Κώστας Αγέρης: “Οι ρίζες μου είναι ικανές να με κάνουν να δακρύσω όποτε σκεφτώ τι τράβηξαν οι πρόγονοι μου”

του Παναγιώτη Κ. Σπανού

801


Το ημερολόγιο έγραφε 19 Μαϊου 1919 όταν τα στρατεύματα του Κεμάλ Ατατούρκ, πατούσαν το πόδι τους στη Σαμψούντα για να ξεκινήσουν μια από τις πιο αιματηρές επιθέσεις στην ελληνική ιστορία. Σε λίγα χρόνια θα ακολουθούσε και το ολοκαύτωμα της Σμύρνης. Ο καπνός συνονθυλευόταν με το αίμα και το κλάμα. Οι ψυχές των Ποντίων έφταναν σκονισμένες από τον καπνό στον Παράδεισο. Ποιος ξέρει πόσοι άγγελοι χρειάστηκε να δακρύσουν για να πλυθούν τα κορμιά από το αίμα. Πόσοι άνθρωποι έχασαν τα σπίτια τους και άφησαν την πατρίδα τους. Για δες καιρό που διάλεξε ο Χάρος να τους πάρει. Αλλά η μισαλλοδοξία δεν γνωρίζει ούτε σύνορα, ούτε πολιτισμούς, ούτε διαμάντια, ούτε όμορφα μάγουλα και γλυκά μάτια. Δεν γνωρίζει ούτε άνοιξη, ούτε θα σεβαστεί την ανθισμένη παπαρούνα. Εκείνη την μέρα ακόμα και οι παπαρούνες έχασαν το κόκκινο χρώματα τους για να υποδεχτούν το αίμα των Ελλήνων του Πόντου.

Τήν πατρίδα μ΄ εχάσα έκλαψα κι επόνεσα

λύουμαι κι αροθυμώ ν´ ανασπάλω ´κ´ επορώ

Τά ταφία μ΄ εχάσαντ΄ έθαψα κι ενέσπαλα

τ΄ εμετέρτς αναστορώκαί ΄ς σό ψόπο μ΄ κουβαλώ.

Εκκλησίας έρημα Μοναστήρä ακάντηλα

πόρτας καί παράθυρα επέμ´ναν ακράνοιχτα.

Μίαν κι άλλο ΄ς σήν ζωή μ΄ ´ς σό πεγάδι μ΄ ´ς σήν αυλή μ΄

νερόπον ας έπινα καί τ΄ ομμάτα μ΄ έπλυνα.

Το 2015 εμφανίστηκε στην τηλεοπτική σειρά The Voice του ΣΚΑΙ ένας άνθρωπος που κουβαλάει όλη αυτή την κουλτούρα μέσα του. Ένας άνθρωπος ιδιαίτερα χαρισματικός.

Ο Κώστας Αγέρης, νικητής τότε του The Voice μας σύστησε μέσα από την προσωπικότητα του τα ποντιακά τραγούδια. Μας έκανε να τον αγαπήσουμε, να τον ψηφίσουμε, να μαγευτούμε από τις ζωντανές εικόνες που έπλαθε με την φωνή του.

Η επιτυχία δεν άρχισε να έρθει αλλά ο ίδιος την διαχειρίστηκε ταπεινά, υπηρετώντας με σεβασμό αυτό που του δίνει ζωντάνια. Την μουσική. Η μοίρα του έδωσε την ευκαιρία να συνεργαστεί με πολλούς καταξιωμένους καλλιτέχνες.

Εγώ θα σας μιλήσω για τον άνθρωπο Κώστα Αγέρη. Όπως τον γνώρισα από την σύντομη επικοινωνία που είχαμε. Το τι είναι σαν καλλιτέχνης το ακούμε. Η ακοή είναι η σημαντικότερη λειτουργία των ανθρώπων. Με την ακοή έρχεται η κατανόηση, η επικοινωνία, οι λέξεις αποκτούν άλλο νόημα.

Ο Κώστας λοιπόν είναι ένας άνθρωπος πολύ απλό, άνετος. Με ιδιαίτερο χιούμορ. Η αλήθεια είναι πως δεν δίνει εύκολα συνεντεύξεις αλλά μου έδειξε την εμπιστοσύνη του και σε εμένα και στην δουλειά μας στο Lay-Out. gr και αποφάσισε να μου παραχωρήσει την παρούσα συνέντευξη και τον ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου γι`αυτό.

Χωρίς ίχνος κολακείας θα μπορούσα να πω πως χρειαζόμαστε τέτοιυς καλλιτέχνες. Ζούμε σε εποχές που η μουσική αλλά και τα πάντα γύρω μας αλλάζουν. Σε αυτούς τους καιρούς το καλό τραγούδι, το παραδοσιακό, αυτό που μας θυμίζει τις ρίζες μας είναι το φάρμακο που μπορεί να μας ενώσει.

