Τροχαίο δυστύχημα στη Βουλή: Εντοπίστηκε ο οδηγός ταξί – Δίνει κατάθεση την Τρίτη

515

5261979

Το υλικό από τα βίντεο που έχει συγκεντρώσει η αστυνομία είναι αρκετά κατατοπιστικό

Τον οδηγό ταξί που ήταν αυτόπτης μάρτυρας στο τροχαίο δυστύχημα με τη μηχανή του 23χρονου Ιάσωνα και του οχήματος που είχε παραχωρηθεί στη φρουρά της Ντόρας Μπακογιάννη, εντόπισαν οι αρχές.

Ο οδηγός ταξί κλήθηκε αύριο το πρωί (Τρίτη) να καταθέσει, δίνοντας ακόμα περισσότερο φως για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το τραγικό συμβάν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υλικό από τα βίντεο που έχει συγκεντρώσει η αστυνομία είναι αρκετά κατατοπιστικό. Η διαδικασία, ωστόσο, θα εξελιχθεί με κάθε τυπικότητα, ενώ θα εμπλακεί και πραγματογνώμονας, ο οποίος θα καταθέσει την έκθεσή του.

«Έχει ληφθεί κατάθεση από τον διανομέα που βρέθηκε στο σημείο του τροχαίου στη Βουλή» και με τον οποίο υπήρξε το φραστικό επεισόδιο με τον τροχονόμο, που προκάλεσε μαζικές αντιδράσεις. Αυτό δήλωσε μιλώντας νωρίτερα στο ΘΕΜΑ 104,6, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Θεόδωρος Χρονόπουλος.

Ενώ καταδίκασε τη συμπεριφορά του τροχονόμου, η οποία προκάλεσε αλγεινή εντύπωση, διαβεβαιώνοντας ότι θα ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία. «Σίγουρα δεν αποτυπώνει καλή εικόνα για τη συμπεριφορά του συναδέλφου μου.  Όμως υπάρχουν το τελευταίο διάστημα σειρά υποθέσεων οι οποίες ελέγχονται, υπάρχουν ιδιαίτερα ισχυροί εσωτερικοί μηχανισμοί ελέγχου στην αστυνομία και είναι αυστηροί απέναντι σε συμπεριφορές συναδέλφων που δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους απέναντι στους πολίτες», τόνισε ο κ. Χρονόπουλος. «Σίγουρα θα κινητοποιηθεί η διαδικασία και για αυτό το συμβάν. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση συγκάλυψης σε τέτοιου είδους θέματα»

, υπογράμμισε ακόμη

Πέραν της κατάθεσης του διανομέα έχουν ληφθεί και άλλες καταθέσεις ενώ αναζητείται και ο οδηγός του ταξί που βρισκόταν στο σημείο, προκειμένου να ληφθεί και η δική του κατάθεση, διευκρίνισε ο κ. Χρονόπουλος.

Για το μεγάλο ζήτημα της καταγραφής του τραγικού συμβάντος από κάμερες ασφαλείας, ο εκπρόσωπος της ΕΛ. ΑΣ επιβεβαίωσε ότι υπάρχει βιντεοληπτικό υλικο λόγω του σημείου, και ότι έγινε αιμοληψία στον αστυνομικό που οδηγούσε και αναμένονται τα αποτελέσματα.

Ειδικά για το θέμα της συλληψης του εμπλεκόμενου οδηγού του υπηρεσιακού οχήματος της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη που φέρεται να έπεσε πάνω στον άτυχο Ιάσονα, ο κ. Χρονόπουλος διευκρινίζει ότι αυτή δεν πραγματοποιήθηκε διότι κατά την πάγια προβλεπόμενη διαδικασία της τροχαίας, όταν δεν είναι θανατηφόρο το τροχαίο και ανεξαρτήτως ιδιότητας του οδηγού, αν δηλαδή πρόκειται για αστυνομικό ή πολίτη, αν επιπλέον δεν υπάρχουν θετικά αποτελέσματα αλκοτέστ, ο εμπλεκόμενος οδηγός παραμένει στο σημείο και δεν θεωρείται ύποπτος φυγής, αυτός δεν συλλαμβάνεται.

Στο μεταξύ την ιδιαίτερη ανταπόκριση των χρηστών των κοινωνικών δικτύων, που αναπαρήγαγαν και σχολίασαν μαζικά το συμβάν, ασκώντας πίεση για το ζήτημα, παραδέχτηκε ο εκπρόσωπος της ΕΛΑΣ λέγοντας ότι «γι αυτόν τον λόγο έχουμε εκδώσει και ανακοίνωση». Παράλληλα δεν παρέλειψε να εκφράσει την «αμέριστη συμπαράσταση όλης της ελληνικής αστυνομίας στην οικογένεια του Ιάσονα , ευχόμενος «δύναμη και ό, τι καλύτερο για την οικογένεια αυτή». Περαιτέρω ο εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ προέβη στην καταδίκη της συμπεριφοράς του συναδέλφου του, ο οποίος έχει ήδη τεθεί σε διαθεσιμότητα για τον ξυλοδαρμό την περασμένη Κυριακή στη Νέα Σμύρνη. 

«Κατακριτέα και αυτή η αντίδραση του συναδέλφου μας χωρίς ωστόσο να πρέπει να συμψηφίσουμε σε καμία περίπτωση τα γεγονότα της Τρίτης στη Νέα Σμύρνη ούτε να ακυρώσουμε το έργο όλων των αστυνομικών που κάνουν χιλιάδες ελέγχους καθημερινά και τέτοια περιστατικά (εννοεί της Κυριακής στη Ν. Σμύρνη) είναι εντελώς μεμονωμένα», επεσήμανε.

Ενώ διατύπωσε ξεκάθαρη θέση, δηλώνοντας ότι «ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Δε θα μείνουμε στις διαπιστώσεις. Θα πρέπει κι εμείς από πλευρά μας να απομονώσουμε και αυτά τα λίγα περιστατικά και ει δυνατόν να τα μηδενίσουμε».

Όπως ενδεικτικά ανέφερε ο κ. Χρονόπουλος αναφερόμενος στα περιστατικά υπέρμετρης αστυνομικής βίας, «οι καταγγελίες κυμαίνονται στις 100-150 κατ’ έτος. Για το μήνα Φεβρουάριο είχαμε ενδεικτικά πάνω από 1.000.000 ελέγχους σε οχήματα, πάνω από 1.500.000 ελέγχους σε άτομα ενώ είχαμε πάνω από 7.000 συλλήψεις. Είναι ιδιαίτερα μικρός αναλογικά ο αριθμός των καταγγελιών».

Να σημειωθεί ότι μέχρι και χθες, το τριήμερο Παρασκευή – Σάββατο – Κυριακή πραγματοποιήθηκαν, σύμφωνα με τον κ. Χρονόπουλο πάνω από 200.000 έλεγχοι και βεβαιώθηκαν περισσότερες από 3.900 παραβάσεις, στην συντριπτική πλειοψηφία για άσκοπη – μη δικαιολογημένη μετακίνηση και σε πολύ μικρότερο βαθμό για μη χρήση μάσκας.