Νέο πλήγμα στη Μινάς Γκεράις ένα χρόνο από την τραγωδία με το τσουνάμι λάσπης.
44 είναι μέχρι στιγμής οι επιβεβαιωμένοι νεκροί από τη σφοδρή καταιγίδα που σαρώνει από την περασμένη Πέμπτη τη νοτιοανατολική Βραζιλία, με κατακλυσμιαίες βροχές, εκτεταμένες πλημμύρες και κατολισθήσεις.
Άλλοι 19 άνθρωποι αγνοούνται, ενώ 12 τραυματίστηκαν και σχεδόν 17.000 έμειναν άστεγοι σε 58 δήμους και κοινότητες της πολιτείας Μινάς Γκεράις και στην πρωτεύουσά της Μπέλου Οριζόντσι.
Το εθνικό μετεωρολογικό ινστιτούτο κατέγραψε τη μεγαλύτερη βροχόπτωση αφότου άρχισαν να τηρούνται δεδομένα, πριν από 110 χρόνια, ωστόσο σημείωσε πως η ένταση των φαινομένων άρχισε να υποχωρεί χθες Κυριακή.
Από την Ινδία, όπου βρισκόταν σε επίσημη επίσκεψη, ο πρόεδρος Ζαΐρ Μπολσονάρο διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του κάνει «ό,τι είναι δυνατόν», αν και η περιοχή που επλήγη είναι «τεράστια» και θα είναι «δύσκολο να σωθούν οι πάντες».
Ο υπουργός Περιφερειακής Γκουστάβου Κανούτου και ο κυβερνήτης της πολιτείας Μινάς Γκεράις, ο Χομέου Ζέμα, επιθεώρησαν από αέρος την πληγείσα περιοχή και ανήγγειλαν την άμεση χορήγηση βοήθειας στους κατοίκους, ύψους περίπου 22 εκατομμυρίων δολαρίων.
Ελλείψει μακροπρόθεσμων πολιτικών για τη μείωση των κινδύνων, «θα συνεχίσουμε να βλέπουμε καταστάσεις αυτού του είδους πάρα πολλές φορές», προειδοποίησε ο Ζέμα.
Ωστόσο, για πολλούς κατοίκους, η καταστροφή των τελευταίων ημερών δεν είχαν προηγούμενο. Πολλοί δρόμοι παρέμεναν αποκλεισμένοι, λόγω των πλημμυρών και δεκάδες γέφυρες κατέρρευσαν. Σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο G1, ένα αντιπλημμυρικό ανάχωμα διαλύθηκε στη Μονζόλους, αγροτική περιοχή της Μινάς Γκεράις, πλημμυρίζοντας σπίτια, χωρίς να αναφερθούν θύματα.
Οι πλημμύρες και οι κατολισθήσεις αυτές συνέπεσαν με την πρώτη επέτειο από την κατάρρευση φράγματος τελμάτων στην Μπρουμαζίνιου, στην πολιτεία Μινάς Γκεράις, όταν προκλήθηκε τσουνάμι λάσπης και αποβλήτων, από την επεξεργασία μεταλλευμάτων, όγκου 13 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων, που κατάπιε τα πάντα στον διάβα του. Η τραγωδία αυτή, την 25η Ιανουαρίου 2019, στοίχισε τη ζωή σε 211 ανθρώπους, ενώ μέχρι και σήμερα 95 άνθρωποι συνεχίζουν να θεωρούνται αγνοούμενοι.