Υπόθεση Σαβουλέσκου στη Μύκονο: «Με τακτικές Τσαουσέσκου η δίωξή μου», λέει στο protothema ο Ρουμάνος επιχειρηματίας

125

Υπόθεση Σαβουλέσκου στη Μύκονο: «Με τακτικές Τσαουσέσκου η δίωξή μου», λέει  στο protothema ο Ρουμάνος επιχειρηματίας

Σκηνές που θα μπορούσαν να είχαν «κλαπεί» από το σενάριο κινηματογραφικής ταινίας εκτυλίχθηκαν στην υπόθεση δίωξης σε βάρος του 47χρονου Ρουμάνου επιχειρηματία, Ντράγκος Σαβουλέσκου. Μέσα στον καύσωνα του καλοκαιριού, στις 8 Αυγούστου, σημειώθηκε η επεισοδιακή σύλληψή του στη Μύκονο, αφότου οι ρουμανικές αρχές είχαν εκδώσει διεθνές ένταλμα σύλληψης, κατηγορώντας τον για διασπάθιση χρήματος.

Εισαγγελείς της Εθνικής Διεύθυνσης Καταπολέμησης της Διαφθοράς έχουν διατάξει τη δίωξη 37 κατηγορουμένων σε σχέση με την παράνομη αποκατάσταση και παραχώρηση μεγάλων εκτάσεων αστικής γης στην πόλη Κωνστάντσα, Μαμάγια, από την παραλία και τη θάλασσα, γεγονότα που προκάλεσαν ζημιά ύψους περίπου 114 εκατομμυρίων ευρώ (εκ των οποίων 77,77 εκατ. ευρώ αντιπροσωπεύουν ζημία εις βάρος του κράτους και 36,16 εκατ. ευρώ σε βάρος του δήμου Κωνστάντζας). Ανάμεσα στους κατηγορούμενους και ο πρώην μέτοχος της ποδοσφαιρικής ομάδας Ντινάμο Βουκουρεστίου, Ντράγκος Σαβουλέσκου.

Η συνέχεια τον ήθελε να διαμένει επί σχεδόν έναν μήνα, με τη σύζυγό του και πρώην «Μις Αλβανία», Άντζελα Μαρτίνι, στη Μύκονο και η ανατροπή ήρθε όταν το Εφετείο Αιγαίου, στη Σύρο, απέρριψε το αίτημα των ρουμανικών αρχών για έκδοση, κίνηση στην οποία είχαν προχωρήσει νωρίτερα οι ιταλικές αρχές.

Πλέον, ο Ρουμάνος επιχειρηματίας έχει επιστρέψει στην Ιταλία, όπου κατοικεί επίσημα, και μιλά μαζί με την σύζυγό του στο protothema. gr. Εμφανίζεται σαφώς επικριτικός απέναντι στις ρουμανικές αρχές, κάνοντας λόγο για παραβίαση του κράτους δικαίου, λόγω πολιτικών σκοπιμοτήτων, κάτι που θυμίζει «εποχές Τσαουσέσκου».

Χαρακτηρίζει παράνομη την κίνηση της Ρουμανίας να προχωρήσει στην έκδοση εντάλματος και εξηγεί το γιατί, ενώ διαμηνύει πως θα φτάσει την υπόθεση μέχρι το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Περιγράφει, ακόμη, την επεισοδιακή βραδιά της σύλληψής του σε εστιατόριο της Μυκόνου, σχολιάζει τα δημοσιεύματα σε βάρος του από τα ρουμανικά Μέσα Ενημέρωσης και στη συνέχεια αναφέρεται στη ζωή του, την ενασχόλησή του με τον κινηματογράφο και τον δεσμό που έχει με την Ελλάδα.

«Αισθάνομαι να επικρατεί το αίσθημα δικαιοσύνης, κάτι που είναι σπάνιο για μένα, καθώς έτρεφα αρνητικά αισθήματα μέχρι τώρα για τη δικαιοσύνη έχοντας ζήσει στη Ρουμανία. Αυτή η πρώην κομμουνιστική χώρα απέδειξε ότι δεν διαθέτει ακόμη την κουλτούρα ενός κράτους δικαίου. Εξαιτίας του γεγονότος αυτού, υπέφερα επί 16 χρόνια από τις παραβιάσεις των αρχών, καθώς η υπόθεσή μου ξεκίνησε από τη Ρουμανία. Είμαι ευγνώμων στο Εφετείο Αιγαίου για την απόρριψη της έκδοσής μου και για τον σεβασμό που έδειξε προς το ευρωπαϊκό δίκαιο. Είμαι ακόμη ευγνώμων στον δικηγόρο μου, Μιχάλη Δημητρακόπουλο, επειδή είναι απλά σπουδαίος. Ακόμη κι εάν πέρασα από τόσες δυσκολίες, ήμουν τυχερός που βρέθηκα στην Ελλάδα, μια ευρωπαϊκή χώρα που διαθέτει τόσο καλό, προερχόμενο από τα αρχαία χρόνια, νομικό σύστημα», δήλωσε ο Ρουμάνος επιχειρηματίας όταν ρωτήθηκε για τα αισθήματα και τις σκέψεις που τον κυρίευσαν με την ανακοίνωση της απόρριψης του αιτήματος έκδοσης από το Εφετείο Αιγαίου.

Πηγή: Πρώτο Θέμα