Τραγωδία στο Μάτι: Έτσι χάθηκε η μάχη στον αέρα

556

mati_fwtia_2018_art

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η δασοπυρόσβεση βασίζεται πλέον στα εναέρια μέσα. Για το λόγο αυτό, η χώρα μας ενοικιάζει κάθε χρόνο δεκάδες ελικόπτερα και αεροσκάφη με αποστολή να συνδράμουν τον γερασμένο στόλο των ελληνικών καναντέρ.

Σε κάθε μεγάλη πυρκαγιά, σε κάθε πυρκαγιά πριν γίνει μεγάλη, η παρουσία ή η απουσία των εναέριων μέσων είναι καθοριστική. Τα πληρώματα των αεροσκαφών και των ελικοπτέρων όχι απλά πραγματοποιούν τις ρίψεις που καθυστερούν ή και σβήνουν τις φλόγες, αλλά δίνουν στο κέντρο και πολύτιμες πληροφορίες για την πορεία τους.

Την ημέρα της καταστροφής στο Μάτι είναι πλέον γνωστό, και μέσα από την δικαστική έρευνα, πως υπήρξαν σημαντικές ελλείψεις και καθυστερήσεις. Δεν είχε προβλεφθεί εναέρια επιτήρηση, όπως θα έπρεπε μία ημέρα με βαθμό κινδύνου 4. Δεν σηκώθηκαν ποτέ τα drones. Έμειναν αναξιοποίητα εναέρια μέσα που ήταν στη διάθεση των επιτελών του ΠΣ. Καθηλώθηκαν στο έδαφος αεροσκάφη και ελικόπτερα που επιχειρούσαν γιατί τοποθετήθηκαν σε λάθος αεροδρόμια, με βάση τις καιρικές συνθήκες. Ποτέ το ΕΣΚΕ δεν εστίασε όλα τα εναέρια μέσα στο Μάτι.

Στην πραγματικότητα η αποφασιστική μάχη στον αέρα δεν δόθηκε ποτέ. Και ο πόλεμος χάθηκε με τραγικές συνέπειες για 103 ανθρώπους που έχασαν τις ζωές τους, περισσότερους από 31 που υπέστησαν εγκαύματα, τις οικογένειές τους, τους κατοίκους που έχασαν τα σπίτια ή τα κατοικίδιά τους και τους επισκέπτες στην περιοχή που έζησαν μία εφιαλτική εμπειρία.

Διαβάστε περισσότερα στο Πρώτο Θέμα