Βορίδης: Δεν υπάρχουν σκέψεις πρόωρων εκλογών

525

M. Βορίδης: Μετατρέπει το αδίκημα του βασανισμού των ζώων σε κακούργημα -  ert.gr

«Όταν πας σε εκλογές αρχίζουν και υπάρχουν κάποιες κινήσεις, κυρίως πολιτικού χαρακτήρα που δείχνουν ότι πας σε εκλογές. Δεν βλέπω αυτή τη στιγμή στο σχεδιασμό που κάνει ο πρωθυπουργός κάτι τέτοιο», υποστήριξε

Τη συνέχιση του κυβερνητικού έργου στο υπουργείο Εσωτερικών προέταξε ο αρμόδιος υπουργός Μάκης Βορίδης μιλώντας στο Θέμα FM 104,6. Ο κ. Βορίδης τόνισε πως δεν υπάρχουν σκέψεις για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, ενώ αναρωτήθηκε για τη συζήτηση που έχει αναπτυχθεί στον δημόσιο διάλογο γύρω από την πρόθεση της κυβέρνησης να «κάψει» την απλή αναλογική, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα πως με το νέο εκλογικό νόμο που ψήφισε η ΝΔ καταργείται το μπόνους των 50 εδρών στις περιπτώσεις συνεργασιών.

Απαντώντας δε, στην κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί «δεξιότερης στροφής» της Κυβέρνησης με την μετακίνηση του ιδίου στο υπουργείο Εσωτερικών και την υπουργοποίηση του κ. Στύλιου και της κ. Βούλτεψη, ο υπουργός υπενθύμισε πως τα πρόσωπα αυτά ήταν και πριν τον ανασχηματισμό στο κόμμα.

«Εγώ είμαι πολύ ικανοποιημένος να πηγαίνουν όλα τα πράγματα δεξιά, αλλά θα μου επιτρέψετε να πω πως αυτές οι αναλύσεις είναι απολύτως επιδερμικές και επιφανειακές γιατί το σημαντικό είναι οι πολιτικές που εφαρμόζονται. Εδώ οι πολιτικές που εφαρμόζονται είναι οι πολιτικές που έχει εγκρίνει ο Ελληνικός λαός, επιλέγοντας τη Νέα Δημοκρατίαως κυβέρνηση και με το πρόγραμμα της και τις προγραμματικές δηλώσεις που έχει κάνει και ενέκρινε η Βουλή, δεν έχει αλλάξει κάτι. Το σημαντικό για τον λαό μας δεν είναι αν θα είναι ο Θεοδωρικάκος ή ο Βορίδης στο Υπουργείο Εσωτερικών, αλλά οι πολιτικές που θα εφαρμοστούν, πως θα βελτιωθεί μέσα από αυτές η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες, πως θα ενισχύσουμε την αξιοκρατία στη Δημόσια Διοίκηση» τόνισε.

Συνεχίζοντας την τοποθέτηση του ο κ. Βορίδης διευκρίνισε πως δεν υποτιμά τη συζήτηση για τη μετατόπιση του κυβερνητικού έργου και το πώς αυτή σηματοδοτείται από τα πρόσωπα, αλλά ξεκαθάρισε πως αυτή δεν στηρίζεται σε πραγματικά δεδομένα. «Θεωρώ ότι συνεχίζεται η υλοποίηση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος» διευκρίνισε.

Αναφορικά με τα σενάρια πρόωρων εκλογών, ο υπουργός Εσωτερικών επανέλαβε πως το ζήτημα μπαίνει σε συζήτηση είτε από τον pρωθυπουργό, που μπορεί να το αποφασίσει θεσμικά, είτε από την αξιωματική αντιπολίτευση, που μπορεί να το ζητήσει.

«Στις συνομιλίες που είχα με τον πρωθυπουργό δεν έχω διαισθανθεί στη σκέψη του, στις προτεραιότητες του κάτι το οποίο να μαρτυρά έναν βραχυπρόθεσμο σχεδιασμό. Όταν πας σε εκλογές αρχίζουν και υπάρχουν κάποιες κινήσεις, κυρίως πολιτικού χαρακτήρα που δείχνουν ότι πας σε εκλογές. Δεν βλέπω αυτή τη στιγμή στο σχεδιασμό που κάνει ο πρωθυπουργός κάτι τέτοιο. Αντιθέτως, βλέπω μια αφοσίωση στην αντιμετώπιση της πανδημίας, βλέπω πολλές ώρες αφοσιωμένες στο πως θα γίνουν οι εμβολιασμοίκαθώς και στην καλύτερη αξιοποίηση του Ταμείου Ανασυγκρότησης» δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Βορίδης και κατέληξε σημειώνοντας ότι «η τελική οδηγία και εντολή που δίνει ο Πρωθυπουργός είναι ότι ο σχεδιασμός είναι τετραετίας».