Οι πραγματικά σπουδαίοι άνθρωποι είναι αυτοί που υπηρετούν με την ίδια αγάπη την τέχνη τους όσο κι αν τα φώτα πέφτουν πάνω τους.

Πάμε λοιπόν να δούμε τις απαντήσεις τους Κώστα, αποκλειστικά για το Lay-Out. gr

  • Καλησπέρα Κώστα και καλώς όρισες στην σελίδα του Lay-Out.gr! Είναι μεγάλη μου χαρά που αποδέχτηκες την πρόταση μου να μιλήσεις στη σελίδα μας. Ξεκινώντας θα ήθελα να μου πεις λίγα πράγματα για εσένα, τα πρώτα σου βήματα στο χώρο της μουσικής αλλά και πως πήρες την απόφαση να συμμετάσχεις στο The Voice.

Καλησπέρα και καλώς σας βρήκα,

από μικρός ήξερα ότι σε όλη μου τη ζωή η μουσική θα με συντροφεύει, ανήκω σε μουσική οικογένεια και πήγαινα σε μουσικό σχολείο, ήταν όνειρο μου να μπορώ να ζω από αυτό που αγαπώ και θεώρησα ότι με την συμμετοχή μου στο the voice θα έφτανα πιο κοντά στο όνειρο μου γιατί θα με μάθαινε περισσότερος κόσμος.

  • Να θυμίσουμε στον κόσμο πως ήσουνα ο νικητής εκείνης της χρονιάς στο The Voice. Tι σημαίνει για εσένα κάποιος να είναι νικητής τόσο στη ζωή όσο και σε αυτά που ασχολείται. Η επιτυχία σου στάθηκε δύσκολη στη διαχείριση ή όχι?

Για εμένα νικητής στη ζωή είσαι όταν τα έχεις καλά με τον εαυτό σου, θεωρώ πως το διαχειρήστικα αρκετά καλά, ήμουν αρκετά έμπειρος για την ηλικία μου. Επίσης έχω εξαιρετικούς φίλους, συνεργάτες και φυσικά την οικογένεια μου, που με βοήθησαν να παραμείνω ο εαυτός μου μέχρι σήμερα.  Παρόλα αυτά σίγουρα έκανα λάθη και θα συνεχίσω να κάνω και να μαθαίνω από αυτά, σίγουρα το γεγονός ότι κέρδισα ένα talent show δεν με κάνει να σκέφτομαι πως πέτυχα τους στόχους μου, αντιθέτως ανέβασε κατά πολύ τον πήχη.

  • Είσαι ένας άνθρωπος που ασχολείται και με την παραδοσιακή μουσική. Έχω ακούσει ορισμένους να λένε πως η παράδοση είναι συντηρητική και εναντιώνεται στην πρόοδο. Ποια είναι η γνώμη επ`αυτού και τι πιστεύεις πως πρέπει να αλλάξουμε στη μουσική μας νοοτροπία?

Τυχαίνει να έχω μεγαλώσει σε δύο χωριά της Κοζάνης όπου η παράδοση τιμάται από μικρούς και μεγάλους,  λατρεύω τα ποντιακά έθιμα και όποτε βρω ευκαιρία συμμετέχω σε αυτά, παρόλα αυτά είμαι και μουσικός, η μουσική είναι ενας ζωντανός οργανισμός που μεγαλώνει και εξελίσσεται. Δυστυχώς ή ευτυχώς τα ακούσματα του σήμερα δεν έχουν καμία σχέση με την εποχή που γράφτηκαν τα παραδοσιακά τραγούδια,  έτσι λοιπόν βρίσκω λογικό το ότι εγω και κάποιοι συνάδελφοι μου θέλουμε να τα φέρουμε στα μέτρα μας , όμως πρέπει να σεβόμαστε πάντα την μελωδία και τον στίχο ώστε να μην χάνεται ποτέ η πρώτη ύλη, όλα αυτά για εμένα μπαίνουν στην υποκειμενική ζυγαριά της ΑΙΣΘΗΤΙΚΉΣ και από εκεί κρίνονται.
Επίσης παίζει και μεγάλο ρόλο ο τόπος της αναπαραγωγής , δεν είναι όλα για παντού , δηλαδή δεν ταιριάζουν όλα τα τραγούδια σε όλες τις περιστάσεις.

Κλείνοντας θέλω να πω ότι σίγουρα διαφωνώ με τους κολλημένους που αντιδρούν σε οποιοδήποτε νέο άκουσμα.

  • Τον Νοέμβριο του 2018 εκπροσωπείς επάξια την χώρα μας στο  World Youth Forum. Μια παγκόσμια διοργάνωση, που φέρνει κοντά τους νέους όλου του κόσμου στέλνοντας το μήνυμα της ειρήνης σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Γιατί θεωρείς πως οι άνθρωποι δυσκολευόμαστε να επικοινωνήσουμε μεταξύ μας και τι σου δίδαξε η εμπειρία σου αυτή?

