Δίκη Πισπιρίγκου: «Δεν έμοιαζε σαν μία μαμά που είχε χάσει δύο παιδάκια και κινδύνευε και τρίτο», κατέθεσε νοσηλεύτρια

232

5794004

«Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι πως δεν υπήρχε θρήνος», υποστήριξε η νοσηλεύτρια στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου Ελένη Ψηλογεωργακοπούλου

«Ήταν ψυχρή, αποστασιοποιημένη, δεν έμοιαζε σαν μία μαμά που είχε χάσει δύο παιδάκια και κινδύνευε και τρίτο. Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι πως δεν υπήρχε θρήνος». Με αυτά τα λόγια περιέγραψε σήμερα τη Ρούλα Πισπιρίγκου, καταθέτοντας στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, στη δίκη για το θάνατο της 9χρονης Τζωρτζίνας, η νοσηλεύτρια στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου Ελένη Ψηλογεωργακοπούλου. «Ερχόταν σε όλα τα επισκεπτήρια. Στην αρχή με σύζυγο, μετά μόνη της. Είχε ψύχραιμη στάση, ψυχρή, απέναντι στο παιδί. Από περιστατικά που έχουμε δει γονείς αντιδρούν διαφορετικά και εικόνα αυτή ήταν αξιοπρόσεκτη. Συνήθως υπάρχει οδυρμός, θλίψη, αυτή την εικόνα δεν μπορούσα να την δω στο πρόσωπο της μητέρας», είπε από την πλευρά της η δεύτερη νοσηλεύτρια που κατάθεσε σήμερα στο δικαστήριο Κων. Αθανασοπούλου, η οποία, όπως άλλωστε και η συνάδελφός της, είχαν εμπλοκή στη νοσηλεία του παιδιού όσο αυτό βρίσκονταν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου μετά την ανακοπή που είχε υποστεί στο Καραμανδάνειο νοσοκομείο της Πάτρας.

Ειδικότερα, στην κατάθεσή της Ψηλογεωργακοπούλου, ανέφερε μεταξύ άλλων, πως η κατηγορούμενη μητέρα «ήταν τυπική στο επισκεπτήριο» της κόρης της και «έρχονταν είτε μόνη είτε με σύζυγο της», ενώ δεν έμοιαζε «με μαμά που στεναχωριόταν, δεν πλησίαζε εύκολα παιδί».

Πρόεδρος: Μήπως το πλησίαζε αλλιώς το παιδί;

Μάρτυρας: Ο μπαμπάς μπορεί να έκανε κίνηση να βάλει λαδάκι, η μητέρα όχι.

Πρόεδρος:Τι έκανε η κατηγορούμενη;

Μάρτυρας: Καθόταν μαζί της, της έβαζε στο τάμπλετ τραγούδια, της μιλούσε μετά έφευγε, την αλλάζαμε και δεν συμμετείχε. Αλλοι γονείς μπορεί να φοβούνται αλλά θέλουν να συμμετέχουν.

Πρόεδρος:
 Τον Ιανουάριο, τι έκανε; Τι συμπεριφορά είχε;

Μάρτυρας: Του σκούπιζε τα σαλάκια, το άλλαζε, αλλά πάλι ήταν τυπικό. Της έβαζε τραγουδάκια. Κάποια στιγμή την μάλωσε και εγώ γύρισα και την κοίταξα και μου είπε μπορεί να καταπιεί τα σάλια της και δεν το κάνει.

Η πρώτη νοσοκόμα που κατέθεσε στο ακροατήριο η κ. Αθανασοπούλου απαντώντας σε ερώτηση της προέδρου του δικαστηρίου χαρακτήρισε τη Ρούλα Πισπιρίγκου ως «τυπική».

Πρόεδρος: Μήπως δεν ήταν εκδηλωτική αλλά έδειχνε ενδιαφέρον για παράδειγμα με ερωτήσεις;

Μάρτυρας: Όχι δεν μας έκανε ερωτήσεις. Από το γεγονός ότι είχαν χαθεί δύο παιδιά στην οικογένεια αυτό ήταν μη αναμενόμενο, αξιοπρόσεκτο αυτό που έβλεπα.