Ειδικά για το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής και τη δημόσια συζήτηση που έχει ανοίξει γύρω από αυτό, ο κ. Βορίδης την χαρακτήρισε ένα κακό εκλογικό σύστημα, το οποίο πράγματι δημιουργεί πρόβλημα πολύ σημαντικό στη διακυβέρνηση της χώρας, όμως αυτό ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και θα πρέπει να εφαρμοστεί. Πάμε τώρα παρακάτω αυτοί που λένε ότι πρέπει να το «κάψουμε» τι εννοούν;» τόνισε και συμπλήρωσε «εάν μιλάμε για τις εκλογικές εκτιμήσεις δεν υπάρχει κάτι να πιέζει την κυβέρνηση σε αυτή την κατεύθυνση, υπό την έννοια ότι είναι μεγάλη η δημοσκοπική διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται ότι η αξιωματική αντιπολίτευση πιέζεται όχι η κυβέρνηση οπότε δεν υπάρχει αγωνία» είπε.

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις Γεωργιάδη και τις αρρυθμίες στην κυβέρνηση που θα αποτυπωθούν στις δημοσκοπήσεις ο κ. Βορίδης έκανε λόγο για παρερμηνεία των όσων είπε ο Υπουργός Ανάπτυξης, από την αξιωματική αντιπολίτευση και επέμεινε πως η κυβέρνηση απολαμβάνει της εμπιστοσύνης των πολιτών στα μείζονα ζητήματα, όπως η δημόσια τάξη, η διαχείριση του μεταναστευτικού, η τουρκική προκλητικότητα αλλά και στα ζητήματα της οικονομίας, στις δεσμεύσεις για φοροελαφρύνσεις και στα ζητήματα του Αγροτικού Τομέα. Πάντως αναφορικά με την υποχώρηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών για τη διαχείριση της οικονομίας και της πανδημίας ο Υπουργός σημείωσε πως η χώρα διατηρεί πολύ καλά αποτελέσματα.

Με αιχμή τις δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη πως δεν αποφασίστηκαν μέτρα στη Θεσσαλονίκη ώστε να μην υπάρξει δυσαρέσκεια στην Εκκλησία, ο κ. Βορίδης σημείωσε ότι «προφανώς μας ενδιαφέρει και λαμβάνουμε υπόψη, ιδιαίτερα και πολύ σοβαρά τους περιορισμούς που αφορούν στην άσκηση του θρησκευτικού συναισθήματος» συμπληρώνοντας παράλληλα ότι «για να περιορίσουμε την πανδημία, επιβάλλουμε περιορισμούς πολλούς και βαρύτατους, επιβάλλουμε περιορισμούς στη μετακίνηση, στην οικονομική δραστηριότητα, δεν το κάνουμε απερίσκεπτα, δεν το κάνουμε ελαφρά τη καρδία, δεν το κάνουμε εύκολα, γίνονται συνεχώς σταθμίσεις ανάμεσα στο σπουδαίο αγαθό της προστασίας της δημόσιας υγείας αλλά και σε όλα τα αγαθά που θίγονται από τους περιορισμούς αυτούς (…) σταθμίζεις την ελευθερία της οικονομικής δραστηριότητας την οποία περιορίζεις, της μετακίνησης, την ελευθερία της ψυχαγωγίας, της άσκησης του θρησκευτικού συναισθήματος που επίσης περιορίζεις και λαμβάνεις όλα αυτά πολύ σοβαρά υπόψη σου για να πάρεις τις αποφάσεις» τόνισε.

Καταλήγοντας, ο κ. Βορίδης συμπλήρωσε πως η ΝΔ έχει απόλυτοσεβασμό στο θρησκευτικό αίσθημα, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι και η Εκκλησία δεν πρέπει να κάνει αυτό που οφείλει και να συμμετάσχει στα μέτρα για την πανδημία.