Βρετανία: Ξανά υπό πίεση ο Μπόρις Τζόνσον μετά την απώλεια δύο βουλευτικών εδρών

317

borris

Οι συντηρητικοί έχασαν έδρα σε εκλογική περιφέρεια της νοτιοδυτικής Αγγλίας από τους κεντρώους Φιλελεύθερους Δημοκράτες – «Πιστεύω πως ως κυβέρνηση πρέπει να ακούσω τι λέει ο κόσμος» δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον

Το Συντηρητικό Κόμμα του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον έχασε σήμερα δύο βουλευτικές έδρες με αποτέλεσμα να παραιτηθεί ο πρόεδρος του κόμματος και να ανανεωθούν οι αμφιβολίες σχετικά με το μέλλον του βρετανού ηγέτη.

Οι απώλειες -μία σε παραδοσιακό νότιο προπύργιο των Συντηρητικών, καθώς και σε μια έδρα στη βόρεια Αγγλία την οποία οι Συντηρητικοί είχαν κερδίσει από τους Εργατικούς στις τελευταίες εκλογές- δείχνουν ότι ο εκλογικός συνασπισμός που σχημάτισε ο Τζόνσον στις βουλευτικές εκλογές του 2019 μπορεί να διαλύεται.

Η μεταμόρφωση του Τζόνσον από έναν πολιτικό που κερδίζει ψήφους σε εκλογικό βαρίδι μπορεί να κάνει τους βουλευτές να κινηθούν και πάλι εναντίον του έπειτα από μήνες σκανδάλων για τα πάρτι εν μέσω των λοκντάουν που είχαν επιβληθεί για την Covid-19 και ενώ διογκώνεται η κρίση για την αύξηση του κόστους ζωής.

Ο Τζόνσον έχει αντισταθεί σε έντονες πιέσεις για την παραίτησή του αφού του επιβλήθηκε πρόστιμο επειδή παραβίασε τους κανόνες του lockdown στο γραφείο του στην Ντάουνινγκ Στριτ, ενώ είχε απορρίψει την ιδέα ότι θα παραιτηθεί αν το κυβερνών κόμμα του έχανε τις αποκαλούμενες αναπληρωματικές εκλογές.

«Είναι απολύτως αλήθεια ότι είχαμε κάποια δύσκολα αποτελέσματα στις αναπληρωματικές εκλογές… Πιστεύω πως ως κυβέρνηση πρέπει να ακούσω τι λέει ο κόσμος, ιδιαίτερα τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει με το κόστος ζωής, για το οποίο πιστεύω πως είναι το υπ’ αριθμόν ένα ζήτημα για τους περισσότερους ανθρώπους», δήλωσε ο Τζόνσον μετά τα αποτελέσματα.

«Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι υπάρχουν περισσότερα που πρέπει να κάνουμε… θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε τις ανησυχίες του κόσμου μέχρι να περάσουμε αυτή τη δύσκολη περίοδο», πρόσθεσε.

Ο Τζόνσον βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη Ρουάντα για μια σύνοδο της Κοινοπολιτείας.

Αυτό το μήνα επιβίωσε ψηφοφορίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του από τους Συντηρητικούς βουλευτές, αν και 41% των συναδέλφων του στο κοινοβούλιο ψήφισαν υπέρ της καθαίρεσής του και παράλληλα μια επιτροπή διεξάγει έρευνα σε βάρος του για το αν παραπλάνησε εσκεμμένα το κοινοβούλιο.

Μετά τις απώλειες στο Τίβερτον και Χόνιτον στη νότια Αγγλία και στο Γουέικφιλντ στη βόρεια, ο πρόεδρος του Συντηρητικού Κόμματος Όλιβερ Ντόουντεν παραιτήθηκε, λέγοντας ότι τα πράγματα πρέπει να αλλάξουν.

«Οι χθεσινές αναπληρωματικές βουλευτικές εκλογές είναι τα πιο πρόσφατα σε μια σειρά πολύ κακών αποτελεσμάτων για το κόμμα μας. Οι υποστηρικτές μας είναι θλιμμένοι και απογοητευμένοι από τα πρόσφατα γεγονότα και συμμερίζομαι τα αισθήματά τους», αναφέρει ο Ντόουντεν στην επιστολή παραίτησης που απηύθυνε στον Τζόνσον.

Κλείσιμο

«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε σαν να μην συνέβη τίποτε. Κάποιος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη και κατέληξα στο συμπέρασμα πως, σ’ αυτές τις συνθήκες, δεν θα ήταν σωστό να παραμείνω στο αξίωμα».

Συντηρητικοί βουλευτές εξέφρασαν στο Twitter την υποστήριξή τους προς τον Ντόουντεν λέγοντας πως δεν φταίει αυτός για τα αποτελέσματα σε μηνύματα που δείχνουν πως αναζωπυρώνεται η αμφισβήτηση στην ηγεσία του Τζόνσον.

Μολονότι βάσει των κανόνων του Συντηρητικού Κόμματος δεν μπορεί για ένα χρόνο να κατατεθεί πρόταση μομφής κατά του Τζόνσον, βουλευτές που φοβούνται για το δικό τους μέλλον μπορεί να αποφασίσουν να μειώσουν την περίοδο χάριτος για να προκαλέσουν νέα ψηφοφορία.

Ένα κύμα παραιτήσεων από την κυβερνητική ομάδα των κορυφαίων υπουργών του Τζόνσον θεωρείται ένας άλλος τρόπος με τον οποίο ο πρωθυπουργός θα μπορούσε να εξαναγκασθεί σε παραίτηση.

Οι επόμενες εθνικές εκλογές είναι προγραμματισμένες για το 2024, αλλά θα μπορούσαν να προκηρυχθούν νωρίτερα, σημειώνει το πρακτορείο Ρόιτερς.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερα

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