ΑΑΔΕ: 9 στα 10 ευρώ για ΦΠΑ πληρώνονται στην ώρα τους

494

eforia_eurokinissi

Πιστοί στο ραντεβού με την εφορία συνεχίζουν να είναι οι φορολογούμενοι. Ως τον Σεπτέμβρη τουλάχιστον -και παρά την κρίση ακρίβειας και την άνοδο των επιτοκίων-τα ποσοστά εμπρόθεσμων πληρωμών του ΦΠΑ και του ΕΝΦΙΑ «πέταξαν» σε 80% έως και 90%!

Σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ, οι επιχειρήσεις πληρώνουν σχεδόν εξ ολοκλήρου το ΦΠΑ και τους φόρους εισοδήματος στην ώρα τους. Αντιθέτως τα νοικοκυριά δυσκολεύονται περισσότερο. Ειδικά τον Σεπτέμβριο, τα 9 στα 10 ευρώ οφειλών από φόρο προστιθέμενης αξίας κατεβλήθησαν πριν λήξει η διορία καταβολής.

Υψηλότερη συνέπεια στις πληρωμές επιδεικνύουν οι επιχειρήσεις. Παρά του αστρονομικούς λογαριασμούς ρεύματος, το αυξημένο κόστος πρώτων υλών κλπ κατέβαλαν εμπρόθεσμα τα 9 στα 10 ευρώ του φόρου εισοδήματος που οφείλουν. Από την άλλη όμως, τα νοικοκυριά (φυσικά πρόσωπα) καθυστερούν να πληρώσουν τα 2,5 από τα 10 ευρώ του φόρου εισοδήματος.

Με τα δεδομένα αυτά, έως και τον Οκτώβριο ο κρατικός προϋπολογισμός εμφάνιζε είσπραξη φόρων 5,1 δισ. ευρώ υψηλότερη του αναμενομένου.

Διαβάστε αναλυτικά στο newmoney.gr