Ζητά και τα ρέστα ο Τσαβούσογλου για την κυπριακή ΑΟΖ

444

Αιχμές προς την Ε.Ε. αφήνει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος χαρακτηρίζει «διένεξη» τις πειρατικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ. Την κατηγορεί και για το μεταναστευτικό.

 

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε στο Sputnik ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να μεσολαβεί δίκαια και αντικειμενικά στη συνεχιζόμενη διένεξη ανάμεσα στην Τουρκία και την Κύπρο, που αφορά την οριοθέτηση αποκλειστικών οικονομικών ζωνών στη Μεσόγειο, αντί να λαμβάνει απλώς αποφάσεις που στοχοποιούν την Άγκυρα.

«Η Ε.Ε. θα πρέπει να διαδραματίζει έναν ισορροπημένο και αντικειμενικό ρόλο στα ζητήματα. Χάριν της αλληλεγγύης, η Ε.Ε. είναι σε θέση να υποστηρίζει μόνο τα κράτη μέλη της. Όμως αυτό δεν λύνει το πρόβλημα. Αντί να κάνουν δηλώσεις ή να λαμβάνουν αποφάσεις εναντίον της Τουρκίας, θα πρέπει να βρουν τον τρόπο για να διευθετήσουν αυτό το πρόβλημα και μπορούν να είναι έντιμοι μεσολαβητές», δήλωσε ο Τσαβούσογλου.

Ο Tούρκος υπουργός κατηγόρησε την Ε.Ε. για «δύο μέτρα και δύο σταθμά και υποκρισία» στη διαχείριση της κατάστασης και πρόσθεσε πως η Ε.Ε. είναι υποχρεωμένη να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.

Ο ίδιος δήλωσε πως πιστεύει ότι η κατάσταση θα πρέπει να διδάξει την Ε.Ε. «πώς να μοιράζεται» και να συνεργάζεται, ενώ πρόσθεσε πως η Τουρκία παραμένει ανοικτή για διάλογο.

 

Αναφορές και στο μεταναστευτικό

Παράλληλα ο κ. Τσαβούσογλου κατηγόρησε την Ε.Ε. ότι δεν έχει τηρήσει τη συμφωνία του 2015 για το μεταναστευτικό και δεν έχει δώσει στη χώρα του το ποσό των έξι δισεκατομμυρίων ευρώ που είχε υποσχεθεί στην Άγκυρα, προκειμένου η τελευταία να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που προέκυψε από τον συριακό εμφύλιο πόλεμο. Οι δηλώσεις Τσαβούσογλου έγιναν στην γερμανική εφημερίδα Bild,

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι η Ε.Ε. δεν έχει εκπληρώσει τις υποσχέσεις της και τόνισε ότι οι Βρυξέλλες δεν έχουν πληρώσει ούτε τα αρχικά τρία δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα έπρεπε να έχουν δοθεί μέχρι το τέλος του 2016.

Στη συνέχεια έδωσε τα εύσημα στην Άνγκελα Μέρκελ, λέγοντας ότι έπαιξε ένα σημαντικό ρόλο στην υπογραφή της συμφωνίας, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, μείωσε τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη. «Πριν την υπογραφή της, περισσότεροι από επτά χιλιάδες πρόσφυγες πήγαιναν από την Τουρκία προς την Ελλάδα σε ημερήσια βάση, ενώ από την υπογραφή της και μετά πηγαίνουν στα ελληνικά νησιά όχι περισσότεροι από 57» σημείωσε.

Εξαπέλυσε επίσης βολές κατά ορισμένων χωρών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, οι οποίοι αρνούνται να δεχτούν πρόσφυγες.

 

Τουρκία και Λιβύη

Η Τουρκία δεν σκοπεύει να στείλει και άλλους στρατιωτικούς συμβούλους στη Λιβύη εφόσον τηρείται η εκεχειρία στη χώρα, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και πρόσθεσε ότι η Άγκυρα θα παραμείνει δεσμευμένη στις διεθνείς προσπάθειες επίλυσης της κρίσης.

«Συμφωνήσαμε όλοι ότι για όσο διάστημα τηρείται η εκεχειρία, η κατάπαυση του πυρός, κανείς δεν θα στείλει επιπλέον συμβούλους ούτε στρατεύματα ούτε μισθοφόρους (…) όλοι δεσμεύθηκαν σε αυτό», τόνισε ο Τσαβούσογλου.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ανακοινώσει στις αρχές του μήνα ότι τουρκικά στρατεύματα ήδη κατευθύνονται προς τη Λιβύη για να στηρίξουν τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση εθνικής ενότητας, έπειτα από αίτημά της. Ωστόσο τη Δευτέρα δήλωσε ότι μόνο στρατιωτικοί σύμβουλοι βρίσκονται στη Λιβύη.

Εξάλλου η επόμενη διεθνής διάσκεψη για την κρίση στη Λιβύη αναμένεται να πραγματοποιηθεί την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό.

«Πιστεύω την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου. Όμως πρέπει να επιβεβαιώσουν αυτή την ημερομηνία οι Γερμανοί, ο (Γερμανός υπουργός Εξωτερικών) Χάικο Μάας. Πιστεύω ότι υπάρχει συντονισμός για το θέμα με τους άλλους υπουργούς που θέλουν να συμμετάσχουν. Έχουμε ήδη στηρίξει την ιδέα μιας νέας διάσκεψης», εξήγησε ο Τσαβούσογλου.