Υπουργικά τεχνάσματα με τις προσλήψεις στα ΑΕΙ

704

Η πλήρωση των κενών θέσεων ΔΕΠ είναι απολύτως απαραίτητη για την ομαλή λειτουργία των πανεπιστημίων – Η καθυστέρηση που παρατηρείται ανησυχεί τους πρυτάνεις, οι οποίοι λαμβάνουν μηνύματα ότι επίκειται επιδείνωση της τωρινής αναλογίας – Παρά τις διαβεβαιώσεις της, η υπουργός Παιδείας πιθανόν να σταθμίζει τις αντιδράσεις με σκοπό να χρεώσει ενδεχόμενη μείωση προσλήψεων σε άλλα υπουργεία.

Οσο συνεχίζονται οι διαβεβαιώσεις της υπουργού Παιδείας για την ανάπτυξη και την υποστήριξη των πανεπιστημίων, τόσο μεγαλώνει η αγωνία των διοικήσεών τους. Μετά το πρώτο βήμα προς την «αναβάθμιση» των ΑΕΙ με τη σύνδεση μέρους της χρηματοδότησης με την αξιολόγησή τους, αναζητούνται τρόποι για το επόμενο μεγάλο βήμα. Λιγότερες προσλήψεις, με ελαστικοποίηση του 1 προς 1 αποχωρήσεων / προσλήψεων στα Ανώτατα Ιδρύματα.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της «Εφ.Συν.», ήδη υπηρεσίες του υπουργείου έχουν ενημερωθεί για την αναζήτηση σε κεντρικό επίπεδο ενός νέου συστήματος διαχείρισης των προσλήψεων, με συγκεντρωτικό χαρακτήρα και το υπουργείο Εσωτερικών να αναλαμβάνει τον κεντρικό ρόλο. Τέτοιες αλλαγές δεν κρίνονται τυχαίες. Και η τύχη που θα έχουν, θα κρίνει αν θα βγουν ποτέ στην επιφάνεια ή θα τις φάει η μαρμάγκα ή, στη χειρότερη, αν θα γίνουν στα φανερά ή στα κρυφά.

Ηδη, πάντως, στο πρώτο δόλωμα που πετάχτηκε, οι αντιδράσεις ήταν έντονες. Πρυτάνεις και άλλοι παράγοντες πανεπιστημίων, τώρα τελευταία, όταν ρωτούσαν για το αν και πότε θα πληρωθούν οι κενές θέσεις στα Ιδρύματα, έπαιρναν –ανεπισήμως πάντα– ασαφείς απαντήσεις περί αλλαγών στο σύστημα διαχείρισης και μεταφοράς της ευθύνης στο υπουργείο Εσωτερικών, σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα των προκηρύξεων και της έγκρισης αυτών. Και μ’ αυτό τον τρόπο δικαιολογούσαν την καθυστέρηση στη διαδικασία των προκηρύξεων των θέσεων.

Οι πρυτάνεις αντέδρασαν αστραπιαία. Πήγαν στην υπουργό, συζήτησαν όλα τα προβλήματα και, φυσικά, το ζήτημα των κενών θέσεων. Εκείνη, κατηγορηματική, τους διαβεβαίωσε πως όλα θα γίνουν κανονικά. Στο Δελτίο Τύπου του υπουργείου για τη συνάντηση με το προεδρείο της Συνόδου των πρυτάνεων αναφέρεται: «Συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, η διαδικασία προκήρυξης θέσεων μελών ΔΕΠ για την πλήρωση θέσεων που κενώθηκαν κατά το 2019, η οποία θα προχωρήσει κανονικά».

Τα κόλπα
Πολλοί εκτιμούν ότι οι αρμόδιοι ανέκρουσαν πρύμναν και έκλεισαν στο συρτάρι τα όποια νέα σχέδια. Αλλοι, όμως, πιο καχύποπτοι, θεωρούν πως σχεδόν τίποτα δεν εμποδίζει την εφαρμογή ενός τέτοιου σχεδίου, καθώς πάντα υπάρχει συνέργεια υπουργείων Οικονομικών – Εσωτερικών και των άλλων υπουργείων για τις προκηρύξεις θέσεων σε φορείς Δημοσίου. Βέβαια, άλλο μέγεθος η εφαρμογή του 1 προς 1 σε κάθε φορέα υπουργείου και άλλο το 1 προς 1 σε όλο το εύρος του Δημοσίου! Αυτά είναι κόλπα! Και κακός και νομικά καλυμμένος.

