Ζήσης Γκέτσος: “Δεν είναι ο μόνος σκοπός να δημιουργούνται καλοί μαθητές και καλοί ποδοσφαιριστές αλλά πρώτιστα καλοί άνθρωποι”

του Παναγιώτη Κ. Σπανού

1236

Οι Έλληνες από τα αρχαία χρόνια κιόλας, φημίζονταν για τα ταξίδια τους. Ήταν έμποροι, πολύ καλοί ναυτικοί, μεταλαμπάδευσαν τον πολιτισμό σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Εν έτη 2020, τα πράγματα αλλάζουν και πλέον κάποιοι από εμάς, έχουν την ευκαιρία να δώσουν και τα δικά τους φώτα αλλά την ψυχή τους σε κάτι που αγαπούν.

Εξηγώ αμέσως. Κάπου λοιπόν στα βάθη της Ασίας και συγκεκριμένα στην Κίνα, ζει και εργάζεται ένας δικός μας νέος άνθρωπος. Κατάγεται από τη Νάουσα και ακούει στο όνομα Ζήσης Γκέτσος.

Ο Ζήσης Γκέτσος ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα από τον Αριστοτέλη Νάουσας. Εδώ και 6 χρόνια όμως εργάζεται ως προπονητής αναπτυξιακών ηλικιών στην Κίνα και συγκεκριμένα στο Τσενγκτού.

Η Κίνα είναι μια χώρα που αναπτύσσεται τόσο οικονομικά όσο και ποδοσφαιρικά, καθώς μην ξεχνάμε τα σπουδαία ονόματα ποδοσφαιριστών που μετεγράφησαν εκεί ώστε να δώσουνε μια διαφορετική πνοή και θέαμα στους Κινέζους. Ινιέστα, Hulk, Oscar είναι μόνο λίγα από τα κορυφαία ονόματα που η στρογγυλή θεά ήρθε σε επαφή με τα πόδια τους στο κινεζικό έδαφος.

Ο Ζήσης είναι ένας άνθρωπος που αγαπάει αυτό που κάνει. Εργάζεται καθημερινά με πάνω από 1000 παιδιά στα οποία δεν δείχνει μόνο την τεχνική ή τον επαγγελματισμό του ποδοσφαίρου αλλά και την σωστή διαπαιδαγώγηση. Πάνω από όλα οφείλουμε να είμαστε άνθρωποι και μετά όλα τα υπόλοιπα.

Είναι και ο ίδιος ένας από τους ανθρώπους που την αγάπη του την δείχνει ανιδιοτελώς. Εξάλλου είναι σπουδαίο πράγμα να μπορείς να μεταφέρεις σε ένα μικρό παιδί αξίες και αρχές. Όνειρα και στόχους. Γιατί τα παιδιά είναι το μέλλον και όταν ένας δάσκαλος, καθηγητής, γονιός χτίζει σωστά τις αρχές ενός παιδιού τότε ο ήλιος είναι σίγουρο πως θα ανατέλλει σε αυτόν τον κόσμο.

Άνθρωπος ευγενικός και ευπρόσδεκτος δεν δίστασε να μοιραστεί μαζί μου τις απόψεις του για το ποδόσφαιρο αλλά και τη ζωή του στην Κίνα.

Πάμε να δούμε τι μου είπε για λογαριασμό του Lay-Out. Gr.

1.    Πως θυμάσαι τα πρώτα σου βήματα και πως πήρες την απόφαση να κάνεις το μακρινό ταξίδι για την Κίνα? Πως είναι η καθημερινότητα και η ζωή σου εκεί?

Ήθελα να δοκιμάσω στο εξωτερικό και κυρίως γιατί ήθελα να ασχοληθώ και να εξειδικευτώ μόνο με τις αναπτυξιακές ηλικίες. Όποτε πριν  6 χρόνια η απόφαση να πάω στην Κίνα φάνταζε ιδανική όπως και ήταν αφού είχα την δυνατότητα να δουλέψω ως τώρα με πάνω από 5000 παιδιά διαφόρων ηλικιών.

Αν κάποιος προσαρμοστεί στην διαφορετικότητα της κουλτούρας , διαφορά γλώσσας , φαγητού κτλ δεν διαφέρει η μέρα πολύ από ότι στην Ελλάδα .

Τώρα είμαι υπεύθυνος σε ένα σχολείο που απαριθμεί 1400 παιδιά για την δημιουργία σχολικών ομάδων, εκμάθησης και προώθησης ποδοσφαιρου σε όλους τους μαθητές.

2.    Τι σημαίνει αναπτυξιακό ποδόσφαιρο και πως βοηθάει στην αναβάθμιση της ποδοσφαιρικής ποιότητας ώστε πρωταθλήματα όπως το κινεζικό να γίνονται πιο ανταγωνιστικά?

