Αποστολάκης στο MEGA: Δύσκολα κάποιος θα έρθει σε πολεμική σύγκρουση με την Τουρκία για δικό μας θέμα

507

Το σχόλιο του για την κατάσταση στη Μεσόγειο, τις κόκκινες γραμμές και την παραβίαση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA και τους Ντίνο Σιωμόπουλο και Τζωρτζίνα Μαλλιαρόζη μίλησε ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, για την κατάσταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

«Δεν χρειάζεται να το πω εγώ ότι είμαστε σε πολύ σοβαρή κατάσταση. Έχουμε μια δεύτερη κλιμάκωση σε κοντινό χρονικό διάστημα. Θεωρώ ότι ο Ερντογάν έχει έρθει με πρόθεση να πιέσει πολύ και να παραμείνει όσο χρειάζεται για να καταφέρει αυτό που θέλει. Διαβάζει τη διεθνή συγκυρία και βλέπει ότι είναι χαλαρές οι πιέσεις από Ευρώπη και Αμερική. Οι ίδιοι οι Τούρκοι λένε ότι μείναμε μόνοι μας εμείς και η Ελλάδα. Με αποτέλεσμα να θεωρούν ότι αυτή είναι η στιγμή για να λύσουν τα θέματά τους με την Ελλάδα, και κυρίως για τα θέματα της ανατολικής Μεσογείου. Η κατάσταση είναι αρκετά κρίσιμη. Από εχτές έχουν ξεκινήσει έρευνες στην περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Το Ορούτς Ρέις είναι μέσα στην περιοχή, συνοδεύεται από πολεμικά πλοία, επιδεικτικά κάνει έρευνα στην περιοχή. Τα αποτελέσματα της έρευνάς του δεν μας ενδιαφέρουν, μας ενδιαφέρει ότι παραβιάζεται η ελληνική υφαλοκρηπίδα», ανέφερε ο κ. Αποστολάκης.

Για τις «κόκκινες» γραμμές
«Υπάρχουν δεδομένα πράγματα, υπάρχουν σχέδια. Αυτό δεν είναι καινούργιο θέμα, μας έχει απασχολήσει πολλά χρόνια, το πώς θα ενεργήσουμε σε μία τέτοια περίπτωση. Ο προβληματισμός δεν είναι καινούργιος. Το τι πρέπει να γίνει είναι δεδομένο. Το θέμα είναι τι μπορεί να γίνει. Είναι πολιτική απόφαση. Οι Ένοπλες Δυνάμεις ξέρουν να κάνουν τη δουλειά τους, αλλά δεν μπορούν να λειτουργήσουν αυτοβούλως. Η φράση “κόκκινες γραμμές” έχει αρχίσει να αποκτά ευρεία έννοια. Στην προκειμένη περίπτωση γίνεται παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων που διεκδικεί η Ελλάδα, τα διεκδικεί και η Τουρκία, με βάση το διεθνές δίκαιο όπου υπάρχουν αμφισβητήσεις δεν πρέπει να  παρεμβαίνει κανένας. Όταν, λοιπόν, κάποιος προσπαθεί να το κεφαλαιοποιήσει αυτό, η άλλη πλευρά πρέπει κάτι να κάνει. Στην προκειμένη περίπτωση πρέπει να γίνει συνδυασμός ενεργειών. Επικαλείσαι όλη τη διεθνή κοινότητα, και παράλληλα κάνεις και ανάλογες ενέργειες που δείχνουν ότι δεν θα το αφήσεις να περάσει έτσι», είπε αναφορικά με τις «κόκκινες» γραμμές της ελληνικής πλευράς.

Για τη θητεία του ως υπουργός Άμυνας – αρχηγός ΓΕΕΘΑ
Στο ερώτημα τι θα έκανε ο ίδιος αν ήταν σήμερα υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο ίδιος τόνισε ότι «δεν είναι σωστό να πω τι θα έκανα. Την ευθύνη την έχει η κυβέρνηση. Έχει τις Ένοπλες Δυνάμεις και τους αρχηγούς που είναι ικανότατοι, μπορούν να εισηγηθούν τρόπους αποτροπής. Την ευθύνη την έχει η κυβέρνηση και οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι δίπλα της».

