Βορίδης: Γενναίες και τολμηρές αποφάσεις πρέπει να ληφθούν για την δημόσια διοίκηση

571

5326896

«Βρισκόμαστε σε ένα τόσο κρίσιμο και απαιτητικό σταυροδρόμι από τις τεχνολογικές εξελίξεις και τις μεταβολές που συντελούνται, και θα πρέπει να πάρουμε γενναίες και τολμηρές αποφάσεις για τον τρόπο λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης που θέλουμε» τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, αλλά και η πρόεδρος της ΕΚΔΔΑ, Παρασκευή Δραμαλιώτη, κατά την ενημέρωση της επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής για την στρατηγική του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης για την περίοδο 2021-2023.

Ο υπουργός υπογράμμισε πως ο εθνικός στρατηγικός φορέας για την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού της δημόσιας διοίκησης είναι η Σχολή της Δημόσιας Διοίκησης, το Ινστιτούτο Εκπαίδευσης και το Κέντρο Καινοτομίας που διαθέτει και «μέσα από τα οποία φιλοδοξούμε να προετοιμάσουμε τα νέα ανώτερα και ανώτατα στελέχη του δημόσιου τομέα μας». Τόνισε πως σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το θέμα που απασχολεί είναι «η αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών στη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, καθώς οι ψηφιακές τεχνολογίες, η τεχνητή νοημοσύνη πλέον αλλάζουν κυριολεκτικά το πεδίο της εργασίας, αλλά και της δημόσιας διοίκησης».

«Αν ο δημόσιος τομέας δεν καταφέρει πολύ γρήγορα να προσαρμοστεί σε αυτά τα νέα δεδομένα, θα είναι ένας απαρχαιωμένος μηχανισμός» παρατήρησε ο υπουργός και χαρακτήρισε ως «απολύτως δικαιωμένη την επιλογή της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού που σκέφτηκε και εργάσθηκε για την δημιουργία ενός αποτελεσματικού επιτελικού κράτους».

Σχετικά με το στρατηγικό σχέδιο για το ΕΚΔΔΑ, ο υπουργός αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες αναβάθμισής του και τόνισε πως σε αυτές εντάσσονται οι συνεργασίες με καθηγητές υψηλού επιπέδου, με διεθνή αναγνώριση. Παράλληλα, ανέφερε πως προχωρά η επιμόρφωση χιλιάδων υπαλλήλων στο επίπεδο των ψηφιακών τους δεξιοτήτων και η οποία θα γίνει σε συνεργασία με την Microsoft. Στόχος μας, είπε, είναι να μπορέσουμε να προσελκύσουμε στην δημόσια διοίκηση «ταλέντα», αλλά και να έχουμε εργαζόμενους με ευρύτερους ορίζοντες και εμπειρίες. Και σ’ αυτό θα βοηθήσει η ανάπτυξη ενός συστήματος ανταλλαγής υπαλλήλων μεσαίου βεληνεκούς, ένα Erasmus της δημόσιας διοίκησης που προωθείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο υπουργός ενημέρωσε την επιτροπή, πως το ΕΚΔΔΑ είναι έτοιμο να ξεκινήσει τα εκπαιδευτικά προγράμματα για τους συμβούλους ακεραιότητος.

Διαβάστε περισσότερα στο Πρώτο Θέμα