Σύσκεψη σήμερα στο υπουργείο Υγείας -Οι λύσεις που θα κρατήσουν λειτουργικό το ΕΣΥ -«Καμπανάκι» ειδικών για άμεσο εμβολιασμό -Αυξάνονται νοσηλευόμενοι και οι διασωληνωμένοι
Κατά τη διάρκεια σύσκεψης θα επιχειρηθεί η εξεύρεση λύσεων για το πώς θα αντιμετωπιστούν τυχόν «αρρυθμίες» από τις όποιες κενές θέσεις σε νευραλγικούς τομείς των νοσοκομείων, του ΕΚΑΒ και των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Οι διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών και ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ θα παρουσιάσουν στοιχεία για τις ανάγκες σε προσωπικό που υπάρχουν στους τομείς ευθύνης τους σε περίπτωση που οι υγειονομικοί εργαζόμενοι αποφασίσουν να μην εμβολιαστούν. Η αξιολόγηση των στοιχείων αυτών θα γίνει εκ νέου και την 31/8, καταληκτική ημερομηνία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών προκειμένου να συνεχίσουν να εργάζονται κανονικά στις θέσεις τους.
Οι λύσεις που θα κρατήσουν λειτουργικό το ΕΣΥ
Ο ανασχεδιασμός του Υγειονομικού Χάρτη με συγχωνεύσεις τμημάτων ή κλινικών, οι προσλήψεις προσωπικού και οι μετακινήσεις εργαζομένων, αλλά και λύσεις ανάλογα με την ιδιομορφία κάθε υγειονομικής περιοχής είναι ψηλά στην ατζέντα των επιλογών που μπορούν να εγγυηθούν την εύρυθμη λειτουργία του Συστήματος Υγείας σε ένα κομβικό χρονικό σημείο για την επιδημία, όπως ο Σεπτέμβριος.
«Όλα τα Νοσοκομεία και οι Υγειονομικές Περιφέρειες συγκεκριμένα Επιχειρησιακά Σχέδια, έχοντας αποτυπώσει την υφιστάμενη κατάσταση σε όλες τις δομές, πού υπάρχουν τμήματα που πιθανόν να αντιμετωπίσουμε προβλήματα και υπάρχει η πρόβλεψη και για προσλήψεις προσωπικού συγκεκριμένου χρόνου και με συγκεκριμένες συμβάσεις, όπως άλλωστε το προβλέπει ο νόμος», ανέφερε χθες κατά την τακτική ενημέρωση για την επιδημία ο αναπληρωτής υπουργός κ. Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.
Και συμπλήρωσε πως «έχει σχεδιαστεί το πώς θα γίνει ανακατανομή του προσωπικού μέσα στα νοσοκομεία και στις κλινικές προκειμένου να λειτουργήσουν ομαλά. Και βεβαίως θα υπάρξει με νομοθετική πρωτοβουλία συγκεκριμένη διαδικασία πρόσληψης επικουρικού προσωπικού, χωρίς γραφειοκρατία καθώς οι συμβάσεις θα συνάπτονται απευθείας με την Υγειονομική Περιφέρεια, έτσι ώστε να μην υπάρχει χρονική καθυστέρηση».
Εξάλλου όπως έχει ξεκαθαρίσει ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας για το δύσκολο φθινόπωρο που ξεκινά σε λίγες ημέρες «τα νοσοκομεία θα συνεχίσουν να εξυπηρετούν όλα τα περιστατικά, καθώς το αντίθετο θα ήταν και άδικο και ανήθικο απέναντι στην πλειονότητα των πολιτών που έχουν εμβολιαστεί και νοσούν και από άλλες ασθένειες και βέβαια έχουν δικαίωμα στη σωστή περίθαλψη».
«Καμπανάκι» ειδικών για άμεσο εμβολιασμό
«Βρισκόμαστε 1,5 περίπου μήνα πριν από την περίοδο αύξησης της μεταδοτικότητας» είπε χθες με τη σειρά του ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης εξηγώντας ότι καθώς προς τα τέλη Σεπτεμβρίου η θερμοκρασία θα μειώνεται και μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου θα περνάμε περισσότερο χρόνο σε κλειστούς χώρους, οι πιθανότητες μετάδοσης του ιού θα αυξηθούν σημαντικά.
«Έχουμε περίπου 1-1,5 μήνα να ενισχύσουμε το τείχος ανοσίας ώστε να αντιμετωπίσουμε πιο αποτελεσματικά την αναμενόμενη αύξηση μεταδοτικότητας της χειμερινής περιόδου. Και εδώ θα σταθώ και θα κάνω έκκληση ξανά, για ακόμη μία φορά στους νέους. Πρέπει να κλείσουν το ραντεβού τους με το εμβόλιο σήμερα», υπογράμμισε ο κ. Μαγιορκίνης. Ενώ με τη σειρά της η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε ότι «είναι σαφές πια ότι με την επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα στη χώρα μας, οι ανεμβολίαστοι θα νοσήσουν».
Πρόσφατα στοιχεία από τον ΕΟΔΥ για την περίοδο 1/1/2021 – 22/08/2021, δείχνουν ότι μόλις 5,2% των κρουσμάτων και 3,4% των συνανθρώπων μας που έχασαν τη ζωή τους λόγω κορωνοϊού είχαν εμβολιαστεί πλήρως. Άρα, η πλειοψηφία των ασθενών, των νοσηλευόμενων αλλά και των θανάτων αφορά σε συνανθρώπους που επέλεξαν να μην εμβολιαστούν.
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα στα νέα στελέχη είναι στο 100% στην Ήπειρο, στη Στερεά Ελλάδα, το Βόρειο Αιγαίο και την Πελοπόννησο. Στο σύνολο της επικράτειας το ποσοστό της Δέλτα στα νέα μεταλλαγμένα στελέχη ανέρχεται σε 96,54%.
Αυξάνονται νοσηλευόμενοι και οι διασωληνωμένοι
Η χαλάρωση των μέτρων, η επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα, η αυξημένη κινητικότητα λόγω τουρισμού και καλοκαιρινών διακοπών συνδυαστικά με την επιβράδυνση της εμβολιαστικής εκστρατείας «Ελευθερία» έχουν ως αποτέλεσμα το καλοκαίρι …«να κάνει πάσα» στο φθινόπωρο αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο στη νησιωτική Ελλάδα με ενδείξεις μεταφοράς των κρουσμάτων στην ηπειρωτική χώρα και αύξηση των νοσηλευόμενων και διασωληνωμένων ασθενών το επόμενο διάστημα.
«Παρατηρείται ιδιαίτερα υψηλός δείκτης θετικότητας σε πολλά νησιά μας που αποτελούν αγαπημένους τουριστικούς προορισμούς και τις επόμενες δυο εβδομάδες -καθώς οι περισσότεροι θα επιστρέψουν από τις καλοκαιρινές διακοπές- υπάρχει σημαντικός κίνδυνος μεταφοράς του ιϊκού φορτίου στην ηπειρωτική Ελλάδα», εξήγησε η κυρία Παπαευαγγέλου.
Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ είπε ακόμα ότι η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων αυξήθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια των τελευταίων 3 εβδομάδων κατά μια πενταετία, και σήμερα είναι στα 30 έτη.
Πιο συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε σταδιακή μείωση του ποσοστού των νέων κρουσμάτων στους νέους άνω των 39 ετών, ενώ παράλληλα αυξήθηκε ο αριθμός των νέων κρουσμάτων σε μεγαλύτερες ηλικίες. Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΔΥ, ενώ τον Ιούλιο τα άτομα 65 ετών και άνω αποτελούσαν μόλις το 3,9% των νέων κρουσμάτων, το διάστημα μεταξύ 1ης και 25ης Αυγούστου καταγράφηκαν πάνω από 6.000 νέες διαγνώσεις σε άτομα άνω των 65 ετών, γεγονός που είχε σαν αποτέλεσμα να υπερδιπλασιαστεί το ποσοστό κρουσμάτων στην ευάλωτη αυτή ομάδα πληθυσμού στο 8.3%. «Αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση του αριθμού των συνανθρώπων μας που θα χρειαστούν νοσηλεία ή και εισαγωγή σε ΜΕΘ μέσα στις επόμενες μέρες», προειδοποίησε η κυρία Παπαευαγγέλου.
Εξάλλου, τις τελευταίες δύο εβδομάδες ο αριθμός των νέων νοσηλειών αυξήθηκε κατά μέσο όρο κατά 25%, με το κυλιόμενο μέσο όρο των εισαγωγών του 7ημέρου να είναι στις 267 εισαγωγές ανά ημέρα. Υπολογίζεται ότι 2.500 συνάνθρωποι μας νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της επικράτειας λόγω κορωνοϊού.
Σημαντική είναι η αύξηση της διάμεσης ηλικίας των νοσηλευόμενων, με τους ασθενείς που νοσηλεύονται να αφορούν σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας με συννοσηρότητες. Έτσι σήμερα το 45% (σχεδόν 1 στους 2) είναι ηλικίας μεγαλύτερης των 65 ετών, ενώ στα τέλη Ιουλίου, οι ηλικιωμένοι αφορούσαν σε λιγότερο από το 1/3 των νοσηλευομένων ασθενών.
«Λογικό επακόλουθο είναι λοιπόν να βλέπουμε αύξηση των εισαγωγών στις ΜΕΘ, αύξηση των διασωληνώσεων αλλά και της διάμεσης ηλικίας των διασωληνωμένων ασθενών κατά σχεδόν 10 έτη», είπε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και πρόσθεσε πως «οι εκτιμήσεις των μαθηματικών μοντέλων για την επόμενη εβδομάδα προβλέπουν ότι με βάση τη σημερινή επιδημιολογική εικόνα θα παρατηρηθεί αύξηση του κυλιόμενου μέσου όρου των ημερήσιων νέων νοσηλειών, διασωληνώσεων και θανάτων».
Την ίδια ώρα ανησυχεί ιδιαίτερα η παρατήρηση ότι η εμβολιαστική κάλυψη των ατόμων άνω των 65 ετών έχει εμφανίσει πλατό, δεν βελτιώνεται εδώ και αρκετές εβδομάδες. Ειδικότερα, έχει εμβολιαστεί το 71,3% των ατόμων 85 ετών και άνω, το 72% των 80-84 ετών, το 84,1% των 75-79 ετών, το 78,1% των 70-74 ετών και το 80% των 65-69 ετών.