Πρόεδρος: Υπήρχε δεκτικότητα από πλευρά κατηγορουμένης για να εκπαιδευτεί στη γαστροστομία του παιδιού;

Μάρτυρας: Μου είχε αναφερθεί ότι μπορεί να έφευγε γιατί ερχόταν ο πατέρας να την πάρει και να μην ολοκλήρωνε τη διαδικασία. Μου το ανέφερε η νοσηλεύτρια ότι δεν ολοκληρώθηκε η σίτιση.

Πολιτική Αγωγή: Μετά από εκπαίδευση που έλαβε κατηγορούμενη σε τι επίπεδο έφτασε;

Μάρτυρας: Η μητέρα είχε εκπαιδευτεί για να δίνει και σίτιση και φάρμακα.

Πολιτική Αγωγή: Ήταν εξοικειωμένη;

Μάρτυρας: Ναι.

Πρόεδρος: Πως περνούσε η ώρα στο επισκεπτήριο; Πόσο ήταν; Μία ώρα;

Μάρτυρας: Ερχόταν στο επισκεπτήριο. Δεν καθόταν και πολύ μερικές φορές. Ίσως λόγω covid. Από πληροφορίες που είχα από νοσηλευτές, του έβαζε παιδικά, το έπαιρνε με το καροτσάκι. ήταν διεκπεραιωτική, αυτά που έπρεπε να κάνει, τα έκανε.

Πολιτική Αγωγή: Λέτε στην ανακρίτρια ήταν άνετη; τι εννοείται;

Μάρτυρας: Δεν προβληματιζόταν. Είχε μία άνεση απέναντι στην κατάσταση. Η μητέρα το αντιμετώπιζε πολύ ψύχραιμα, ήταν αποστασιοποιημένη. Οι γονείς στην Ελλάδα στα τόσα χρόνια που εργάζομαι το αντιμετωπίζουν τελείως διαφορετικά.

Υπεράσπιση: Θυμάστε όταν της χορηγήθηκε κεταμίνη εάν παρουσίασε κάποιο σύμπτωμα;

Μάρτυρας: Όχι δε θυμάμαι.

Υπεράσπιση: Δε σας είχε κάνει εντύπωση συμπεριφορά πατέρα;

Μάρτυρας: Φαινόταν πιο στεναχωρημένος τις πρώτες ημέρες. Μου έχουν πει ότι φαινόταν πατέρας πιο περιποιητικός έβαλε λαδάκι στο παιδί το χάιδευε.

Ακόμη, η μάρτυρας αναφέρθηκε και στην κατάσταση της Τζωρτζίνας η οποία όπως είπε είχε αρχίσει να αντιλαμβάνεται κάποια ερεθίσματα. «Πολλές φορές η Τζωρτζίνα ξεκαρδιζόταν με τα παιδικά. Και πηγαίναμε και της λέγαμε : «Τζωρτζίνα μας τι βλέπεις και γελάς;». Έδειχνε ότι είχε μία αντίληψη. Έδειχνε δυσαρέσκεια ή έκλαιγε. Πράγματα που μας είχαν αναθαρρήσει ότι κάτι γίνεται». Τέλος, η ίδια αναφέρθηκε στα επεισόδια που είχε παρουσιάσει το κοριτσάκι λίγο πριν φύγει από τη ζωή τον Ιανουάριο του 2022. «Έγιναν συζητήσεις πως ενώ αναφερόταν επεισόδια στην παιδιατρική κλινική, ερχόταν στη ΜΕΘ και δεν είχε τίποτα. Λέγαμε δεν γίνεται να παρουσιάζει επεισόδια στην παιδιατρική και στην ΜΕΘ να μην παρουσιάζει τίποτα. Λέγαμε τι γίνεται; Είχαμε προβληματιστεί όλοι. Δεν γινόταν με τόσα μηχανήματα να μην μπορεί να εντοπιστεί κάτι», ανέφερε χαρακτηριστικά.