Ισραήλ: Διέρρευσαν τα προσωπικά δεδομένα 6,5 εκατ. πολιτών

518

Τεράστιο πονοκέφαλο στο κόμμα του πρωθυπουργού Νετανιάχου, δημιουργεί η διαρροή μεγατόνων, καθώς τα προσωπικά δεδομένα περίπου 6,5 εκατομμυρίων πολιτών του Ισραήλ διέρρευσαν εξαιτίας μίας ηλεκτρονικής εφαρμογής που χρησιμοποιεί το κόμμα.

Όπως αναφέρει η Haaretz, το Λικούντ μεταφόρτωσε ολόκληρο τον εκλογικό κατάλογο της χώρας σε μία ηλεκτρονική εφαρμογή που χρησιμοποιεί, με αποτέλεσμα να διαρρεύσουν τα ονοματεπώνυμα, οι διευθύνσεις και το γένος όλων των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων της χώρας, αλλά και τα τηλέφωνα και άλλες προσωπικές πληροφορίες ορισμένων.

Τα πολιτικά κόμματα της χώρας λαμβάνουν προσωπικές λεπτομέρειες των ψηφοφόρων πριν από τις εκλογές και δεσμεύονται να προστατεύσουν την ιδιωτικότητά τους, αλλά και να μην αναπαράγουν τον εκλογικό κατάλογο ούτε να τον δώσουν σε άλλο κόμμα. Μία ακόμη δέσμευση είναι να διαγράψουν όλες τις πληροφορίες μόλις τελειώσουν οι εκλογές.

Ο εκλογικός κατάλογος μεταφορτώθηκε στο application Elector του Λικούντ, το οποίο χρησιμοποιούσε το κόμμα για να διαχειριστεί τα δεδομένα της ημέρας των εκλογών.

Η εταιρεία που δημιούργησε την εν λόγω εφαρμογή, η Feed-b, σχολίασε ότι το… λάθος ήταν περιστασιακό και πως η διαρροή έχει αντιμετωπιστεί και τα μέτρα ασφαλείας έχουν ενδυναμωθεί.

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει επίσημη τοποθέτηση από το κόμμα του πρωθυπουργού της χώρας.

Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα, αλλά και τους ερευνητές κυβερνοασφάλειας Νοάμ Ροτέμ και Ίντο Κεϊνάν, ένα πρόβλημα στην εφαρμογή έδωσε τη δυνατότητα, σε όποιον μπορούσε, να κατεβάσει ολόκληρο τον εκλογικό κατάλογο χωρίς να απαιτούνται εξειδικευμένα εργαλεία ή τεχνολογία.

Η μοναδική γνωστή διαρροή τέτοιου μεγέθους συνέβη το 2006, όταν ένας υπάλληλος του υπουργείου Εσωτερικών έκλεψε τα πληθυσμιακά στοιχεία και τα διένειμε παράνομα.

Η Haartz έλαβε μία ανώνυμη πληροφορία για το κενό ασφαλείας, Με ένα δεξί κλικ πάνω στην κεντρική σελίδα της εφαρμογής Elector και πατώντας στην επιλογή “view source” (δείτε την πηγή) αποκαλυπτόταν ο αρχικός κώδικας της σελίδας. Ο κώδικας αποκάλυπτε όλα τα userames και passwords των διαχειριστών του συστήματος, επιτρέποντας σε οποιοιδήποτε να συνδεθεί και να κατεβάσει τον εκλογικό κατάλογο.

Ο ανώνυμος πληροφοριοδότης της εφημερίδας έδωσε στην Haaretz και προσωπικές πληροφορίες ισχυρών πολιτών του Ισραήλ.

Παραμένει άγνωστο πόσοι άνθρωποι απέκτησαν πρόσβαση στα δεδομένα αυτά και τα κατέβασαν, όμως η εφαρμογή έχει χρήστες και σε πολλές χώρες εκτός Ισραήλ, ανάμεσά τους οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ρωσία και η Μολδαβία.