Βασίλισσα Ελισάβετ: Δεν θα παραιτηθεί από το θρόνο γιατί έχει κάνει συμφωνία με… τον Θεό

603

Τέλος εποχής: Η βασίλισσα Ελισάβετ παραιτείται - Ρόλο αντιβασιλέα  αναλαμβάνει ο Κάρολος - ΤΑ ΝΕΑ

Σε πένθος οκτώ ημερών έχει εισέλθει η 94χρονη μονάρχης, μετά τον θάνατο του 99χρονου δούκα του Εδιμβούργου – Στις 11 Μαΐου θα κηρύξει την έναρξη εργασιών της Βουλής – Γιατί η Ελισάβετ δεν μπορεί να παραιτηθεί, όπως έχουν κάνει άλλοι Ευρωπαίοι μονάρχες;

Αφοσιωμένη στο καθήκον η βασίλισσα Ελισάβετ δεν θα αργήσει να επιστρέψει στις επίσημες υποχρεώσεις της, μετά τον θάνατο του αγαπημένου της συζύγου, πρίγκιπα Φίλιππου, που έφυγε στον ύπνο του την Παρασκευή σε ηλικία 99 ετών. Η «αειθαλής» μονάρχης έχει εισέλθει σε περίοδο πένθους οκτώ ημερών και επίσημα για 30 ημέρες ολόκληρη η βασιλική οικογένεια πενθεί, όμως, μετά τη λήξη του πένθους η βασίλισσα σκοπεύει να επιστρέψει πλήρως στα καθήκοντά της.

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένη πηγή από το Βρετανικό Κοινοβούλιο, η 94χρονη Ελισάβετ θα μεταβεί στη Βουλή των Λόρδων στις 11 Μαΐου για να κηρύξει την έναρξη εργασιών του Κοινοβουλίου έχοντας στο πλευρό της τον διάδοχο του θρόνου, πρίγκιπα Κάρολο. Ο δούκας του Εδιμβούργου συνόδευε πάντα τη βασίλισσα στην έναρξη εργασιών του Κοινοβουλίου και καθόταν στον θρόνο που υπήρχε δίπλα στο δικό της μέχρι το φθινόπωρο του 2017, όταν παραιτήθηκε από τα επίσημα καθήκοντά του και αποσύρθηκε στο βασιλικό κτήμα στο Σάντριγχαμ. Έκτοτε, ο πρίγκιπας της Ουαλίας έχει αντικαταστήσει τον πατέρα του στο πλευρό της βασίλισσας. Αν και υπήρχαν φήμες πως λόγω της πανδημίας και του θανάτου του πρίγκιπα Φίλιππου η βασίλισσα δεν θα παραστεί δια ζώσης στην εκδήλωση, η πηγή από το Ουεστμίνστερ δήλωσε: «Αυτή θα έρθει με τον Κάρολο».

Η Ελισάβετ στα 69 χρόνια της βασιλείας της έχει απουσιάσει από την έναρξη εργασιών του βρετανικού Κοινοβουλίου μόνο δύο φορές λόγω εγκυμοσύνης, το 1959 όταν ήταν έγκυος στον πρίγκιπα Άντριου και το 1963, που ήταν έγκυος στον πρίγκιπα Εδουάρδο.

Στο μεταξύ, εν αναμονή της κηδείας του πρίγκιπα Φίλιππου, που θα τελεστεί στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο κάστρο του Ουίνδσορ το Σάββατο 17 Απριλίου, τα μέλη της βασιλικής οικογένειας με δηλώσεις τους αποτίουν φόρο τιμής στον σύζυγο της βασίλισσας, που 73 χρόνια στάθηκε «βράχος» στο πλευρό της. Η βασιλική οικογένεια έδωσε στην δημοσιότητα φωτογραφίες του πρίγκιπα Φίλιππου από την εποχή που υπηρετούσε στο Βασιλικό Ναυτικό με το οποίο συμμετείχε και στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο δούκας του Εδιμβούργου αποφοίτησε από το ναυτικό κολέγιο «Μπριτάνια» στο Ντάρτμουθ και είχε ξεκινήσει μια πολλά υποσχόμενη καριέρα ως αξιωματικός του Ναυτικού την οποία εγκατέλειψε το 1952, όταν η Ελισάβετ ανέβηκε στο θρόνο για να σταθεί στο πλευρό της.

