Υπουργός Πολιτισμού Βρετανίας: «Όταν αρχίσεις να δίνεις ένα πίσω, πού τελειώνει αυτό;

232

Υπουργός Πολιτισμού Βρετανίας: «Όταν αρχίσεις να δίνεις ένα πίσω, πού τελειώνει αυτό;

Η συζήτηση, που αφορά στην επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα, μετά και την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στο Ην. Βασίλειο έχει πάρει νέες διαστάσεις.

Η Ντόνελαν, σύμφωνα με τη βρετανική Telegraph, ισχυρίζεται ότι η Βρετανία έχει ενεργήσει ως «θεματοφύλακας των αμφισβητούμενων αντικειμένων» και από αυτήν την άποψη τα γλυπτά προστατεύονται και είναι προσβάσιμα για χιλιάδες ανθρώπους από όλο τον κόσμο.

Η διαδικασία επιστροφής των Μαρμάρων στην Ελλάδα θα ήταν ένας «επικίνδυνος και ολισθηρός δρόμος», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού, προειδοποιώντας ότι θα μπορούσε να ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου για άλλες διεκδικήσεις.

Συνομιλίες με Κυριάκο Μητσοτάκη

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, την περασμένη εβδομάδα αναφέρθηκε ότι ο Τζορτζ Όσμπορν, υπό την ιδιότητά του ως πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, είχε μυστικές συνομιλίες με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την πιθανή επιστροφή των γλυπτών.

«Μόλις αρχίσεις να δίνεις ένα πίσω, πού τελειώνει αυτό;»

Στην πρώτη της εμφάνιση ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής ως υπουργός Πολιτισμού, η Ντόνελαν ρωτήθηκε σχετικά με την επιστροφή των Μαρμάρων.

Η Υπουργός Πολιτισμού απάντησε: «Μπορώ να κατανοήσω ορισμένα από τα επιχειρήματα, αλλά πιστεύω ότι είναι πολύ επικίνδυνος και ολισθηρός ο δρόμος που θα ακολουθήσουμε»

«Τα μουσεία και τα πολιτιστικά μας κέντρα είναι κόμβοι που οι άνθρωποι, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και οι τουρίστες, μπορούν να επισκεφθούν και που τους επιτρέπουν να μεταφερθούν σε ένα διαφορετικό μέρος του κόσμου και σε μια διαφορετική χρονική περίοδο», σημείωσε.

Συνέχισε: «Πρόκειται για αντικείμενα για τα οποία έχουμε φροντίσει πολύ επί δεκαετίες, αν όχι και περισσότερο, τα οποία έχουμε ερευνήσει σημαντικά, τα οποία έχουμε φυλάξει. Και μόλις αρχίσεις να δίνεις ένα πίσω, πού τελειώνει αυτό;»

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι σε ορισμένες περιπτώσεις ήταν «πολύ δύσκολο να ξέρει κανείς σε ποιον να επιστρέψει αυτά τα πράγματα» αναφέροντας ότι είναι τόσο αρχαία κάποια από αυτά ώστε πολύ δύσκολα θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι του ανήκουν.