Έχουνε δώσει μεγάλη προσοχή. Όχι μόνο αρχίζουν να μαθαίνουν τα παιδιά ποδόσφαιρο αλλά και να μπαίνει στην κουλτούρα τους κάτι που δεν ήταν ως τώρα. Η επένδυση σε ξένους προπονητές έχει αυτά σαν σκοπό, αλλά είναι νωρίς να πούμε ότι επηρεάζει τις ομάδες, αφού σε 4 με 5 χρόνια θα δούμε παίκτες να έρχονται από τις ακαδημίες δουλευμένοι ολοκληρωμένα με την μεθοδολογία κάθε ομάδας. Φυσικά ο σκοπός είναι να γίνει ποιοτικότερο μέσω αυτού αφού οι ξένοι που επιτρέπεται να αγωνίζονται ανά ομάδα είναι ελάχιστοι.

3.    Τι θεωρείς επαναστατικό στο χώρο του ποδοσφαίρου και ποια είναι η δική σου ποδοσφαιρική φιλοσοφία? Θεωρείς ότι τα όνειρα και οι στόχοι προέρχονται από την φιλοσοφία ή η φιλοσοφία από τους στόχους και τα όνειρα που έχει κάποιος?

Πάντα θα βρίσκονται προπονητές που θα φέρνουν κάτι επαναστατικό από τον Shankly και τον Rinus Michels στον Cruyff, περνώντας στον Ferguson, τον Wenger και φτάνοντας στην σύγχρονη εποχή με Guardiolla και Klopp. Και πάντα θα είναι κάτι που οι ομάδες θα ακολουθούν και θα εξελίσσουν. Από το Fuctional training στην περιοδικότητα και τώρα στην ανάλυση. Η φιλοσοφία του προπονητή δεν αλλάζει. Συνήθως χρειάζεται να ταιριάξει ή να βρει την κατάλληλη ομάδα και με υπομονή να μετασχηματίσει την φιλοσοφία του σε αυτή.

4.    Ζούμε καταμεσής μιας μεγάλης πανδημίας. Άλλοι λένε πως είναι υπαρκτή, άλλοι λένε πως δεν είναι, άλλοι πάλι πιστεύουν πως όλα αυτά είναι δρομολογημένα ώστε να επαναπροσδιοριστεί η νέα τάξη πραγμάτων. Ο κύριος Σιόρας είπε καθαρά πως κάποιους θανάτους τους χρεώναμε σε Ovid-19 κι ας μην ήταν. Τι έλεγαν στην Κίνα για όλα αυτά και αυτό που θα ήθελα να μου πεις είναι τόσο τι πιστεύεις εσύ για όλα αυτά και πως έζησες όλη αυτή την κατάσταση αλλά και πως σε επηρέασε. Πως έχετε καταφέρει να το αντιμετωπίσετε όλο αυτό στην ακαδημία και πως είναι τα πράγματα τώρα.

Δεν νομίζω να υπάρχει αμφισβήτηση για τον ιό , γιατί είναι κάτι σε παγκόσμιο επίπεδο, βεβαία όσο μεγαλύτερη μεταδοτικότητα έχει φαίνεται να εξασθενεί αν και πάντα οι ευπαθείς ομάδες είναι ευάλωτες όποτε θέλει συνεχή προσοχή από όλους. Κάνοντας το Lockdown στην Ελλάδα και Κίνα αντίστοιχα νομίζω το να κλείνεσαι μέσα για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα σε επηρεάζει

Όσο για το ποδόσφαιρο και την ζωή, επηρεάστηκε πολύ λόγο ότι βρισκόμαστε δίπλα στο Πεκίνο όποτε προς το παρών, ιδίως στα σχολεία, είναι παγωμένες οι προπονήσεις και οι αγώνες ως νεοτέρας.

5.    Τι θεωρείς ότι πρέπει να έχει ένας παίκτης για να ξεχωρίζει και με ποια κριτήρια ξεχωρίζεις εσύ ποιο παιδί ή ενήλικας έχει ταλέντο. Υπάρχει κάποιο ταλέντο ακόμα και «άγουρο» που να του έχει ζητηθεί να δοκιμαστεί σε μεγάλη ομάδα και αν ναι, τι ξεχωριστό έχει?

Φυσικά το μυαλό σε συνδυασμό με την τεχνική είναι το βασικότερο όλων. Βέβαια όλα αυτά χτίζονται για να φτάσουμε στον ενήλικο παίκτη.

Βεβαία για να κριθεί κάποιο ταλέντο είναι τεράστια συζήτηση γιατί έχει πολλά δείγματα παικτών που ωρίμασαν ποδοσφαιρικά αρκετά αργότερα ή ακόμα οι «ghost players» που ενώ κοπήκαν από ομάδες έκαναν την έκρηξη τους αργότερα και είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο.

