Βολιβία: Ενδέχεται να παραπεμφθεί σε δίκη η πρώην μεταβατική πρόεδρος

490

Βολιβία: Προς παραπομπή σε δίκη η Τζανίνε Άνιες | Η Εφημερίδα των Συντακτών

Τουλάχιστον 37 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στα επεισόδια που ξέσπασαν μετά την ανακοίνωση του αμφισβητούμενου αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών του 2019, όταν ο τότε πρόεδρος Έβο Μοράλες κέρδισε τέταρτη συναπτή θητεία, κάτι όμως που η αντιπολίτευση δεν αποδέχθηκε, καταγγέλλοντας νοθεία

Η εισαγγελία της Βολιβίας ανακοίνωσε ότι υπέβαλε κατηγορητήριο που ενδέχεται να οδηγήσει στην παραπομπή σε δίκη της πρώην μεταβατικής προέδρου, της Τζανίνε Άνιες, για τον θάνατο 20 και πλέον διαδηλωτών το 2019.

Ο γενικός εισαγγελέας, ο Χουάν Λαντσίπα, ανέφερε πως υπέβαλε «στο ανώτατο δικαστήριο το κατηγορητήριο» σε βάρος της Άνιες, η οποία έχει προφυλακιστεί από τον Μάρτιο.

Η απόφαση να παραπεμφθεί η πρώην μεταβατική αρχηγός του κράτους σε δίκη θα πρέπει να εγκριθεί από τα δύο τρίτα του κοινοβουλίου, που πάντως ελέγχει το Κίνημα προς τον Σοσιαλισμό (MAS), το κόμμα του προέδρου Λουίς Άρσε.

Το κατηγορητήριο βασίζεται σε μήνυση που κατατέθηκε από τους συγγενείς των 22 ανθρώπων που είχαν σκοτωθεί τη 15η Νοεμβρίου στην πόλη Σακάβα και τη 19η Νοεμβρίου στην πόλη Ελ Άλτο.

Στο κατηγορητήριο γίνεται λόγος για «γενοκτονία», «πρόκληση σοβαρών σωματικών βλαβών» και «τραυματισμών που επέφεραν τον θάνατο», σύμφωνα με τον γενικό εισαγγελέα.

Τουλάχιστον 37 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στα επεισόδια που ξέσπασαν μετά την ανακοίνωση του αμφισβητούμενου αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών του 2019, όταν ο τότε πρόεδρος Έβο Μοράλες κέρδισε τέταρτη συναπτή θητεία, κάτι όμως που η αντιπολίτευση δεν αποδέχθηκε, καταγγέλλοντας νοθεία.

Εν μέσω ταραχών κι αφού εγκαταλείφθηκε από την αστυνομία και τον στρατό, δεχόμενος ασφυκτική πίεση, ο κ. Μοράλες παραιτήθηκε και προσέφυγε αρχικά στο Μεξικό και κατόπιν στην Αργεντινή, όπου οι αρχές του προσέφεραν πολιτικό άσυλο. Δύο ημέρες μετά την παραίτησή του, τη 12η Νοεμβρίου, η Τζανίνε Άνιες, γερουσιάστρια της δεξιάς, ορκιζόταν μεταβατική πρόεδρος.

Αλλά τον Οκτώβριο του 2020 ο Λουίς Άρσε κέρδισε τις προεδρικές εκλογές και ο κ. Μοράλες μπόρεσε κατόπιν να επιστρέψει στην πατρίδα του.

Σύμφωνα με τον εν ενεργεία πρόεδρο, διαπράχθηκαν «κατάφωρες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σφαγές και εξωδικαστικές εκτελέσεις» κατά τη διάρκεια αυτού που χαρακτηρίζει «πραξικόπημα» εναντίον του Έβο Μοράλες, του πολιτικού του μέντορα.

Η βολιβιανή δικαιοσύνη έδωσε εντολή η Άνιες και αρκετοί πρώην υπουργοί της, όπως και πρώην ηγετικά στελέχη της αστυνομίας και του στρατού να προφυλακιστούν.

Στον λογαριασμό της Άνιες στο Twitter, που διαχειρίζονται συγγενείς της, δεν έγινε κανένα σχόλιο για το κατηγορητήριο, αλλά διατυπώθηκε η αξίωση «να τηρηθούν το Σύνταγμα, οι εγγυήσεις για τις ορθές δικαστικές διαδικασίες και η ισονομία».

Κατά τη διάρκεια της θητείας της κυβέρνησης της κυρίας Άνιες, ασκήθηκε σειρά διώξεων σε βάρος του κ. Μοράλες για διάφορα αδικήματα, συμπεριλαμβανομένης της «τρομοκρατίας».