Πιστεύω πως οι νέοι μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο. Πιστεύω πως τα οικονομικά συμφέροντα είναι αυτά που κάνουν τους ανθρώπους να χάνουν την επικοινωνία και εξαιτίας τους χάνονται μέχρι και σήμερα ανθρώπινες ζωές.
Έζησα μια μοναδική εμπειρία από όλες τις πλευρές,  ως άνθρωπος γέμισα με θετική ενέργεια και ελπίδα για το αύριο. Ως καλλιτέχνη μου έδωσε στιγμές που δεν θα ξεχάσω ποτέ, συνεργασία με superstars με χιλιάδες κόσμο να μας παρακολουθεί,   εκατοντάδες κομπάρσους ,συνεργείο με εξοπλισμό επιπέδου Hollywood και βόλτες στην πανέμορφη Αίγυπτο ακούγοντας αραβικά.

  • Εν έτη 2020, βλέπουμε μια ακμή της λεγόμενης trap μουσικής. Άλλοι δεν την συγκαταλέγουν ως είδος μουσικής, άλλοι την υποστηρίζουν φανατικά. Οι μεν λένε πως ένα autotune δεν σε καθιστά τραγουδιστή, οι δε αναφέρουν πως είναι μια εξέλιξη του είδους. Θέλεις να μοιραστείς τη γνώμη σου μαζί μου και αυτό που θα ήθελα να σε ρωτήσω κυρίως είναι το εξής. Μήπως κάποιες φορές ονομάζουμε Τέχνη κάτι που στην πραγματικότητα δεν είναι και προσπαθούμε φανατικά να το υποστηρίξουμε?

Παραδέχομαι ξεκάθαρα την Rap σκηνή.  Δεν ακούω Trap και δεν μου αρέσει γιατί διαφωνώ κάθετα με το ότι δεν καταλαβαίνω καθόλου τι λέει ο ερμηνευτής, θεωρώ όμως ότι είναι μορφή τέχνης και μουσικής.
Για εμένα ο στίχος παίζει τεράστιο ρόλο σε κάθε είδος μουσικής,

έτσι λοιπόν έχω ακούσει διαμάντια στην Rap, κάτι που δεν μπορώ να πω για την Trap μουσική η όποια ειναι γεμάτη βρισιές χωρίς κανένα νόημα, με μικρές εξαιρέσεις. Θεωρώ πως αυτοί οι καλλιτέχνες είναι ερμηνευτές και οχι τραγουδιστές και καλούνται να γραψουν και να αποδώσουν στίχους ,συνήθως χωρίς μελωδίες κάτι που δεν είναι εύκολο.
Σε επίπεδο μουσικής σίγουρα κάποιες παραγωγές κυρίως στο εξωτερικό είναι εξαιρετικές και πανέξυπνα φτιαγμένες ώστε να καταφέρνουν να σε ξεσηκώνουν.

Στην Ελλάδα ελάχιστες φορές με εντυπωσίασε παραγωγή τέτοιου στυλ.

  • Δεύτερο lockdown για εμάς. Πως θυμάσαι να πέρασες το πρώτο? Πάλι εδώ βλέπουμε έναν διχασμό του κόσμου. Νομίζω την διχόνοια την έχουμε στο αίμα μας ώρες ώρες. Τι νομίζεις πως ευθύνεται γι`αυτό και πως μπορούμε να γίνουμε πιο υπεύθυνοι?

Σίγουρα περνάμε όλοι δύσκολα, πόσο μάλλον εμείς οι καλλιτέχνες, παρόλα αυτά βλέπω πάντα το ποτήρι μισογεμάτο.

Και στα δύο lockdown γύρισα στο χωριό μου κουβαλώντας το μεγαλύτερο μέρος του μουσικού μου εξοπλισμού για να μην νιώθω “φυλακισμένος”. Το καλό της υπόθεσης είναι ότι είχα την ευκαιρία να περάσω χρόνο με την οικογένεια μου, κάτι που δεν συμβαίνει εδώ και πολλά χρόνια.
Όλα αυτά με τεράστια προσοχή γιατί είμαι από τους πρώτους που πίστεψε στην ύπαρξη αυτού του ιού,

Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε όλοι είναι πως η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή.

Δεν πρέπει να είμαστε απόλυτοι ! Να μην χρειαστεί να πειστούμε  όταν θα είναι αργά!

  • Τι είναι αυτό που σε θλίβει στη σύγχρονη εποχή και τι σχέδια έχεις για το μέλλον?

