

Τα γούστα μας γενικά σαν ομάδα διαφέρουν και αυτό κρατά μια ισορροπία. Προσωπικά , αφού έχω αναλάβει και την καλλιτεχνική επιμέλεια του φεστιβάλ, δε θα μπορούσα να πω συγκεκριμένα ονόματα για να μη τα κάψω , τα θέλουμε να σκάσουν σαν βόμβα που λένε . Όνειρο μου πάντως δε θα ήταν να φέρουμε τους mainstream καλλιτέχνες που σε όποιο φεστιβάλ της Ελλάδας κι αν κοιτάξεις θα τους δεις και φυσικά θα γίνεται και χαμός από κόσμο (όλοι ξέρουμε ποιοι είναι αυτοί, τους εκτιμώ, αλλά μέχρι εκεί) . Όνειρο μου είναι να έρθουν να παίξουν μπάντες απ’ το εξωτερικό . Να δώσω και ένα γκοσιπ που μόνο οι κοντινοί μας το ξέρουν, ότι πέρσι ήταν να παίξει για εμάς ανεξαρτήτου φεστιβάλ βέβαια, αλλά σε διοργάνωση Divris Fest , μια punk μπάντα από Ιταλία . Που φέτος παίζει σε ένα ένα απ’ τα μεγαλύτερα φεστιβάλ της Ελλάδας.(όσοι ξέρουν, ξέρουν).

 • Έχετε δανειστεί κάποια στοιχεία από διάφορα Festival που έχετε πάει;

Φυσικά , όπως σε όλα τα πράγματα , η παρθενογένεση ίσως και να μην υπάρχει. Είπα και σε παραπάνω ερώτηση μερικά εξ αυτών , υπήρχε και κόσμος μέσα από το φεστιβάλ που έστω στο ελάχιστο μας βοήθησε απαντώντας απλά σε απορίες. Απο το φεστιβάλ στη βρύση Τυρνάβου ας πούμε , από το wake up festival προς Σέρρες, από το stay art που είναι στη Σύρο, από “γιορτές της Γης” στη Βλάστη , Ζήρεια και Los almyros, από το Roots που γίνεται στην Εύβοια. Γενικά έστω και λίγο, έχουν απαντήσει τα παιδιά σε ερωτήσεις που τους κάνουμε γιατί κι εμείς ακόμα μαθαίνουμε. Γενικότερα είμαι της άποψης πως ο ένας θα πρέπει να βοηθά τον άλλον και γενικά δεν έχω θέμα να πω ποιοι μας βοήθησαν γιατί εμείς δεν είμαστε μαγαζί. Οπότε δε μας νοιάζει αν την ίδια μέρα γίνεται ένα φεστιβάλ πχ στον Τύρναβο ή στη Ζήρεια.(που πέφτουν όντως ίδιες μέρες) Όπως και εμένα προσωπικά δε με επηρεάζει αν την ίδια μέρα γίνεται το Χ ή το Ψ πανηγύρι στην περιοχή ή έρχεται ο Χ και ο Ψ καλλιτέχνης. Εμείς αυτό που έχουμε στήσει είναι διαφορετικό απ’ όλα τα άλλα σε ακτίνα 80 χιλιομέτρων τουλάχιστον. Ο κόσμος που έρχεται είναι υποψιασμένος . Σίγουρα έχουμε βάλει πάρα πολλά δικά μας κομμάτια μέσα στο φεστιβάλ, δικές μας πινελιές, φτιάχνουμε ταυτότητα.

 • Με ποιες άλλες δράσεις μπορεί να ασχοληθεί κάποιος εκτός από το αν ακούσει μουσική στο φετινό Divris Fest;

Προσπαθούμε να το εμπλουτίσουμε αλλά να μη το μπουχτίσουμε. Οι δραστηριότητες γενικότερα κάνει το το φεστιβάλ μεγαλύτερο, πολυμορφικό και διαδραστικό . Έτσι, μπορεί κάποιος να έρθει να μείνει στο χωριό ολόκληρη μέρα και νύχτα. Να το συνδυάσει σαν εκδρομή . Φέτος θα έχουμε την δυνατότητα με την βοήθεια του συλλόγου ladies gym, να προσφέρουμε στον κόσμο την πρόσφατη σε διάφορες χορευτικές επιδείξεις. Θα έχουμε επίσης Fitness Yoga, Zumba  και άλλα υπέροχα πραγματακια που θα απευθύνονται σε μικρούς αλλά και μεγάλους. Επίσης, θα παίζουν μόνιμα ανοιχτά δύο διαμορφωμένα δωμάτια τα οποία ο επισκέπτης θα μπορεί να δει ένα νέο ψυχεδελικό βίντεο παιχνίδι το οποίο έχει φτιάξει ο Παύλος ο Παλιούρας με καταγωγή από Λαμία και θα το παρουσιάσει στο φεστιβάλ μας. Η δεύτερη αίθουσα θα έχει έκθεση φωτογραφίας με θέμα βουκολική ζωή την οποία είχαμε τρέξει σαν διαγωνισμό μέσα απ’ τις σελίδες μας. Οπότε θα εκθέσουμε τη φωτογραφία όλων όσων συμμετείχαν. Θα είναι ανοιχτά σχεδόν όλη την μέρα τα Bar μας , θα υπάρχει μουσική στο χώρο. Γενικά μπορεί να είναι όλο αυτό μια μέρα. Αλλά θα δείτε πως ακόμα και από Παρασκευή βράδυ μέχρι Κυριακή μεσημέρι θα γίνονται πραγματάκια στο χωριό.

 • Κάτι που θα μπορούσα να ξεχωρίσω είναι η εμφάνιση καλλιτεχνών τόσο της νέας τοπικής γενιάς όσο και ονομάτων με τη δική τους καλλιτεχνική πορεία να μην έχει την πιο ταπεινή αύρα και ίσως όχι εκείνη των πολλαπλών φωτισμών και της υπερβολικής διαφήμισης. Κάποιος σκωπτικός και λίγο περίεργος θα σου έλεγε «Καλά μου τα λες ρε παιδιά αλλά να δε τους ξέρω. Τι θα έρθω να δω» Υπάρχουν και τέτοιοι τύποι. Δύσπιστοι. Θα σου πει ο άλλος «Να μωρέ έχει το τάδε φεστιβάλ πάω να ακούσω τον τάδε γνωστό καλλιτέχνη». Τι θα απαντούσατε σε έναν τέτοιον τύπο;

Σίγουρα υπάρχουν και αυτά . Κι εγώ στη θέση τους το ίδιο μπορεί να έλεγα. Κοίτα, το να δώσουμε βήμα σε νέες μπάντες ενώ ξεκινήσαμε από Λαμία , έχουμε δει ανταπόκριση απ’ όλη την Ελλάδα και αυτό μας κάνει ιδιαίτερα χαρούμενους. Επειδή ένα φεστιβάλ στη Δίβρη Φθιώτιδας, ένα χωριό με 60 μόνιμους κατοίκους έχει καταφέρει να προσελκύσει μουσικές απ’ όλη την Ελλάδα. Γενικότερα υπάρχουν μπάντες και καλλιτέχνες που δε τους έχουν δωθεί τα φώτα που θα έπρεπε να τους δωθουν. Η λογική του φεστιβάλ Δίβρης , είναι πως ο κόσμος που θα έρθει, θέλουμε να περάσει καλά, και πιστέψτε με , όπως και πέρσι, ο κόσμος θα έρθει κύριος για το μεγάλο “όνομα” που λέμε, αλλά θέλουμε να φύγει απ’ το φεστιβάλ και να πει, ρε φίλε, τι μπανταρες ήταν αυτές που έπαιξαν….πριν βγει το μεγάλο όνομα. Σε αυτό στοχεύουμε εμείς, σε αυτή την έκπληξη. Πήγα να δω τον τάδε αλλά είδα και τους τάδε που έκαναν χαμό.

Τον κόσμο ας πούμε σε μας θα τον φέρει η όλη φάση και όχι απαραίτητα τα hot ονόματα. Που σίγουρα αυτά κάνουν την δουλειά αλλά όπως σου είπα και παραπάνω, θα μπορούσαμε να φέρουμε 2-3 mainstream  καλλιτέχνες που αυτή την στιγμή όπου πάνε κάνουν sold out , ανάβουν καπνογόνα, γίνεται μάχη. Ε είπαμε, προσπαθούμε για κάτι διαφορετικό. Δε θα πάμε με την μάζα . Κοίτα λίγο σε όλα τα φεστιβάλ της Ελλάδας, 3-4 ονόματα είναι αυτά που παίζουν παντού. Αυτό.

 • Και κυρίως ποιες είναι οι κινήσεις σας ώστε να προσελκυστεί και τέτοιου είδους κοινό;

Για να προσελκύσουμε τέτοιο κοινό δεν υπάρχει άλλος τρόπος εκτός απ’ την διαφήμιση. Το να έρθει κάποιος στο βουνό και στη φύση , να έχει την δροσιά όταν η πόλη βράζει. Ε αυτό από μόνο του μπορεί να είναι και το δυνατό μας χαρτί. Άλλωστε αυτός είναι και ο σκοπός και ο στόχος του φεστιβάλ μας. Να έρθει κόσμος από την μεριά της Όρθρυς. Η υπέροχη Οίτη έχει αναδειχθεί στο έπακρο. Υπάρχουμε κι εμείς από απέναντι όμως.

 • Φάνη να σε ευχαριστήσω από καρδιάς και να σου ευχηθώ καλή επιτυχία και καλό αντάμωμα στο φετινό Φεστιβάλ. Ποιο είναι το μήνυμα του συλλόγου νεολαίας που θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας και με τον κόσμο;

Το μήνυμα είναι ένα , πάρτε τα βουνά γιατί χανόμαστε. 26 Αυγούστου πάμε να αποχαιρετήσουμε το καλοκαίρι με ένα ξέφρενο αλλά διαφορετικό γλεντοκόπι.