Ο τελευταίος παίκτης που ζητήθηκε σε υψηλό επίπεδο ήταν στο Chengdu. Ήταν πολύ μπροστά σε ταχύτητα σκέψης και τεχνική ,αν και είναι νωρίς να πούμε για την εξέλιξη γιατί είναι ακόμα 10 χρονών όπως και να πάρει τα συγχαρητήρια ένας προπονητής, γιατί απλά είναι ένα κομμάτι που βοηθήσει στην εξέλιξη του.

6.    Το ποδόσφαιρο εκτός από θέαμα είναι και ένας συγκερασμός πολιτισμών. Θεωρείς ότι αυτό επηρεάζει και τον τρόπο που ένας προπονητής προσαρμόζει τις αρετές του έτσι ώστε να μεταφέρει στους παίκτες τι φιλοσοφία του?

Κάθε άτομο επηρεάζεται, τόσο σαν χαρακτήρας, όσο και σαν προπονητής από τις εμπειρίες που έχει, τις συνεργασίες και τι συζητήσεις που έχει με άλλους προπονητές και φυσικά το περιβάλλον που προπονεί,

Η φιλοσοφία δεν επηρεάζεται τόσο αλλά τον βοηθούν να την εξελίξει όσο αυτό είναι δυνατόν.

7.    Ποιες είναι οι αδυναμίες και ποια τα δυνατά σημεία του ποδοσφαίρου στην Κίνα όπως επίσης ποιες οι διαφορές σε σχέση με το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα?

Οι αδυναμίες σίγουρα είναι ότι οι παίκτες ακόμη δεν είναι αρκετά ποιητικά εφάμιλλοι αυτών της Ευρώπης για το θέαμα , μια που το ποδόσφαιρο είναι κάτι νέο στην Κίνα. Αφού μαθαίνουν σε όλα τα επίπεδα και το ότι εξελίσσεται σαν κουλτούρα το ποδόσφαιρο και τώρα δημιουργεί φιλάθλους, όσο και οι αποστάσεις μεταξύ ομάδων στην κινά για τα έξοδα είναι κάτι το αρνητικό.

Στα δυνατά σημεία είναι η μεγάλη στήριξη της κυβέρνησης σε όλα τα κομμάτια από ομάδες , σχολεία και εγκαταστάσεις.

Ο κόσμος χρόνο με τον χρόνο το αγαπήσει όλο και περισσότερο και σε λίγα χρόνια μπορεί να γίνει πιο δημοφιλείς από αλλά ομαδικά αθλήματα όπως το μπάσκετ.

Η διάφορα στην Ελλάδα με Κίνα είναι ότι κυρίως το ποδόσφαιρο εκπαιδεύεται και εξελίσσεται στα σχολεία και όχι στις ακαδημίες και φυσικά  η μεγάλη στήριξη τις Κίνας στις αναπτυξιακές ηλικίες .

8.    Το σύγχρονο ποδόσφαιρο έχει γίνει ανταγωνιστικό, έχει αναπτυχθεί τεχνολογικά αλλά όμως πάλι κάτι του λείπει. Ίσως η φαντασία. Εντύπωση ας πούμε μου κάνει το άναρχο, αυτοσχεδιαστικό ποδόσφαιρο που παίζει ο Saint-Maxi men στην Newcastle που δεν το συναντάμε συχνά. Τι πιστεύεις γενικά για όλα αυτά?

Το γκολ και οι ντρίπλες με φαντασία είναι αυτό που συναρπάζει κυρίως τον κόσμο που παρακολουθεί , μπορεί λόγο της εξέλιξης των τακτικών να θεωρούμε πως χάθηκε η φαντασία στο ποδόσφαιρο αλλά μην ξεχνάμε ότι οι παίκτες με καλό, ένας εναντίον ενός,  δεν εξελιχθηκαν μόνο αυτοί, αλλά και οι αμυντικοί όποτε είναι αντίστοιχα δύσκολα να τους περάσεις.

Η ντρίπλα όσο και το γρήγορο οδήγημα ιδίως τα τελευταία χρόνια σε υψηλό επίπεδο είναι αυτό που δημιουργεί τις περισσότερες ανισορροπίες στην άμυνα και στην Αγγλία βλέπουμε πολλούς παίκτες με αυτά τα γνωρίσματα.

Οι παίκτες σαν τον Saint-Maximen είναι ελκυστικοί στα μάτια του κοινού , όμως μέσα στην ομάδα πάντα πρέπει να υπάρχει ισορροπία, πόσο βοηθιέται και ποσό καταστρέφεται το παιχνίδι της ομάδας από το άναρχο παιχνίδι.

