Ζητούν μισθούς 17 ετών από απολυμένη νοσηλεύτρια για πλαστογράφηση απολυτηρίου Λυκείου

443

Την επιστροφή των μισθών 17 ολόκληρων χρόνων ζητά το Ελληνικό Δημόσιο από νοσηλεύτρια την οποία απέλυσαν, γιατί μετά από υπηρεσία σχεδόν δύο δεκαετιών διαπίστωσαν ότι για το διορισμό της είχε πλαστογραφήσει το βαθμό απολυτηρίου του Λυκείου.

 

Ακόμα μια περίπτωση σαν της καθαρίστριας Βόλου απασχόλησε σήμερα την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου στο οποίο προσέφυγε η απολυθείσα νοσηλεύτρια ζητώντας την ακύρωση της καταλογιστικής πράξης σε βάρος της.

Η απόφαση του ανωτάτου δημοσιονομικού δικαστηρίου θα αποτελέσει “πιλότο” για εκατοντάδες ανάλογες περιπτώσεις καταλογισμού μισθών, που έχουν γίνει μετά τον συνολικό έλεγχο που έγινε στον Δημόσιο τομέα για πλαστά απολυτήρια Λυκείων και πτυχίων. Δηλαδή, εάν θα πρέπει ή όχι όσοι απαλύνονται να επιστρέφουν τις αποδοχές που έλαβαν όλο το διάστημα που απασχολήθηκαν στον Δημόσιο τομέα.

Ο Επίτροπος Επικρατείας Αντώνιος Νικητάκης πρότεινε σήμερα στην μείζονα, 35μελη, Ολομέλεια του ανωτάτου δημοσιονομικού δικαστηρίου να απορριφθεί η αίτηση ακύρωσης της και να επιστρέψει η νοσηλεύτρια τα χρήματα στο Ελληνικό Δημόσιο.

Το Δημόσιο καταλόγισε στη νοσηλεύτρια του κλάδου ΔΕ, το ποσό των 179.000 ευρώ, δηλαδή, ότι πρέπει να επιστρέψει στο κράτος το εν λόγω ποσό.

Όμως, μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε με την καθαρίστρια του Βόλου, η οποία προφυλακίστηκε για ανάλογη περίπτωση και τελικά δικαιώθηκε από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, το Δημόσιο της «έκανε μια καλύτερη τιμή» επικαλούμενο την αρχή της δίκαιης ισορροπίας και μείωσε το ποσό του καταλογισμού στις 50.000 ευρώ.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής συζήτησης ο δικηγόρος της νοσηλεύτριας ανέφερε, ότι η πλαστογραφία ανάγεται στο ότι ο απολυτήριος βαθμός από «14,33» πλαστογραφήθηκε στο «20», χωρίς αυτό να έχει όμως επιπτώσεις στους συνυποψήφιους της, οι οποίοι και αυτοί διορίστηκαν.

Το μεγάλο ύψος του καταλογισμού, επισήμανε ο δικηγόρος της νοσηλεύτριας, μετατρέπεται αυτοδικαίως σε κύρωση, κάτι που εξέρχεται του πλαισίου της νομιμότητας, ενώ το Δημόσιο με τον καταλογισμό των αποδοχών των 17 ετών, στην ουσία απολαμβάνει την παροχή της εργασίας της επί σειρά ετών, χωρίς να καταβάλει μισθούς, μετατρέποντας έτσι το κράτος σε παράνομο εργοδότη.

Η νοσηλεύτρια είναι διωκόμενη, σημείωσε ο δικηγόρος της, καθώς της έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για πλαστογραφία και απάτη, ενώ παράλληλα της έγινε και ο υπέρογκος καταλογισμών των αποδοχών 17 ετών, παραβιάζοντας έτσι κάθε έννοια ασφάλεια δικαίου.

Από την πλευρά του ο Αντώνιος Νικητάκης, επισήμανε ότι ορθά ερμηνεύτηκε η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας και της έγινε ο καταλογισμός των αποδοχών 17 ετών.

Ο συνήγορος του Δημοσίου (ΝΣΚ) ανέφερε ότι η ίδια η νοσηλεύτρια προκάλεσε τον παράνομο διορισμό της και έτσι σωστά έγινε ο επίμαχος καταλογισμός.

Το ανώτατο δημοσιονομικό δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφαση του.