Οι φήμες για παραίτηση της Ελισάβετ και το Πλατινένιο Ιωβηλαίο

Μετά τον θάνατο του πρίγκιπα Φίλιππου αναλυτές στη Βρετανία υποστήριζαν πως η Ελισάβετ θα παραιτηθεί από τον θρόνο ανοίγοντας τον δρόμο για τον πρίγκιπα Κάρολο. Μάλιστα, οι Times του Λονδίνου είχαν γράψει την επομένη του θανάτου του βασιλικού συζυγου, πως δεν αποκλείεται η μονάρχης να περιορίσει τις επίσημες εμφανίσεις της και να παραχωρήσει περισσότερες ακόμα αρμοδιότητες στον διάδοχο του θρόνου, όπως είχε κάνει και η βασίλισσα Βικτώρια μετά τον θάνατο του συζύγου της, πρίγκιπα Αλβέρτου. Ο πρώην Βρετανός πρωθυπουργός σερ Τζον Μέιτζορ δήλωσε στο BBC πως «η θέση της βασίλισσας είναι μια πολύ μοναχική θέση». Ο Φίλιππος ήταν ο μόνος άνθρωπος που μπορούσε να εμπιστευτεί, να μιλήσει με ειλικρίνεια και «να την ξαλαφρώσει όταν αντιμετώπιζε μια θάλασσα προβλήματα».

Όμως, αν και η Ελισάβετ έχασε το στήριγμά της, δεν θα παραιτηθεί από τον θρόνο, σύμφωνα με όσα δήλωσε στον Guardian ο Βρετανός ιστορικός Ούγκο Βίκερς. «Μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως η βασίλισσα δεν θα παραιτηθεί. Υπάρχουν όλες οι ενδείξεις πως η βασίλισσα έχει πολύ καλή υγεία και με τη βοήθεια της τύχης θα συνεχίσει να είναι η βασίλισσα μας για όσο το δυνατόν περισσότερο», ανέφερε ο Βίκερς.

Η ίδια η Ελισάβετ και ενώ ακόμα ήταν πριγκίπισσα, απευθυνόμενη στο έθνος κατά την διάρκεια περιοδείας μαζί με τους γονείς και την αδελφή της στη Νότιο Αφρική στις 21 Απριλίου του 1947, είχε αναφέρει: «Δηλώνω ενώπιον σας πως ολόκληρη τη ζωή μου, ανεξάρτητα αν αυτή θα είναι μακρά ή σύντομη, θα είμαι αφοσιωμένη στην υπηρεσία σας και στην υπηρεσία της μεγάλης μας αυτοκρατορικής οικογένειας στην οποία όλοι ανήκουμε».

Την ίδια υπόσχεση η μονάρχης επανέλαβε στην επέτειο των 60 ετών παραμονής στον θρόνο, όταν μιλώντας με ανώτατους αξιωματούχους του παλατιού, που την ρώτησαν για πιθανή παραίτηση, εκείνη απάντησε: «Για μια ζωή σημαίνει για μια ζωή». Ως βαθιά θρησκευόμενη και ως επικεφαλής της Εκκλησίας της Αγγλίας η Ελισάβετ δεν θα πράξει όπως άλλοι ευρωπαίοι μονάρχες, που παραιτήθηκαν για τους διαδόχους τους (Χουάν Κάρλος στην Ισπανία και βασίλισσα Βεατρίκη στην Ολλανδία), επειδή θεωρεί πως ο όρκος που έδωσε ενώπιον του Θεού είναι ιερός και θα πρέπει να τον τηρεί όσο ζει. Ο ιστορικός Ούγκο Βίκερς τόνισε πως «η βασίλισσα έκανε συμφωνία με το Θεό κατά την τελετή της ενθρόνισής της» και δήλωσε: «Αν είσαι μια βασίλισσα που σε έχουν χρίσει με ιερό λάδι δεν παραιτείσαι». Στην τελετή στέψης της Ελισάβετ, που πραγματοποιήθηκε στις 2 Ιουνίου του 1953 στο αββαείο του Ουεστμίνστερ από τον Αρχιεπίσκοπο του Καντέρμπουρι, η μονάρχης έδωσε τον όρκο και στη συνέχεια έλαβε το χρίσμα με ιερό λάδι. Σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη η τελετή ενθρόνισης έχει διαφορετικό τελετουργικό, όπως για παράδειγμα στην Ισπανία, όπου ένθρονιση του βασιλιά Φελίπε τον Ιούνιο του 2014, μετά την παραίτηση του Χουάν Κάρλος από τον θρόνο, πραγματοποιήθηκε εντός του Κοινοβουλίου.

Ένας άλλος σοβαρός λόγος για να μην παραδώσει η Ελισάβετ το στέμμα της στον Κάρολο είναι πως το 2022 η μονάρχης θα εορτάσει το «Πλατινένιο Ιωβηλαίο» της, δηλαδή 70 χρόνια στον θρόνο της Γηραιάς Αλβιόνας. Το ιστορικό ορόσημο αναμένεται να εορταστεί με ένα τετραήμερο επίσημων εκδηλώσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Θα είναι εντελώς παράλογο να παραιτηθεί πριν από αυτή την ξεχωριστή επέτειο», δήλωσε ο ιστορικός Ούγκο Βίκερς.