Βρετανία : Οικογένειες θυμάτων του κοροναϊού ζητούν δημόσια έρευνα για τη στρατηγική Τζόνσον

596

Κατηγορούν την κυβέρνηση για αποφάσεις που κόστισαν ανθρώπινες ζωές, αλλά και για απόπειρα συγκάλυψης των λαθών της

Αμεση δημόσια έρευνα της στρατηγικής της Βρετανίας απέναντι στην πανδημία ζητά μια ομάδα από οικογένειες θυμάτων του κοροναϊού, αναφέροντας ότι υπάρχουν ενδείξεις πως η κυβέρνηση ήδη επιχειρεί να καλύψει τις αποτυχίες της.

Όλα ξεκίνησαν από μια ομάδα στο Facebook με την ονομασία Covid-19 Bereaved Families for Justice UK (Θρηνούσες οικογένειες του κοροναϊού για τη δικαιοσύνη στη Βρετανία), η οποία μετρά περισσότερα από 200 μέλη. Ιδρυτής της είναι ο Ματ Φάουλερ, ο οποίος έχασε από τη νόσο τον 56χρονο πατέρα του, και ο Τζο Γκούντμαν, ο οποίος έχασε επίσης τον πατέρα του σε ηλικία 72 ετών.

Ο Φάουλερ αναφέρει ότι η ομάδα απαιτεί την άμεση διερεύνηση της αντίδρασης της κυβέρνησης στην πανδημία, προκειμένου να αποφευχθεί η επανάληψη των ίδιων λαθών στο μέλλον. Πιστεύει πως η άρνηση της κυβέρνησης να επιβάλει lockdown πριν τις 23 Μαρτίου είχε ως αποτέλεσμα θανάτους που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί.

«Οι νεκροί μας δεν είναι απλοί αριθμοί»
«Είναι ένας πολύ τραυματικός τρόπος να χάνεις έναν άνθρωπο», σημείωσε ο Φάουλερ στον Guardian. «Οι άνθρωποι έχουν μουδιάσει από τους αριθμούς. Καθένας από αυτούς τους αριθμούς είναι μια ζωή και ένας πολύτιμος άνθρωπος. Είναι λες και όσοι έχασαν τη ζωή τους ήταν ασήμαντοι. Κάθε μέρα κι άλλες οικογένειες ενώνονται με το θρήνο μας. Δεν πρόκειται απλώς για αριθμούς. Είναι ζωές και αγαπημένα πρόσωπα που χάνονται πρόωρα».

Μιλώντας την Τετάρτη σε συνέντευξη τύπου στη Downing Street, ο υπουργός πολιτισμού Όλιβερ Ντάουντεν δήλωσε πως θα έρθει η μέρα για να αναλογιστούμε τα μαθήματα που έδωσε η κρίσημ όμως επέμεινε ότι οι πολίτες θέλουν η κυβέρνηση να εστιάσει τις προσπάθειές της στην αντιμετώπιση του ιού.

Οι υπουργοί έχουν κατηγορηθεί πως επιχειρούν να μεταφέρουν την ευθύνη για την αρχική αντίδραση της κυβέρνησης στις ελλιπείς επιστημονικές συμβουλές.
«Αν τα επιστημονικά στοιχεία ήταν λανθασμένα, αν οι συμβουλές που δίνονταν εκείνη την εποχή ήταν λάθος, δεν εκπλήσσομαι που οι πολίτες πιστεύουν ότι πήραμε λάθος αποφάσεις», δήλωσε η υπουργός εργασίας και συντάξεων Τερέζ Κόφι την Τρίτη, αν και η κυβέρνηση αργότερα διαχώρισε τη θέση της από αυτή την άποψη.

Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι έχουν υπογράψει μια ηλεκτρονική αίτηση που συντάχθηκε από την ομάδα Πορεία για Αλλαγή που καλεί σε άμεση ανεξάρτητη έρευνα της αντίδρασης στην πανδημία. Η Ένωση Βρετανών Ιατρών και η Βασιλική Εταιρεία του Εδιμβούργου ανήκουν στα σώματα που υποστηρίζουν το αίτημα.

Ενδείξεις για απόπειρες συγκάλυψης
Οι θρηνούσες οικογένειες έχουν την υποστήριξη του Έλκαν Αμπράχαμσσον, ενός δικηγόρου ανθρώπινων δικαιωμάτων.

«Ως κάποιος που έχει εμπλακεί έντονα σε έναν αριθμό υποθέσεων στις οποίες οι ισχυροί επιχειρούσαν να καλύψουν τα λάθη τους, ανησυχώ όλο και περισσότερο με την εμφανή άρνηση της κυβέρνησης να αναλάβει τις ευθύνες της, τουλάχιστον για κάποιους από τους 40.000 ή περισσότερους θανάτους που προκλήθηκαν από τον κοροναϊό», τονίζει.

«Ήδη υπάρχουν ανησυχητικές ενδείξεις πως κινούμαστε προς μια κυβερνητική συγκάλυψη, καθώς δεν παρατηρούμε μια πλήρη και διαφανή παρουσίαση των δεδομένων που συνδέονται με ορισμένες αποφάσεις».

Ο Αμπράχαμσον αναφέρθηκε και στο Coronavirus Act 2020, ενός νόμου που απορρίπτει την ανάγκη για επιτροπές στις νεκροψίες θανάτων που συνδέονται με τον κοροναϊό, και υπενθυμίζει στους ιατροδικαστές ότι οι θάνατοι από κοροναϊό είναι «θάνατοι από φυσικά αίτια». Εεπομένως ενδέχεται οι νεκροψίες να είναι περιττές.

«Επομένως είναι απολύτως αναγκαίο η δημόσια έρευνα να πραγματοποιηθεί άμεσα, τόσο ώστε να συγκεντρωθούν επαρκείς πληροφορίες, όσο και για να εξασφαλιστεί ο σωστός έλεγχος των αποφάσεων ζωής και θανάτου που παίρνει η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή», καταλήγει.

Πηγή: www.theguardian.com