Η γενιά μου είναι λίγο άτυχη μέχρι στιγμής, πάνω που πήγε να ανακάμψει η Ελληνική οικονομία ήρθε ο covid και φτου και από την αρχή, δεν σταματώ να ονειρεύομαι και να δημιουργώ, θέλω λοιπόν να εμπλουτίσω την δισκογραφία μου.

  • Δεν μπορώ να παραλείψω το γεγονός πως έχεις ασχοληθεί ούκω λίγες φορές με την παραδοσιακή μουσική του Πόντου. Κανείς φυσικά δεν ξεχνά την γενοκτονία και σχεδόν καθημερινά η χώρα μας υποφέρει από τους λεονταρισμούς και τις επιδείξεις θράσους της Τουρκίας. Τι αισθάνεσαι κάθε φορά που τραγουδάς ένα ποντιακό τραγούδι και ποια είναι η γνώμη σου γι`αυτά που συμβαίνουν μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας? Θα τα βρούμε ποτέ μεταξύ μας?

Οι ρίζες μου ειναι ικανές να με κάνουν να δακρύσω όποτε σκεφτώ τι τράβηξαν οι πρόγονοι μου. Έχω κάνει μια παύση στην ποντιακή μου δισκογραφία αυτό τον καιρό, σίγουρα όμως θα συνεχίσω να βγάζω κομμάτια που μιλούν για την πατρίδα μου, τον Πόντο, στην νέα Ελληνική γλώσσα γιατί θέλω να καταλαβαίνουν όλοι τους στίχους.

Δεν πιστεύω οτι θα τα βρούμε ποτέ με τους απέναντι,  είναι στο αίμα τους να διεκδικούν πράγματα που δεν τους ανήκουν, προς το παρόν πιστεύω ότι λόγω της Ευρώπης έχουμε ενα μαξιλαράκι ασφαλείας.  Όσες φορές όμως ταξίδεψα στην Τουρκία διαπίστωσα ότι έχουμε πολλά κοινά με τον απλό κόσμο που ζει στην επαρχία.

  • «Πως το`παθα αυτό με εμένα απορώ εγώ κρατούσα άμυνα να μην ερωτευτώ» θα μας πεις σε ένα πολύ αγαπημένο μας τραγούδι. Τελικά μπορούμε να κρατήσουμε άμυνες στον έρωτα?

ΟΧΙ. Και αυτή ειναι η ομορφιά του.

  • Έχεις δεχτεί απειλητικά μηνύματα ή σου έχει τύχει να νιώσεις άβολα από κάποιον θαυμαστή ή θαυμάστρια?

Εχει τύχει αρκετές φορές να νιώσω άβολα απο όμορφες κινήσεις.
Δυστυχώς εχω δεχτεί και απειλητικό μήνυμα που με ανάγκασε να φτάσω στα άκρα και να πάρω τα μέτρα μου.

  • Είσαι ένας άνθρωπος που δεν δίνει συχνά συνεντεύξεις, οπότε δεν μπορώ να παραλείψω να σε ευχαριστήσω που δέχτηκες την πρόταση μου για την συνέντευξη μας. Ποια είναι η γνώμη σου για τα ελληνικά media?

Εγώ σας ευχαριστώ.

Τα τελευταία δύο χρόνια έγιναν κινήσεις και επενδύσεις στον χώρο των media που έδωσαν ελπίδα, εύχομαι να μην γυρίσουμε λόγω της πανδημίας στις άσχημες εποχές.

  • Στο βιογραφικό σου θα δούμε πολλά ενδιαφέροντα ονόματα με τα οποία έχεις συνεργαστεί. Ποια στιγμής της καριέρας σου ξεχωρίζεις έως τώρα?

Αντώνης Βαρδής. Εξαιρετικός και ως συνθέτης και ως ερμηνευτής.

  • Είσαι διπλωματούχος της Βυζαντινής μουσικής. Ποια είναι η σχέση σου με τον Θεό και πως σε βοηθάει στο να πορεύεσαι?

Πιστεύω στον Θεό με τον δικό μου τρόπο , εύχομαι να μην το διαβάσει ο πνευματικός μου αυτό , το λέω αυτό γιατί δυστυχώς ο τρόπος ζωής μου δεν μου επιτρέπει να επισκέπτομαι συχνά την Εκκλησία.

  • Κώστα να σε ευχαριστήσω ιδιαίτερα για την τιμή που μου έκανες να υλοποιήσουμε την παρούσα συνέντευξη. Ελπίζω η φιλοξενία στην ιστοσελίδα του Lay-Out να σου άρεσε και να σου άφησε καλές εντυπώσεις. Κλείνοντας την συνέντευξη μας, ποιο είναι το μήνυμα που θα ήθελες να αφήσεις στον κόσμο που θα μας διαβάσει.

Να είμαστε δυνατοί και αισιόδοξοι ώστε να καταφέρουμε να μείνουμε υγιείς.

Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας.