Ξαναγράφεται η εμπορική πολιτική στη λιανική του ρεύματος

286

Με το βλέμμα στραμμένο στην ΔΕΗ και στις ταρίφες που θα προσφέρει μέχρι τις 10 Ιουλίου στην αγορά, βρίσκονται οι ιδιώτες προμηθευτές ενέργειας για να χαράξουν την νέα εμπορική πολιτική που θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από τον επόμενο μήνα στην αγορά ηλεκτρισμού και θα ενσωματώσει τον νέο μηχανισμό με την διπλή παρέμβαση: το πλαφόν στην χονδρεμπορική αγορά και την αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Ο παίκτης με την δεσπόζουσα θέση, θα δώσει τον τόνο στην αγορά σε μια περίοδο ισχυρών αναταράξεων και αποσταθεροποίησης του τομέα της προμήθειας.

Κόκκινο πανί για τις εταιρείες του κλάδου είναι η αντικατάσταση της ρήτρας με πρόβλεψη της τιμής του φυσικού αερίου του μεθεπόμενου μήνα, με την οποία καλούνται να υπολογίσουν το κόστος της κιλοβατώρας για τους πελάτες τους.

Ο δεύτερος πονοκέφαλος είναι η πλήρης απελευθέρωση των μετακινήσεων, ο λεγόμενος ενεργειακός «τουρισμός», ο οποίος επιτρέπει στους καταναλωτές να αλλάζουν πάροχο αζημίως με μοναδικό κίνητρο τα φθηνότερα τιμολόγια.

Επειδή οι γεωπολιτικές εξελίξεις εμπεριέχουν πολύ μεγάλο ρίσκο και καθιστούν απρόβλεπτο το ενεργειακό κόστος ακόμη και σε 24ωρη βάση, η πρόβλεψη σύμφωνα με τους παρόχους ενέργειας είναι αδύνατη, με κίνδυνο παραγωγής μεγάλων ζημιών.

«Με βάση τα μοντέλα που έχουμε τρέξει, η χειρότερη απόκλιση στις προβλέψεις μας μπορεί να είναι από 75 έως 100 ευρώ η μεγαβατώρα από 3% έως 4% που θα ήταν ένα νορμάλ ποσoστό αστοχίας», αναφέρει στέλεχος μεγάλης εταιρείας στo retail με 20ετή παρουσία στην αγορά.

Όπως λέει σήμερα τα μοντέλα δεν κινούνται όπως παλιά. «Ακόμη και να βήξει ο Πούτιν η τιμή του φυσικού αερίου μπορεί να εκτιναχθεί από τα 130 ευρώ που είναι σήμερα στα 200 ευρώ η μεγαβατώρα», επισημαίνοντας ότι τα παράγωγα του Δεκεμβρίου του 2022 δείχνουν τιμή 700 ευρώ /MWh.

Διαβάστε περισσότερα στο www.newmoney.gr