Δεν μπορεί να είναι τυχαίο που, όσες φορές έχει ερωτηθεί ή κληθεί να δηλώσει για την ισχύ της σχέσης 1 προς 1 στα Πανεπιστήμια (που έχουν πράγματι μεγάλες ανάγκες σε νέο προσωπικό), η κυρία Κεραμέως έχει προσεκτικά αποφύγει να αναφερθεί στα ΑΕΙ. Τελευταία αναφορά της στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων: «Το 1 προς 1 για τις αποχωρήσεις και προσλήψεις στο Δημόσιο εφαρμόζεται κανονικά, είναι ψηφισμένο και συνεπώς δεν υπάρχει κάποια ανησυχία επ’ αυτού».

Μίλησε η υπουργός για λιγότερες προσλήψεις στα ΑΕΙ; Οχι. Θα μιλήσει για κάτι τέτοιο; Οχι, φυσικά. Απλώς, αν χρειαστεί, θα παραπέμψει στο υπουργείο Εσωτερικών. Και σωστή θα είναι η ίδια, η οποία θα παρακαλάει για θέσεις στα ΑΕΙ, αλλά δεν θα φταίει αν το Εσωτερικών, αντί να εγκρίνει μέλη ΔΕΠ για τα Πανεπιστήμια, θα διορίζει πυροσβέστες, κρίνοντας πολύ μεγαλύτερη τη σχετική ανάγκη. Ολα καλά, δηλαδή. Και ο πρωθυπουργός θα συνεχίζει να λέει: «Το είπαμε. Το κάναμε». Και το παρακάναμε!

Προς επίρρωσιν της κατάστασης, η απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Μεταξύ άλλων, αναφέρουν τα μέλη της:

«Σε απάντηση ανεπίσημων πληροφοριών, που προδικάζουν την καθυστέρηση ή τη ματαίωση της αναπλήρωσης εκκενωθεισών θέσεων ΔΕΠ μετά από συνταξιοδότηση σε αναλογία 1 προς 1, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σημειώνει την άμεση ανάγκη της αυτόματης πλήρωσης των κενών θέσεων των μελών ΔΕΠ που συνταξιοδοτήθηκαν το 2019. Η ισχύουσα διάταξη θα πρέπει να ενεργοποιηθεί άμεσα, όπως προβλέπει ο νόμος, ώστε τα τμήματα του Πανεπιστημίου να μην υποστούν περαιτέρω συρρίκνωση. Ο κίνδυνος αδυναμίας υλοποίησης των προγραμμάτων σπουδών των τμημάτων του Πανεπιστημίου, τα οποία βρίσκονται προ της ακαδημαϊκής κατάρρευσης, είναι άμεσος».

Οι ανησυχίες
Πάντως, δεν θ αργήσει να φανεί αν όλα πραγματικά θα πάνε κανονικά και τα όποια περιοριστικά σχέδια δεν είναι παρά ανεπιτυχείς ασκήσεις επί χάρτου. Τώρα που θα ζητηθούν οι προκηρύξεις των θέσεων, θα δούμε αν και πότε θα αναπληρωθούν, αν θα αναπληρωθούν όλες και αν θα είναι οι τελευταίες που θα μπουν στην ευτυχή αναλογία του 1 προς 1. Τα Ανώτατα Ιδρύματα, παρ’ όλα αυτά, δεν θα σταματήσουν να ανησυχούν.

Από τη μια, οι τεράστιες ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό, από την άλλη ο φόβος αύξησης του ορίου συνταξιοδότησης των μελών ΔΕΠ στα 70 (!), βλέπουν ότι η ανάπτυξη που τους επιφυλάσσεται είναι με μειωμένο προϋπολογισμό, χρέη, το μισό διδακτικό προσωπικό γερασμένο και το άλλο… βοηθητικό ούτε καν κανονικό (υπότροφοι, ΕΔΙΠ κ.ά.) Και μην ξεχνάμε και το τελευταίο «κίνητρο βελτίωσης» (sic), τη μείωση της χρηματοδότησης μέσω της σύνδεσης του 20% με την αξιολόγηση. Δηλαδή, από τους ήδη ελλειμματικούς προϋπολογισμούς θα αφαιρεθεί και άλλο 20%. Το κάνανε και το παρακάνανε