9.    Μετά το μπα που έγινε με την μεταγραφή του Neymar στην Pari-Saint Zermain τα οικονομικά δεδομένα του ποδοσφαίρου άλλαξαν. Υπήρξαν παίκτες που δεν άξιζαν τα λεφτά που τους δόθηκαν για τις μεταγραφές. Τελικά ποιος κάνει κουμάντο στο σύγχρονο ποδόσφαιρο?

Το πόσο αξίζει ή όχι κάποιος τα χρήματα που δαπανώνται το δείχνει η αγορά από την πρόσφορα και την ζήτηση , ούτως οι άλλως το ποδόσφαιρο είναι το άθλημα μακρόν με τους περισσότερους φιλάθλους όποτε τα ποσά στο κορυφαίο επίπεδο είναι εφάμιλλα. Για τις μικρότερες ομάδες παράδειγμα είναι τεράστια βοήθεια για την επιβίωση αλλά και την επένδυση αυτών των χρημάτων να γίνουν πιο ανταγωνιστικές , να εξελίξουν τις εγκαταστάσεις κτλ.

10. Σε συζητήσεις με φίλους μου τους λέω την εξής φράση «Οι σύνδεσμοι και οι πρόεδροι έχουν χαλάσει το ποδόσφαιρο. Για ποιο λόγο να φανατιζόμαστε και να υπάρχει όλη αυτή η λεκτική αλλά και σωματική βία ορισμένες φορές για το τίποτα». Αν καθόμασταν μαζί και το συζητούσαμε τι θα μου απαντούσες σε αυτό.

Είναι λίγο άσχημο νομίζω να κατηγορούμε όλους τους προέδρους ή τα άτομα που ασχολούνται με τους συνδέσμους για τα «κακά» του ποδοσφαίρου , το ότι έχουν επηρεάσει αρνητικά ένα κομμάτι, σε αυτό νομίζω ότι συμφωνούμε όλοι.

Τα αθλήματα και ιδιαίτερα το ποδόσφαιρο παθιάζουν τον κόσμο όταν τα παρακολουθεί. Το αν παρεκτρέπεται κάποιος σε λεκτική και σε σωματική βία ,πρέπει να κοιτάξουμε πιο πίσω από το σχολείο και τις ακαδημίες. Δεν είναι ο μόνος σκοπός να δημιουργούνται καλοί μαθητές και καλοί ποδοσφαιριστές αλλά πρώτιστα καλοί άνθρωποι.

Όπως επίσης και η  φιλοσοφία του σωματείου μπορεί και αυτή με τον τρόπο της να αλλάξει αυτές τις συμπεριφορές.

11. Πόσο εφαρμόσιμο είναι ένα σύστημα με 2 αμυντικούς και τι περιμένεις στο μέλλον να δούμε στο ποδόσφαιρο?

Είναι κάτι δύσκολο τακτικά αλλά στο ποδόσφαιρο ποτέ μην λες ποτέ, βεβαία στην Μπαρτσελονα του Guardiolla  σε κομμάτια του παιχνιδιού το έχουμε δει να έχει 2 αμυντικούς. Οι θέσεις χρόνο με τον χρόνο στην τακτική έχουμε δει να γίνονται πιο ευέλικτες, σε διαφορές φάσεις του παιχνιδιού, όποτε ένας ακραίος μπακ μπορεί σε φάση επίθεσης να βρεθεί σε θέση ακραίου μέσου ή ακόμα σε θέση αμυντικού χαφ, παράλληλα είναι για άλλες θέσεις.

12.Που πιστεύεις ότι χάσκει το σύγχρονο ποδόσφαιρο από θέμα κανονισμών?

Οι κανονισμοί είναι να βοηθάμε το παιχνίδι ώστε να είναι δίκαιο και απολαυστικό, αλλαγές πάντα υπάρχουν να βοηθήσουν σε αυτό , υπάρχουν ειδικές ομάδες σε FIFA και UEFA που ασχολούνται με αυτό το κομμάτι όποτε πάντα θα βλέπουμε κάποιες αλλαγές προς αυτή την κατεύθυνση.

13. Ζήση να σε ευχαριστήσω θερμά για την αποδοχή της πρότασης μου να μοιραστείς μαζί μου τις γνώσεις και τις εμπειρίες σου καθώς και να μου παραχωρήσεις αυτή τη συνέντευξη. Φτάνοντας στο τέλος ποιο είναι το μήνυμα που θα ήθελες να αφήσεις στους φίλους που θα μας διαβάσουν.

Ευχαριστώ Παναγιώτη για την φιλοξενία της συνέντευξης.

Να μην ξεχνάμε να βλέπουμε το ποδόσφαιρο και από την οπτική των παιδιών , έτσι ίσως τα καταλάβουμε καλύτερα.