140.000 τα ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα – Ελπίδα από τα νέα εμβόλια Novavax και Sanofi και τα αντιικα χάπια

682

meth_emvolia_covid_art

Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία λόγω της Omicron είναι πια κυρίαρχες – Σχεδόν το 80% των νοσηλευόμενων είναι άνω των 55 ετών

Η πολιορκία της χώρας από τα μεταλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού, παλαιά και νεότερα, όπως το Δέλτα και το Omicron, συνεχίζεται, ωστόσο ενισχύεται και η φαρμακευτική φαρέτρα για την αντιμετώπιση της λοίμωξης covid-19 και των επιπλοκών της, με αντιικά χάπια αλλά και με δύο νέα εμβόλια για την πρόληψή της.

Με περισσότερα από 140.000 ενεργά κρούσματα, δηλαδή με 140.000 άτομα με ενεργή λοίμωξη, ασυμπτωματική ή όχι, και με περίπου 4.700 νοσηλευόμενους, εκ των οποίων οι 1.000 στις ειδικές Μονάδες, η αποδρομή του κύματος φαίνεται πως θα είναι αργή και επώδυνη για το σύστημα υγείας και την κοινωνία.

Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία λόγω της Omicron είναι πια κυρίαρχες, ακολουθώντας τη μολυσματική της πορεία και στην κοινότητα, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι το 88% των ασθενών που εισάγονται, έχουν νοσήσει με το στέλεχος Omicron. Σχεδόν το 80% των νοσηλευόμενων είναι άτομα ηλικίας άνω των 55 ετών.

Σε ό,τι αφορά όμως τις νοσηλείες στις ειδικές Μονάδες η μετάλλαξη Δέλτα κάνει έντονη την εμφάνισή της, συντηρώντας τον τετραψήφιο αριθμό ασθενών και προκαλώντας ως γνωστόν σοβαρή νόσο με μοιραία έκβαση σε πολλές περιπτώσεις ευάλωτων και ηλικιωμένων. Μάλιστα, κατά τους επιστήμονες η Δέλτα θα συνεχίσει να καθορίζει τους λεγόμενους σκληρούς δείκτες της επιδημίας, δηλαδή τις διασωληνώσεις και τους θανάτους και συνεπώς την πίεση στο σύστημα υγείας.

Πώς η Omicron μπορεί να αποσυμπιέσει τα νοσοκομεία

«Οι σκληροί δείκτες δεν θα υποχωρήσουν εύκολα, κάτι που για μας είναι αναμενόμενο και φυσιολογικό. Πρώτον γιατί μέχρι και πριν από δύο εβδομάδες, οι εισαγωγές αφορούσαν περιστατικά Δέλτα, που έχουν μακρύ χρόνο νοσηλείας. Δεύτερον, γιατί οι ανεμβολίαστοι άνω των 60 χρόνων έχουν μεγάλες πιθανότητες να νοσήσουν βαριά, να εισαχθούν σε νοσοκομείο και να μπουν σε ΜΕΘ. Με αυτούς τους δύο παράγοντες, δεν περιμένουμε πως ένας μαγικός διακόπτης θα αδειάσει τα νοσοκομεία» είπε χαρακτηριστικά κατά τη χθεσινή ενημέρωση για την επιδημία, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου.

Πρόσθεσε όμως ότι η «μετάβαση» αυτή των ασθενών, από νοσηλευόμενους με Δέλτα σε νοσηλευόμενους με Omicron, μικραίνει το χρόνο νοσηλείας και αυξάνει τη διάμεση ηλικία των ασθενών τόσο σε απλές κλίνες όσο και στις Μονάδες.

«Aυτό σε συνδυασμό με τον χαμηλότερο αριθμό εισαγωγών, μας δίνει την ελπίδα ότι θα αποσυμπιεστεί η κατάσταση μέσα στις επόμενες εβδομάδες» ανέφερε η κυρία Παπαευαγγέλου, Μάλιστα, επικαλέστηκε μαθηματικά μοντέλα του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, τα οποία προβλέπουν ότι μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου θα υποχωρήσουν στους 500 οι διασωληνωμένοι. Πάντως, η συντριπτική πλειοψηφία όσων εισάγονται σε ΜΕΘ ή χάνουν τη ζωή τους λόγω του κορονοϊού είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι.

Διαβάστε περισσότερα στο Πρώτο Θέμα