Βραζιλία: Ντόμινο παραιτήσεων στην κυβέρνηση

της Άννας Καραπέτσα

346

Παραιτήθηκε και ο νέος Υπουργός Παιδείας.

Μόλις λίγες μέρες πρίν τον διορισμό του, ο Κάρλος Ντεκοτέλι, επίλογη του Ζαΐρ Μπολσονάρο για νέος υπουργός Παιδείας υπέβαλε την παραίτησή του εξαιτίας μιας πληθώρας παρατυπιών στους τίτλους σπουδών του.

Ο Ντεκοτέλι υπέβαλε την παραίτησή του στον αρχηγό του κράτους της Βραζιλίας χθες, όπως δήλωσε ο προεδρικός σύμβουλος Πάολο Ρομπέρτο. Ο ίδιος ο Ντεκοτέλι δήλωσε στην εφημερίδα Folha de S.Paulo ότι δεν θα αναλάβει το αξίωμα και ότι η τελετή της ορκωμοσίας ακυρώνεται.

Ο Κάρλος Ντεκοτέλι, διακεκριμένος οικονομολόγος, επρόκειτο να αντικαταστήσει στο χαρτοφυλάκιο της Παιδείας τον Άμπραχαμ Βάιντραουμπ, ο οποίος παραιτήθηκε στις 18 Ιουνίου μιας και επικρατούσε τεταμένο κλίμα στο Υπουργείο του και ο ίδιος φέρεται να είχε αναμιχθεί σε πολλές έριδες.

«Ο πρώην μέλλοντας υπουργός», όπως τον αποκάλεσαν πολλά μέσα ενημέρωσης τις τελευταίες ημέρες, διατεινόταν ότι κατέχει «μεταπτυχιακό από το Ίδρυμα Getulio Vargas, διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο του Ροσάριο της Αργεντινής και μεταδιδακτορικό από το Πανεπιστήμιο Βούπερταλ της Γερμανίας».

Αυτοί οι ακαδημαϊκοί τίτλοι, για τους οποίους επήρετο και ο ακροδεξιός πρόεδρος Μπολσονάρου στο Twitter πριν το διορισμό του Ντεκοτέλι υπουργού δεν είναι σίγουρο ότι ανήκουν στον ίδιο σύμφωνα με στοιχεία που είδαν το φώς της δημοσιότητας πρόσφατα.

Το ένα «χαστούκι» μετά το άλλο
Αρχής γενομένης την προηγούμενη Παρασκευή, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου του Ροσάριο διαβεβαίωσε με ανάρτηση στο Twitter ότι ο κ. Ντεκοτέλι «δεν απέκτησε τον τίτλο του διδάκτορα» που επικαλέστηκε στο tweet του ο Μπολσονάρου, καθώς ουδέποτε παρουσιάστηκε για να υποστηρίξει τη διδακτορική του διατριβή.

Την Δευτέρα, ο προοριζόμενος για υπουργός Παιδείας υπερασπίστηκε τον εαυτό του εξηγώντας ότι η κριτική επιτροπή του είχε ζητήσει να κάνει «προσαρμογές» στη διατριβή, αλλά ότι έπρεπε να πάει στη Βραζιλία λόγω «οικονομικών δυσκολιών» χωρίς να είναι σε θέση να επιστρέψει στην Αργεντινή για υπερασπιστεί τη διατριβή του.

Νωρίτερα την ίδια μέρα, το γερμανικό πανεπιστήμιο του Βούπερταλ ανέφερε σε σχετική ανακοίνωσή του ότι ο κ. Ντετοτέλι «δεν απέκτησε ποτέ τίτλο σπουδών” από το ομώνυμο πανεπιστήμιο.

Επιπροσθέτως, δεν έλειψαν και οι κατηγορίες λογοκλοπής σε αποσπάσματα από τη διατριβή του στο Getulio Vargas (FGV), στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

Κερασάκι σε αυτή την γλυκόπικρη τούρτα με φόντο το σερβίτσιο τυπου Christofle αριστείας ακόμη μια διάψευση από το FGV: “Δεν ήταν ποτέ καθηγητής αυτού του ιδρύματος από το 2016 έως το 2018”, όπως ανέφερε στο βιογραφικό του.

Δεν πρέπει να παραβλεφθεί στο σημείο τούτο ότι η κυβέρνηση Μπολσονάρου από τότε που ανέλαβε την προεδρία της χώρας τον Ιανουάριο του 2019 μετράει δώδεκα παραιτήσεις ή καθαιρέσεις υπουργών, λόγω διαμάχης ή λόγω ασυμβατότητας με τον πρόεδρο.

Ο Ντετοτέλι ήταν ο τρίτος υπουργός Παιδείας του Μπολσονάρου από την έναρξη της θητείας του τον Ιανουάριο του περασμένου έτους. Ο πρώτος διετέλεσε υπουργός για μόλις τρεις μήνες και ο δεύτερος, ο Βάιντραουμπ, για 14 μήνες.

Πληροφορίες : efsyn