5o TARATSA FILM FESTIVAL Λάρισας: Ζωές και Μνήμες παίρνουν φωτιά

της Μαριάννας Μανωλοπούλου

987

 

Η πανδημία, ο covid19 και τα lockdown μπορεί να έφεραν τα πάνω κάτω και στην πόλη της Λάρισας όπως ήταν φυσικό ωστόσο, τώρα τα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής έχουν πάρει φωτιά υποσχόμενα ένα άκρως πολιτιστικό καλοκαίρι. Συγκεκριμένα, μετά από ένα χρόνο αποχής εξαιτίας της πανδημίας, το 5ο Ταράτσα film festival άνοιξε τις οθόνες του και επέστρεψε άκρως δυναμικά στις ταράτσες της Λάρισας.

Στις ταράτσες της πόλης έχουν ξεκινήσει οι προβολές βραβευμένων ταινιών από τα 13 χρόνια Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Λάρισας.

Η έναρξη διεξήχθη στην ταράτσα του ΙΕΚ ΑΚΜΗ την Δευτέρα 12/7 με ταινίες Animation, τη Τρίτη 13/7 στην ταράτσα Καφενείο η Γη με Διεθνείς Ταινίες ενώ σήμερα, Τετάρτη 14/7 στην ταράτσα του Κλίμαξ με Ντοκιμαντέρ. Σημαντική είναι μια επιπρόσθετη προβολή που θα πραγματοποιηθεί  την Πέμπτη 15/7 ξανά στην ταράτσα του ΙΕΚ ΑΚΜΗ με ταινίες όμως, Ecology.

Η είσοδος είναι δωρεάν για όλο το κοινό, γίνονται κρατήσεις ακόμη, οι προβολές ξεκινούν στις 21.15 και ολοκληρώνονται στις 22.30.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

To αξιοσημείωτο  είναι ότι στο τέλος κάθε προβολής ο θεατής αποκτά ένα δωράκι από το ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ «με αγάπη», σπόρους σε ειδική συσκευασία που θα μπορεί να τους φυτέψει, με το σύνθημα «δέντρο σε κάθε γειτονιά» περνώντας  έτσι, το συμβολικό τους μήνυμα οι μικροί μας φίλοι.  Επιπρόσθετα,  στο Καφενείον η Γη συλλέγονται ήδη βιβλία και περιοδικά για την ενίσχυση της ξακουστής βιβλιοθήκης της Ραψάνης.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Ωστόσο, για τους φαν των φωτογραφιών το φεστιβάλ έχει  μεριμνήσει ήδη, σε συνεργασία με τη Φωτογραφική Λέσχη Λάρισας, διεξάγεται διαγωνισμός φωτογραφίας από 1-16 Ιούλιου, με θέμα «ταράτσα» (τρόπος συμμετοχής στο Instagram taratsa_film_festival_larisa). Οι φωτογραφίες θα αξιολογηθούν από το ΔΣ της Φωτογραφικής Λέσχης και ο νικητής θα κερδίσει ένα βιβλίο φωτογραφίας από το αρχείο της Φωτογραφικής Λέσχης.

Κατά την προβολή της Τρίτης στην ταράτσα Καφενείον η Γη με Διεθνείς Ταινίες, πλήθος κόσμου έχοντας αγκαλιά μια μπύρα και καλή παρέα κάθισε να απολαύσει με ενδιαφέρον την προβολή 6 ταινιών μικρού μήκους. Η μεγάλη συμμετοχή εθελοντών, η αγάπη και μεράκι για την τέχνη της ταράτσας είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά που έχουν συνδράμει στην επιτυχία του στην Λάρισα.
Η πρόεδρος του Φεστιβάλ και η υπεύθυνη οργανωτικής επιτροπής μας μίλησαν για το σημαντικό αυτό εγχείρημα.
Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.
Η Δήμητρα Μπαράτση, πρόεδρος του Φεστιβάλ δήλωσε: «Η ταράτσα για μένα ήταν ένα όνειρο εξ’ αρχής για αυτό και οργάνωσα το ΤARATSA FILM FESTIVAL. Ήθελα μέσα από εναλλακτικά μέρη η κάθε Λαρισαία και ο κάθε Λαρισαίος να μπορεί να βρει μια όαση, να ζήσει το κάτι διαφορετικό και να γνωρίσει αξιόλογες ταινίες μικρού μήκους αυτό το καλοκαίρι που το έχει τόση ανάγκη».
Η Ολυμπία Καλαμπαλίκη, υπεύθυνη οργανωτικής επιτροπής τόνισε: “Ο  κόσμος της Λάρισας φάνηκε ότι είχε ανάγκη από ανάλογα δρώμενα, οι κρατήσεις θέσεων από την πρώτη στιγμή ήταν πλήρεις. Ήδη έχουν συλλεχθεί βιβλία για την ενίσχυση της βιβλιοθήκης της Ραψάνης, το οποίο είναι πολύ ενθαρρυντικό για όλη την πόλη. Άλλωστε, η γνώση αποκτά αξία όταν μοιράζεται. Ο κόσμος έχει αγκαλιάσει το Φεστιβάλ από την πρώτη στιγμή και μας το έχει δείξει έμπρακτα.  Ελπίζουμε για ανάλογα δρώμενα στην πόλη μας και θα μεριμνήσουμε γι αυτά με κάθε δυνατό τρόπο”.