Αυξήθηκαν κατά 14% τα κρούσματα κορωνοϊού και κατά 11% οι εισαγωγές σε νοσοκομεία

306

Εξαπλώθηκαν και οι νέες υποπαραλλαγές BQ.1.1 και XBB – Στις ηλικίες 10-19 και 70-85 χρόνων καταγράφονται αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού

Ένα ακόμη ξέσπασμα κορωνοϊού βρίσκεται σε εξέλιξη, όπως μαρτυρούν οι «σκληροί» επιδημιολογικοί δείκτες. Κατά την τελευταία εβδομάδα (31 Οκτωβρίου έως 6 Νοεμβρίου βάσει της έκθεσης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, ΕΟΔΥ) καταγράφηκαν περισσότερες εισαγωγές σε νοσοκομεία και νοσηλείες σε απλές κλίνες και σε ΜΕΘ. Παράλληλα, το ίδιο διάστημα αυξήθηκαν οι επαναλοιμώξεις από 23% στο 25%, γεγονός που αναδεικνύει το βασικό χαρακτηριστικό των νέων υποπαραλλαγών της μετάλλαξης Omicron, BQ.1, BQ.1.1 και XBB, ότι δηλαδή διαφεύγουν της ανοσίας είτε του εμβολίου είτε της νόσησης.

Σύμφωνα με τη χθεσινή εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, τα κρούσματα κορωνοϊού αυξήθηκαν κατά 14% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα και ανήλθαν σε 61.139 κρούσματα.

Σε μαθητές και ηλικιωμένους τα περισσότερα κρούσματα

Μάλιστα, η αύξηση εντοπίζεται κυρίως στις ηλικιακές ομάδες των ανηλίκων και των ηλικιωμένων άνω των 70 χρόνων. Τα θετικά περιστατικά στον μαθητικό πληθυσμό είναι πολλά αλλά εκτιμάται ότι υποδηλώνονται καθώς δεν είναι υποχρεωτική η διενέργεια ελέγχου και δήλωσης του αποτελέσματος στην πλατφόρμα. Περισσότερο αξιόπιστη θεωρείται η εικόνα στον μαθητικό πληθυσμό των γυμνασίων και των λυκείων καθώς η δήλωση της μόλυνσης με κορωνοϊό και η απομόνωση για 5 ημέρες απαλλάσσουν τους μαθητές από τις αντίστοιχες απουσίες. Ωστόσο, η αυξημένη κινητικότητα του κορωνοϊού στους ανηλίκους επηρεάζει άμεσα, όπως επανειλλημένα έχουν εξηγήσει οι ειδικοί, τους ηλικιωμένους που ως πιο ευάλωτοι, μολύνονται ευκολότερα εντός του οικογενειακού περιβάλλοντος.

Αντίστοιχα, αυξάνονται και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία με τον επταήμερο μέσο όρο να διαμορφώνεται σε 209 ασθενείς έναντι 189 την προηγούμενη εβδομάδα (αύξηση κατά 11%). Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το protothema.gr, χθες στα νοσοκομεία νοσηλεύονταν συνολικά 1.597 ασθενείς, εκ των οποίων οι 306 σε Μονάδες. Οι εισαγωγές αφορούν κυρίως άτομα μεγαλύτερων ηλικιών, που είναι ανεμβολίαστα ή έχουν και υποκείμενα νοσήματα.

Μάλιστα, το περασμένο 24ωρο ο αριθμός των ασθενών που εισήχθησαν σε νοσοκομεία με λοίμωξη covid ξεπέρασε τους 220.

Οι διασωληνωμένοι παραμένουν σε σχετικά σταθερό επίπεδο και κάτω από 100, ενώ την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκε μείωση κατά 18% στα θύματα του κορωνοϊού.

Η πορεία των νέων υποπαραλλαγών

Σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση, έχουν καταγραφεί 18 κρούσματα της υποπαραλλαγής «Κένταυρος» (ΒΑ.2.75), έναντι 17 την περασμένη εβδομάδα και 8 νέα κρούσματα της υπο-παραλλαγής ΧΒΒ.

Έχουν, επίσης, καταγραφεί 10 κρούσματα της υποπαραλλαγής BQ.1, και 16 της BQ.1.1, οι οποίες σύμφωνα με το ECDC αναμένεται να επικρατήσουν στην Ευρώπη έως την αρχή του 2023.

Από την προηγούμενη εβδομάδα, η υποπαραλλαγή BQ.1.1 έχει διπλασιαστεί στο ποσοστό ανεύρεσης (από 2% σε 5,3%), ενώ σημαντική αύξηση παρατηρείται και στην ΧΒΒ (από 2,3% σε 4,4%).