Υψηλό επταετίας για τον χρυσό εξαιτίας της κρίσης στη Μέση Ανατολή

70

Άλμα κατέγραψε η τιμή του χρυσού στις διεθνείς αγορές, εξαιτίας της πολιτικής αβεβαιότητας που έχει προκαλέσει η κρίση στη Μέση Ανατολή, μετά τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί από τις ΗΠΑ σε αεροπορική επιδρομή στη Βαγδάτη.

 

Ο χρυσός, που θεωρείται το παραδοσιακό «ασφαλές καταφύγιο» των επενδυτών, έφτασε σε υψηλό επταετίας.

Μετά την άνοδο 1,5% της τιμή του την Παρασκευή, σήμερα η αξία του στις αγορές συνέχισε την ανοδική της πορείας φτάνοντας τα 1.588,13 δολάρια η ουγκιά, η υψηλότερη τιμή που έχει καταγράψει από τον Απρίλιο του 2013.

Σύμφωνα με τον αναλυτή της FXTM, Χουσέιν Σάγιεντ, «σε περιόδους πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από την αγορά χρυσού και, ακόμη και αν τα δεδομένα φαίνεται να δείχνουν υπέρμετρες αγορές, η τάση μπορεί να συνιστεί για όσο διάστημα παραμένει αυξημένη η ανησυχία».

Μετά τη δολοφονία του Σουλεϊμανί στη Βαγδάτη την Παρασκευή, το κοινοβούλιο του Ιράκ ζήτησε από την κυβέρνηση «να βάλει τέλος στην παρουσία ξένων στρατευμάτων» στη χώρα, παρουσία του παραιτηθέντος πρωθυπουργού Άντελ Άμπντελ Μάχντι.

Απαντώντας στην απόφαση του ιρακινού κοινοβουλίου, ο Αμερικανός πρόεδρος απείλησε τη Βαγδάτη με «πολύ ισχυρές» κυρώσεις αν υποχρεωθούν οι Αμερικανοί στρατιώτες να αποχωρήσουν από το Ιράκ.

Η Τεχεράνη από την πλευρά της, έχει προειδοποιήσει ότι θα εκδικηθεί τον φόνο του Σουλεϊμανί, ενώ ανακοίνωσε ότι δεν θα τηρεί πλέον κανέναν περιορισμό όσον αφορά τον εμπλουτισμό ουρανίου.