Αστυνομία και ιατροδικαστές: Κάναμε άμεσα όλες τις απαραίτητες ενέργειες μετά την καταγγελία βιασμού της Γεωργίας

358

georgia-bika-0

Δείτε τις ανακοινώσεις που εξέδωσαν η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση και η Ιατροδικαστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης – Υπογραμμίζουν ότι η λήψη δείγματος ούρων της 24χρονης έγινε το ίδιο βράδυ της καταγγελίας της στο Τμήμα Ασφαλείας Λευκού Πύργου, ενώ βιολογικό υλικό ελήφθη την αμέσως επόμενη μέρα – Πότε εστάλη το δείγμα για ανάλυση στην Ελβετία

Νέες εξελίξεις αναμένονται στην υπόθεση της καταγγελίας βιασμού της 24χρονης Γεωργίας Μπίκα στη Θεσσαλονίκη, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, μετά τα ευρήματα των τοξικολογικών εξετάσεων.

Το γεγονός ότι δεν βρέθηκε απαγορευμένη ουσία στα ούρα της καταγγέλλουσας, ούτε μεγάλη ποσότητα αλκοόλ, εξετάζεται, προκειμένου να διαπιστωθεί επιστημονικά πώς ερμηνεύεται αυτό. Για παράδειγμα, αν κάποιοι έριξαν το λεγόμενο «χάπι του βιασμού» στο ποτό της νεαρής γυναίκας, πόσες ώρες μετά ανιχνεύεται στα ούρα της, πότε ακριβώς έγινε η λήψη του δείγματος, ενώ κάτι ανάλογο συμβαίνει και με την ποσότητα αλκοόλ που βρέθηκε, καθώς η ίδια υποστήριξε πως είχε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα οινοπνεύματος και ήταν ζαλισμένη.

Νωρίτερα, ο τεχνικός σύμβουλος που όρισε η πλευρά της 24χρονης αμφισβήτησε τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων, τονίζοντας ότι άργησε να ληφθεί το δείγμα. «Αν σταματήσει η ουσία να βρίσκεται στα ούρα, κανένα μηχάνημα δεν μπορεί να το αποδείξει» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δημήτρης Γαλεντέρης.

Από την πλευρά της, όλες τις ενέργειες που έγιναν από τις αστυνομικές αρχές αμέσως μετά την καταγγελία της 24χρονης Γεωργίας Μπίκα για ομαδικό βιασμό σε γνωστό ξενοδοχείο στην παραλία της Θεσσαλονίκης, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, περιγράφει σε αναλυτική ανακοίνωση που εξέδωσε απόψε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης.

Όπως επισημαίνεται, «από την πρώτη στιγμή της καταγγελίας οι αστυνομικοί της αρμόδιας προανακριτικά υπηρεσίας χειρίστηκαν και εξακολουθούν να χειρίζονται την υπόθεση με την δέουσα επιμέλεια και προσοχή, λαμβάνοντας υπόψη τη σοβαρότητά της, ενώ προέβησαν αμέσως σε όλες τις απαραίτητες προανακριτικές πράξεις για τη διασφάλιση κρίσιμων αποδεικτικών στοιχείων».

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΓΕΔ Θεσσαλονίκης, «το περιστατικό καταγγέλθηκε από την 24χρονη μεσημβρινές ώρες της 1/1/2022 στο Τμήμα Ασφαλείας Λευκού Πύργου, ενώ την ίδια ημέρα, πέραν των λοιπών προανακριτικών πράξεων, έγιναν οι ακόλουθες ενέργειες»:

«Ελήφθησαν από την παθούσα δείγματα ούρων, αφού της χορηγήθηκαν σε συνεννόηση με την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης, δύο σφραγισμένοι ουροσυλλέκτες, οι οποίοι ελέχθησαν προηγουμένως μακροσκοπικά από αστυνομικούς της εν λόγω Υπηρεσίας, καθώς υπήρχαν υπόνοιες χορήγησης σε αυτή ναρκωτικών ή άλλων εξαρτησιογόνων ουσιών. Ανωτέρω ουροσυλλέκτες διατηρήθηκαν σε ψυχρό περιβάλλον (ψυγείο) εντός ασφαλούς χώρου, σύμφωνα πάντα με τις υποδείξεις της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας, μέχρι την Δευτέρα 3 Ιανουαρίου, που παραδόθηκαν στο Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του Α.Π.Θ.