«Οι προθέσεις της Τουρκίας είναι να μας σύρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με όλα τα θέματα. Αν θα το κάνει με θερμό επεισόδιο, με την πίεση που εξασκεί τώρα, ή κάποιο άλλο τρόπο δεν ξέρω. Ξέρω καλά όμως ότι ούτε εκείνοι θέλουν να έρθουμε σε πολεμική σύγκρουση. Δεν βολεύει κανέναν η σύγκρουση. Η Τουρκία προσπαθεί να κάνει τη δουλειά της ασκώντας πίεση και αξιοποιώντας το ότι έχει μεγάλη ανοχή από τη διεθνή κοινότητα. Οι Αμερικάνοι δεν ασχολούνται, οι Γάλλοι αυτό τον καιρό δεν μιλάνε και η Ευρώπη προσπαθεί να εφησυχάσει την Τουρκία με διάφορους τρόπους, χωρίς κυρώσεις. Επομένως είναι δύσκολο να σταματήσει η Τουρκία αυτό που κάνει», πρόσθεσε.

Αναφορικά με τις ενέργειές του όταν διατελούσε αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ο ίδιος τόνισε ότι «οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν λειτουργούν αυτοβούλως. Παρέχουν επιλογές στην κυβέρνηση. Οι αποφάσεις είναι πολιτικές. Αν δεν δοθούν εντολές από την πολιτική ηγεσία δεν μπορεί να γίνει τίποτα. Εμπιστευόμαστε τις Ένοπλες Δυνάμεις γιατί είναι η δουλειά τους. Ό,τι έκανα ήταν σε συνεργασία και σε ευθυγράμμιση με την πολιτική ηγεσία».

Σε ερώτηση για το αν χρειάστηκε ποτέ να συγκρατήσει τον «αλέγκρο» χαρακτήρα του Πάνου Καμένου, ο ίδιος απέφυγε να απαντήσει, ζητώντας να πάμε σε άλλο ερώτημα.

«Δύσκολα κάποιος θα χαλάσει τις σχέσεις του με την Τουρκία για δικό μας θέμα»
Μιλώντας για το αν εξακολουθεί να υποστηρίζει παλαιότερες δηλώσεις του, σύμφωνα με τις οποίες σε μια σύγκρουση με την Τουρκία θα είμαστε μόνοι μας, ο ίδιος απάντησε: Βλέπετε να έχει προκύψει κάτι που να μην με δικαιώνει; Έχει αλλάξει κάτι; Βλέπετε να είναι κανείς δίπλα μας; Όταν σχεδιάζουν οι στρατιωτικοί σχεδιάζουν με το δυσμενέστερο σενάριο. Οι πιθανότητες να είμαστε μόνοι μας είναι περισσότερες από το να συμβεί κάτι άλλο. Πολύ δύσκολα κάποιος θα χαλάσει τις σχέσεις του ή θα έρθει σε πολεμική σύγκρουση με την Τουρκία για δικό μας θέμα. Θα πρέπει να διακυβεύονται σοβαρά συμφέροντα. Καλό είναι να ξέρουμε και να υπολογίζουμε ότι ό,τι κάνουμε πρέπει να το μετράμε με τις δικές μας δυνατότητες. Έχουμε δυνατότητες».

«Αυτή τη στιγμή όλοι μας εμπιστευόμαστε τις Ένοπλες δυνάμεις, την ηγεσία τους που είναι ικανότατη, καλό θα είναι και η πολιτική ηγεσία να σταθεί δίπλα τους και να τους αξιοποιήσει όπως χρειάζεται. Ας τους συμβουλεύονται και ας τους ακούν. Επιπλέον χρειάζεται ομοψυχία. Αυτή της στιγμή οι ώρες είναι δύσκολες, πρέπει οι πολιτικές δυνάμεις να ενωθούν», τόνισε κλείνοντας ο κ. Αποστολάκης.

Πηγή: in.gr