Λίβανος: Για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα επεισόδια στη Βηρυτό

467

Δεύτερη νύχτα επεισοδίων στην Βηρυτό με δεκάδες τραυματίες, καθώς συνεχίζονται οι μαζικές κινητοποιήσεις-εκδήλωση της οργής πολλών πολιτών εναντίον των τραπεζών.

Οι δυνάμεις ασφαλείας, χρησιμοποιώντας ρόπαλα και δακρυγόνα, διέλυσαν βίαια συγκεντρωμένους και τουλάχιστον 47 άνθρωποι τραυματίστηκαν. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι προχώρησε επίσης σε 59 προσαγωγές. Σύμφωνα με τοπικά μέσα και ακτιβιστές, περίπου 10 από τους προσαχθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι.

Το βράδυ της Τρίτης ξέσπασαν επεισόδια στη συνοικία Χάμρα της Βηρυτού, όπου προσόψεις υποκαταστημάτων τραπεζών υπέστησαν εκτεταμένες φθορές, ενώ οι δυνάμεις αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας πετροβολήθηκαν από συγκεντρωμένους και αντέδρασαν κάνοντας εκτενή χρήση δακρυγόνων.

«Κάτω η βασιλεία της τράπεζας» αλλά και «ο Ριάντ Σαλάμε χρεοκόπησε τον Λίβανο», φώναζαν χθες βράδυ διαδηλωτές, αναφερόμενοι στον διοικητή της κεντρικής τράπεζας του Λιβάνου.

Δακρυγόνα έπεσαν και στον περίβολο της πρεσβείας της Ρωσίας, μετέδωσε το λιβανέζικο δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων ANI. Εικονολήπτης του Reuters χτυπήθηκε από αστυνομικούς σε άλλη περιοχή, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες και έλαβε εξιτήριο. Τα λιβανέζικα τηλεοπτικά δίκτυα Αλ Τζαντίντ και MTV μετέδωσαν ότι τραυματίστηκαν επίσης δύο δικοί τους εικονολήπτες. Οι δυνάμεις ασφαλείας δεν απάντησαν όταν τους ζητήθηκε σχόλιο.

Η άλυτη πολιτική κρίση που ακολούθησε ώθησε τη χώρα ακόμα πιο βαθιά στην οικονομική κρίση που βιώνει. Εν μέσω της πτώσης της λιβανέζικης λίρας, η κεντρική τράπεζα επέβαλε το τελευταίο διάστημα αυστηρά μέτρα ελέγχου κεφαλαίων. Σε ανακοίνωσή της η υπηρεσιακή υπουργός Ράγια αλ Χάσαν καταδίκασε τα επεισόδια και παρότρυνε τους διαδηλωτές να εκφράζονται ειρηνικά. «Δεν αποδεχόμαστε τις επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων που έκαναν το καθήκον τους, να καλύπτουν τα γεγονότα και τις εξελίξεις, ούτε τις επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας που διατηρούσαν την τάξη».