«Βουτιά» σε ποσοστό 92% οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην Κίνα

του Χρήστου Πρεβεζιάνου

109

 

Μεγάλη «βουτιά» έχει καταγραφεί στις πωλήσεις αυτοκινήτων στην Κίνα λόγω του κορονοϊού.

Η Κινέζικη αγορά έχει πληγή από το κορονοϊό και ένα ακόμα στοιχείο έρχεται να το επιβεβαιώσει, καθώς οι λιανικές πωλήσεις επιβατικών αυτοκινήτων στην συγκεκριμένη χώρα, τις πρώτες 16 ημέρες του Φεβρουαρίου, έχουν καταγράψει πτώση 92% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την Κινεζική Ένωση Επιβατικών Αυτοκινήτων (CPCA).

 

Συγκεκριμένα οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην Κίνα, τις πρώτες 16 ημέρες, έχουν ανέλθει στις 4.909 οχήματα, σε σχέση με την περσινή αντίστοιχη περίοδο που είχαν πουληθεί 59.930 οχήματα.

Με χαρακτηριστική να είναι και η αναφορά της Ένωσης: «Πολύ λίγες αντιπροσωπείες αυτοκινήτων άνοιξαν τις πρώτες εβδομάδες του Φεβρουαρίου και είχαν ελάχιστους πελάτες».

 

Οι αριθμοί «μιλούν» από μόνοι τους και φαίνεται ξεκάθαρα πόσο πολύ πλήττει η επιδημία τη μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτου στον κόσμο. Η οποία πιθανόν να δει πτώση άνω του 10% στις πωλήσεις του πρώτου εξάμηνου και περίπου 5% για το σύνολο του έτους, αν λάβουμε υπόψη μας τις δηλώσεις του υψηλόβαθμου αξιωματούχου της Κινεζικής Ένωσης Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (CAAM), στο Reuters την περασμένη εβδομάδα, ο οποίος τόνισε ότι η επιδημία θα τεθεί ουσιαστικά υπό έλεγχο πριν από τον Απρίλιο.

 

Πάντως το Υπουργείο Εμπορίου της Κίνας για να σταθεροποιήσει την κατάσταση στην αγορά, προέβη σε ανακοίνωση τονίζοντας ότι θα εφαρμόσει περισσότερα μέτρα για να τονώσει την κατανάλωση.