Κατασχέθηκε ο απαραίτητος ρουχισμός της παθούσας, ο οποίος απεστάλη στα εγκληματολογικά εργαστήρια της Ελληνικής Αστυνομίας, προς εξερεύνηση και ανίχνευση τυχόν βιολογικού υλικού.
Χορηγήθηκε, όπως προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία, έγγραφο σημείωμα στην παθούσα για την ιατροδικαστική της εξέταση από την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης.

Κατά την ιατροδικαστική εξέταση, η οποία πραγματοποιήθηκε την επόμενη μέρα (2/1/2022) στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης, ελήφθησαν (5) πέντε στειλεοί με επιχρίσματα της παθούσας για προσδιορισμό βιολογικού υλικού (DNA), τα οποία μας παραδόθηκαν την 03/01/2022 και απεστάλησαν στα αρμόδια εργαστήρια της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας, για διενέργεια εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης.

Σημειώνεται ότι, το σύνολο των δειγμάτων που ελήφθησαν κατά τις ανακριτικές διαδικασίες μέχρι την αποστολή τους στα αρμόδια εργαστήρια, διαφυλάχτηκαν σε ψυχρό περιβάλλον (ψυγείο) εντός ασφαλούς χώρους της ως άνω Υπηρεσίας, σύμφωνα πάντα με τις υποδείξεις της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας.

Η σχετική έκθεση της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών παρελήφθη πρωινές ώρες σήμερα (1/2/2022), εντός σφραγισμένου φακέλου και παραδόθηκε αυθημερόν στο 5ο Τακτικό Ανακριτικό Γραφείο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.

Επίσης, από το εργαστήριο ιατροδικαστικής και τοξικολογίας του Α.Π.Θ. παραδόθηκε σήμερα (1/2/2022) η έκθεση τοξικολογικών εξετάσεων στο ίδιο ως άνω Γραφείο».

Παράλληλα, σε ανακοίνωση της, που εκδόθηκε επίσης απόψε, Τρίτη, η ιατροδικαστική υπηρεσία της Θεσσαλονίκης αναφέρει τα ακόλουθα:

«Ενημερώθηκε για το περιστατικό την 01/01/22, απογευματινές προς βραδινές ώρες, από τον αξιωματικό υπηρεσίας του τμήματος ασφάλειας του Λευκού Πύργου.Η αρμόδια ιατροδικαστής της υπηρεσίας συνέστησε στα αστυνομικά όργανα την άμεση λήψη δείγματος ούρων, που είναι το μόνο κατάλληλο βιολογικό δείγμα για τοξικολογική ανάλυση, σε τέτοιου είδους περιστατικά. Το δείγμα, όπως ενημερώθηκε η ίδια, ελήφθη το ίδιο βράδυ. Αναφορικά με την τοξικολογική ανάλυση η υπηρεσία μας ακολούθησε τις οδηγίες του καθηγητή ιατροδικαστικής & τοξικολογίας του ΑΠΘ κου Ράικου, υπεύθυνου των αναλύσεων αυτών, για ολόκληρη τη Β. Ελλάδα. οδηγίες που έχουν δοθεί συμφωνά με τα διεθνή πρωτόκολλα».

«Την επόμενη μέρα, Κυριακή, απογευματινη ώρα, η εξεταζόμενη προσήλθε στην υπηρεσία μας προκειμένου να εξεταστεί και να ληφθούν τα κατάλληλα βιολογικά δείγματα για εξέταση γενετικού υλικού, τα οποία παραδόθηκαν στην αρμόδια προανακριτική αρχή ώστε να μεταφερθούν στα εγκληματολογικά εργαστήρια».

«Ο κ. Ραικος παρέλαβε ο ίδιος το βιολογικό δείγμα προς τοξικολογική ανάλυση από το τμήμα ασφάλειας του Λευκού Πύργου, μαζί με την έγγραφη εντολή εξέτασης του και το μετέφερε στο εργαστήριο του στο απθ για ανάλυση. Σημειώνουμε ότι στις 19/01/22 ο κ. Ραικος απέστειλε σχετικό δείγμα και σε αρμόδιο εργαστήριο στην Ελβετια για παράλληλο έλεγχο. Τα αποτελέσματα των έλεγχων σήμερα, 01/02/22, παραδοθήκαν σε κλειστό φάκελο στην ανακριτική αρχή».

Διαβάστε περισσότερα το Πρώτο Θέμα